Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zmywarka Electrolux ESL46010 - Nie domywa

sylwestro24 09 Nov 2020 20:10 1101 6
    sylwestro24
    Level 8  
    Witam,

Mam zmywarkę Electrolux model ESL46010 (91163623100) i od jakiegoś czasu przestała domywać naczynia.
    Grzałka działa, zmywarka nie podaje żadnych błędów, pompuje/wypompowuje wodę, woda trzyma też poziom (po otwarciu drzwi jest na dole zmywarki woda zakrywająca filtr mniej więcej na tym samym poziome od nowosci).
    Ostatnio wymyłem zmywarkę w środku (mnóstwo syfu, ze wszystkich nieużywanych do tej pory elementów zebrana maź resztek), demontując filtry, ramiona od spryskiwaczy, itd.
    Generalnie używam tabletek 3w1, więc nie używałem soli/nabłyszczacza (przy dozownikach tychże było najwięcej tego resztkowego syfu).

Spotkał się może ktoś z Was z problemem niedomywania naczyń w tym modelu? Co ew. jeszcze sprawdzić, rozebrać, udrożnić, żeby działała? I jak to zrobić?

Od dawna, niestety, nie słychać strumieni wody radośnie uderzających o wnętrze zmywarki...
    kewit
    Level 9  
    Może należałoby udrożnić dziurki w śmigłach....
    sylwestro24
    Level 8  
    Zrobione - ramiona wymontowane, przeczyszczone. Nie pomogło.
    kewit
    Level 9  
    Czyli pompa mogła się skończyć, albo przytknąć...
    sylwestro24
    Level 8  
    Jak to można sprawdzić i jak można wyczyścić te pompę?
    kewit
    Level 9  
    U mnie niedomywanie zakończyło się wymianą zmywarki, ale w innym przypadku (inna zmywarka) pomógł środek do czyszczenia zmywarki i cykl na maksymalnej temperaturze. Kiedyś, w starym siemensie, sprawdziłem pompę włączając zraszanie na uchylonych drzwiach. Wtedy właśnie zauważyłem niedrożność jednej dziurki w śmigle... Trzeba tylko oszukać elektronikę, zatrzaskując zamek np. widelcem.
    sylwestro24
    Level 8  
    Wyczyszczone, działa.