logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SRV53M03EU/41 - Zostaje woda po zakończonym praniu, pomimo sprawnej pompki odpływowej

asmopl 11 Lis 2020 09:50 1026 4
REKLAMA
  • #1 19036178
    asmopl
    Poziom 2  
    Mam problem z wywej wymieniona zmywarką, nie odpompowuje wody po zakończonym praniu, cały proces kończy się tak jak powinien, tylko na dnie zostaje woda. Pompka odpływowa jest sprawna, nawet podłączyłem ja na sztywno i zasuwa jak wściekła, co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 19036359
    KapitanSTS
    Poziom 30  
    Ocena: 274
    Moderowany przez mrhari:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

Mała sugestia zmywarka nie robi prania.
    Jak pompka działa to może sterownik walnięty.
  • REKLAMA
  • #3 19040559
    asmopl
    Poziom 2  
    Ok sorry, zmywarka myje,
    W którym miejscu jest sterownik? W drzwiczakach?
  • REKLAMA
  • #4 19081570
    Dehypnotizer
    Poziom 1  
    Właśnie przerabiałem ten sam temat. Okazało się, że mam po prostu zapchany syfon i odpływ. Nie jakoś bardzo, zauważyłem dopiero, gdy do zlewu zacząłem lać wodę jak szalony - zaczęła się zbierać w zlewie. Wsypałem wodorotlenku sodu do odpływu (NIE DO ZMYWARKI, do zlewu :D !!!), przeczyściłem odpływ, oczyściło się i na razie jest OK.

U mnie objaw był taki, że woda zaczynała się zbierać dopiero po kilku godzinach po myciu i zbierała się czysta. Ewidentnie zmywarka odpompowywała, ale z trudnościami.

Na razie zostaw sterownik, zostaw pompę w spokoju - przeglądałem dużo postów na ten temat i najczęściej powodem jest zapchany odpływ w tym konkretnym przypadku.

To, co jeszcze możesz zrobić po upewnieniu się, że oczyściłeś odpływ to puścić zmywarkę kilka razy. Jeżeli myje, jeżeli grzeje, to najprawdopodobniej wina leży po stronie zatkanego odpływu.

Mam nadzieję, że pomogłem.
  • #5 19083914
    asmopl
    Poziom 2  
    Walnięty był programator po wymianie programatora wszystko smiga
REKLAMA