eurotips wrote: Tak szczerze powiedziawszy to miałeś farta że twój elektryk ma światła zasilane z głównej baterii.
Teraz takiego nie uświadczysz, wszystkie mają lampki zasilane ...z dodatkowych baterii umieszczonych w lampkach.
Stało się tak dlatego że wszyscy szukają rowerów na których można przejechać jak najdłuższy dystans, każda lampka to kilka W traconej mocy.
Mimo że to budżetowy rower, producent postarał się również, jeśli chodzi o baterię, ma ona pojemność aż 13Ah. Jeżdżę tym rowerem już prawie dwa lata, przejechałem tysiące km, również w zimę i dosłownie bateria nigdy mi się do końca nie rozładowała, nigdy nie straciłem wspomagania. Ładuję ją po każdej jeździe, podłączam ładowarkę przez programator czasowy, ładowanie rozpoczyna się około 2 godziny po zakończeniu jazdy i kończy po kilku godzinach, ustawionych w zależności od przejechanych kilometrów. Mniej więcej raz na dwa tygodnie włączam ładowanie na 12 godzin w celu zbalansowania ogniw
eurotips wrote: Zazwyczaj przetwornica step-up do świateł zabudowana jest w głównym sterowniku, ale można ją spotkać też na kierownicy. Jak już tak daleko zaszedłeś to rozbierz ten panel i wrzuć foty to zobaczymy gdzie jest twoja i pomyślimy co dalej.
Przewody do oświetlenia wychodzą ze sterownika, w lampkach nie ma żadnej elektroniki, oprócz diod Led
eurotips wrote: Na pewno skończy się na rekuperacji i zasilaniu z silnika podczas pedałowania. Wyższa szkoła jazdy ale widać że ambitny chłop.
Jak taki system wykonać ? Rozumiem że chodzi o hamowanie magnesami, ale jak odzyskać w ten sposób energię do akumulatora i oświetlenia ?
kkknc wrote: Owszem piszę. Tylko ja takiego rozwiązanie nie widziałam. Niskie napięcie i do tego niski wydatek prądowy. To zasila tylko manetkę gazu, PAS i hamulce i może coś tam jeszcze. Więc po co duży wydatek prądowy.
Czy zasilanie 5V display, pochodzi z tej samej przetwornicy, co oświetlenia ? Czy można do tego napięcia podłączyć fabryczne lampki, przez przełącznik ?