Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Podłączenie termometru z wifi do kotła Zębiec na paliwo stałe.

Yac3k_SL 10 Nov 2020 11:46 1089 8
    Yac3k_SL
    Level 7  
    Witam,
    mam kocioł na paliwo stałe Zębiec jak na zdjęciach poniżej. Chciałbym podłączyć do niego dodatkowy termometr z wifi jak np. ten z allegro (https://allegro.pl/oferta/tempsensor-czujnik-temperatury-blebox-z-zasilaczem-9740678629) żeby mieć podgląd w telefonie jaka jest temperatura na kotle bez schodzenia do piwnicy. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak to zrobić? Pozdrawiam!

Podłączenie termometru z wifi do kotła Zębiec na paliwo stałe. Podłączenie termometru z wifi do kotła Zębiec na paliwo stałe.
    stefan_marek
    Level 18  
    W opisie aukcji, którą podałeś, na samym końcu jest napisane "Poniżej w dziale 'Dodatkowe informacje' znajdziecie Państwo instrukcję obsługi tempSensora oraz instrukcję szybkiej instalacji w aplikacji wBox."
    Czy te instrukcje są niewystarczające?
    Yac3k_SL
    Level 7  
    Niestety nie ma tam żadnej przydatnej na teraz informacji :( jest instrukcja samego połączenia z WiFi. Ja chciałbym się dowiedzieć gdzie i jak dokładnie w moim kotle mogę podłączyć ten termometr..
  • Helpful post
    stefan_marek
    Level 18  
    Na drugim zdjęciu po prawej stronie widzę korek wkręcony w miejscu przeznaczonym do zamontowania tradycyjnego termometru alkoholowego. Po odprężeniu instalacji (a w zasadzie samego pieca) wystarczy wkręcić tam z użyciem pakuł, lub taśmy teflonowej typową oprawkę do tradycyjnego termometru alkoholowego. W oprawę tą możesz wtedy włożyć czujnik termometru wifi.
    Ustal tylko jaki rozmiar gwintu pod termometr masz w piecu - najczęściej to 1/2 lub 3/4".
    Wawrzyniec
    Level 38  
    A gdzie masz podłączony czujnik od sterownika?
    Yac3k_SL
    Level 7  
    stefan_marek wrote:
    Na drugim zdjęciu po prawej stronie widzę korek wkręcony w miejscu przeznaczonym do zamontowania tradycyjnego termometru alkoholowego. Po odprężeniu instalacji (a w zasadzie samego pieca) wystarczy wkręcić tam z użyciem pakuł, lub taśmy teflonowej typową oprawkę do tradycyjnego termometru alkoholowego. W oprawę tą możesz wtedy włożyć czujnik termometru wifi.
    Ustal tylko jaki rozmiar gwintu pod termometr masz w piecu - najczęściej to 1/2 lub 3/4".

Dzięki, spróbuję iść tym tropem - właśnie nie wiedziałem czy ten korek jest w miejscu na termometr czy nie.. w instrukcji nie jest zaznaczone to miejsce.. myślisz, że czujnik wifi będzie pasował do oprawy do tradycyjnego termometru?

Dodano po 1 [minuty]:

Wawrzyniec wrote:
    A gdzie masz podłączony czujnik od sterownika?

Wygląda jakby gdzieś pod sterownikiem.. nie wiem nie ściągałem go..
    Ghitex
    Level 12  
    Przypnij czujnik opaską ślimakową na rurze zasilającej, zaraz za kotłem, pod izolacją, też będzie działać a przy tej instalacji bawienie się w profesionalizm moim zdaniem nie ma sensu.
    Yac3k_SL
    Level 7  
    Witam,
    rozwiązałem swój problem - jakby ktoś miał podobne chęci na podgląd temperatury kotła na telefonie - polecam takie rozwiązanie. Po prostu najzwyczajniej wykręciłem termometr analogowy widoczny po lewej stronie kotła - nie wymagało to spuszczania wody z instalacji ani nic podobnego. W otwór ten wsadziłem termometr kupiony na allegro z WIFI. Działa super, dostaję powiadomienia na tel. kiedy temperatura spada lub rośnie za bardzo i o to mi chodziło. Polecam i pozdrawiam.
    Podłączenie termometru z wifi do kotła Zębiec na paliwo stałe. Podłączenie termometru z wifi do kotła Zębiec na paliwo stałe.
    Yac3k_SL
    Level 7  
    Witam,
    rozwiązałem swój problem - jakby ktoś miał podobne chęci na podgląd temperatury kotła na telefonie - polecam takie rozwiązanie. Po prostu najzwyczajniej wykręciłem termometr analogowy widoczny po lewej stronie kotła - nie wymagało to spuszczania wody z instalacji ani nic podobnego. W otwór ten wsadziłem termometr kupiony na allegro z WIFI. Działa super, dostaję powiadomienia na tel. kiedy temperatura spada lub rośnie za bardzo i o to mi chodziło. Polecam i pozdrawiam.

Dodano po 4 [minuty]:

j.w.