Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Suszarka Electrolux EDP12074PDW - wymiana paska

krfel 10 Nov 2020 21:23 3189 2
    krfel
    Level 10  
    Dzień dobry,

staram się wymienić zerwany pasek w suszarce Electrolux EDP12074PDW.
    W związku z tym mam 3 pytania:
    1. Gdzie ją zahaczyć sprężynę od naciągacza, niestety po otwarciu ścianki wypadła ona luzem
    2. na końcu osi z rolką jest nacięcie (widoczne na zdjęciu) czy tam powinna być założona jakaś blokada ograniczająca ruch rolki ?
    3. no i jeszcze chciałbym się upewnić co do założenia paska (bo na wszystkich filmach jakie znalazłem na ten temat jest system z dwoma rolkami, a u mnie jest jedna). Czy pasek po założeniu ma przechodzić stroną ząbkowaną od spodu metalowej ośki i stroną gładką od góry rolki naciągacza ?
    Dziękuję z góry za wszelkie podpowiedzi
    Suszarka Electrolux EDP12074PDW - wymiana paska Suszarka Electrolux EDP12074PDW - wymiana paska
    lukjan
    Level 11  
    Może komuś się przyda, bo jestem po samodzielnej wymianie paska:
    Ad 1. Gdzie ją zahaczyć sprężynę od naciągacza, niestety po otwarciu ścianki wypadła ona luzem - w obudowę dolnej zjduje się otwór na zamocowanie sprężyny.

Ad 2. na końcu osi z rolką jest nacięcie (widoczne na zdjęciu) czy tam powinna być założona jakaś blokada ograniczająca ruch rolki ? - nic tam nie ma, tak ma być

Ad 3. no i jeszcze chciałbym się upewnić co do założenia paska (bo na wszystkich filmach jakie znalazłem na ten temat jest system z dwoma rolkami, a u mnie jest jedna). Czy pasek po założeniu ma przechodzić stroną ząbkowaną od spodu metalowej ośki i stroną gładką od góry rolki naciągacza. - poszukać trzeba zdjęć, pasek jest rowkami do bębna.

P.s. niestety aby założyć pasek to trzeba rozebrać dość dużo suszarki, włącznie z wyjęciem wentylatora z silnikiem. Ma to też swój plus, bo pozwala wyczyścić suszarkę w środku
    mrice
    Moderator of Home appliances
    AD1
    Na silnik na wystający trzpień z nasuniętym pierścieniem, na zdjęciu na górze silnika, motor się mocno obrócił, trzpień winien być od zewnętrznej strony. Patrząc po zdjęciu zahaczasz po prawej od pierścienia a drugi koniec w otwór na podstawie urządzenia. Uważaj przy naciąganiu, można sobie niezłe kuku zrobić.

AD2
    Jest nacięcie na którym może być montownay pierścień segera, ale Electrolux nie stosuje go. Rolka jest utrzymywana w miejscu przez sam pasek.

AD3
    Tak, ząbki na silniku są wyprofilowane pod ząbki paska, dzieki temu przenoszą napęd opraz prowadzą pasek. Czarna rolka daje tylko naciąg i pasek ma po niej pracować wierznią stroną.