Witam,
Mój komputer był już tak powolny, że byłem zmuszony przywrócić system, niestety... Teraz już komputer śmiga aż miło, ale niestety nie wszystko śmiga
Zainstalowałem, tak jak uprzednio (przed kilkoma laty) eclipse, bibliotekę HAL (czyli cały pakiet SW4STM32) i zintegrowany CubeMX. Niestety moje projekty nie kompilują się poprawnie. Wyskakuje sporo warningów i nie bardzo rozumiem dlaczego ale nie ma żadnych błędów i kompilacja przebiega "normalnie".
W pliku wynikowym dostaję:
Nie bardzo wiem gdzie szukać błędu. Dodam jeszcze, że gdy tworzę nowy projekt typu miganie diodą czy uruchomienie LCD działa bez problemu. Podpowiedzcie coś, proszę
=> Wywaliłem wszystko kolejny raz. Zresetowałem komputer. Zainstalowałem kolejno wszystkie składniki w najnowszych wersjach. Zaimportowałem projekt (bez migracji do ostatniej wersji oprogramowania). Skompilował się bez problemu. Wyrzuca 2 ostrzeżenia ale to mało ważne:
Rozmiar pliku jest ok. Urządzenie niestety nie startuje. Póki co to tylko program testowy do nrf24l01. Program jest na pewno w porządku, bo wgrany z kopii działa bez zarzutu.
Po migracji projektu na nową wersję oprogramowania bez zmian.
Macie może jakieś podpowiedzi co mogę sprawdzić czy muszę szukać na piechotę?
Mój komputer był już tak powolny, że byłem zmuszony przywrócić system, niestety... Teraz już komputer śmiga aż miło, ale niestety nie wszystko śmiga

Zainstalowałem, tak jak uprzednio (przed kilkoma laty) eclipse, bibliotekę HAL (czyli cały pakiet SW4STM32) i zintegrowany CubeMX. Niestety moje projekty nie kompilują się poprawnie. Wyskakuje sporo warningów i nie bardzo rozumiem dlaczego ale nie ma żadnych błędów i kompilacja przebiega "normalnie".
W pliku wynikowym dostaję:
Quote:
:04000000F8B500BF90
:04000400F8B500BF8C
:00000001FF
Nie bardzo wiem gdzie szukać błędu. Dodam jeszcze, że gdy tworzę nowy projekt typu miganie diodą czy uruchomienie LCD działa bez problemu. Podpowiedzcie coś, proszę

=> Wywaliłem wszystko kolejny raz. Zresetowałem komputer. Zainstalowałem kolejno wszystkie składniki w najnowszych wersjach. Zaimportowałem projekt (bez migracji do ostatniej wersji oprogramowania). Skompilował się bez problemu. Wyrzuca 2 ostrzeżenia ale to mało ważne:
Quote:
13:15:06 **** Incremental Build of configuration Debug for project STM32F103_MyHome_NRFTest ****
make all
Building file: ../Src/main.c
Invoking: MCU GCC Compiler
C:\STM32\mx_workspace\STM32F103_MyHome_NRFTest\Debug
arm-none-eabi-gcc -mcpu=cortex-m3 -mthumb -mfloat-abi=soft '-D__weak=__attribute__((weak))' '-D__packed=__attribute__((__packed__))' -DUSE_HAL_DRIVER -DSTM32F103xB -I"C:/STM32/mx_workspace/STM32F103_MyHome_NRFTest/Inc" -I"C:/STM32/mx_workspace/STM32F103_MyHome_NRFTest/Drivers/STM32F1xx_HAL_Driver/Inc" -I"C:/STM32/mx_workspace/STM32F103_MyHome_NRFTest/Drivers/STM32F1xx_HAL_Driver/Inc/Legacy" -I"C:/STM32/mx_workspace/STM32F103_MyHome_NRFTest/Drivers/CMSIS/Device/ST/STM32F1xx/Include" -I"C:/STM32/mx_workspace/STM32F103_MyHome_NRFTest/Drivers/CMSIS/Include" -I"C:/STM32/mx_workspace/STM32F103_MyHome_NRFTest/Inc" -O2 -g3 -Wall -fmessage-length=0 -ffunction-sections -c -fmessage-length=0 -MMD -MP -MF"Src/main.d" -MT"Src/main.o" -o "Src/main.o" "../Src/main.c"
../Src/main.c: In function 'wyslijDane':
../Src/main.c:95:10: warning: pointer targets in passing argument 1 of 'sprintf' differ in signedness [-Wpointer-sign]
sprintf(nrfTX,"#88.%i.%i.>%i",liczba,liczba2,liczba3);
^~~~~
In file included from C:/STM32/mx_workspace/STM32F103_MyHome_NRFTest/Drivers/STM32F1xx_HAL_Driver/Inc/stm32f1xx_hal_def.h:50:0,
from C:/STM32/mx_workspace/STM32F103_MyHome_NRFTest/Drivers/STM32F1xx_HAL_Driver/Inc/stm32f1xx_hal_rcc.h:45,
from C:/STM32/mx_workspace/STM32F103_MyHome_NRFTest/Inc/stm32f1xx_hal_conf.h:219,
from C:/STM32/mx_workspace/STM32F103_MyHome_NRFTest/Drivers/STM32F1xx_HAL_Driver/Inc/stm32f1xx_hal.h:46,
from C:/STM32/mx_workspace/STM32F103_MyHome_NRFTest/Inc/main.h:31,
from ../Src/main.c:22:
c:\stm32\ac6\systemworkbench\plugins\fr.ac6.mcu.externaltools.arm-none.win32_1.17.0.201812190825\tools\compiler\arm-none-eabi\include\stdio.h:244:5: note: expected 'char * restrict' but argument is of type 'uint8_t * {aka unsigned char *}'
int sprintf (char *__restrict, const char *__restrict, ...)
^~~~~~~
../Src/main.c: In function 'main':
../Src/main.c:250:16: warning: passing argument 1 of 'atoi' makes pointer from integer without a cast [-Wint-conversion]
liczba=atoi(nrfRX[3]);
^~~~~
In file included from ../Src/main.c:29:0:
c:\stm32\ac6\systemworkbench\plugins\fr.ac6.mcu.externaltools.arm-none.win32_1.17.0.201812190825\tools\compiler\arm-none-eabi\include\stdlib.h:81:5: note: expected 'const char *' but argument is of type 'uint8_t {aka unsigned char}'
int atoi (const char *__nptr);
^~~~
Finished building: ../Src/main.c
Building target: STM32F103_MyHome_NRFTest.elf
Invoking: MCU GCC Linker
arm-none-eabi-gcc -mcpu=cortex-m3 -mthumb -mfloat-abi=soft -specs=nosys.specs -specs=nano.specs -u _printf_float -T"../STM32F103C8Tx_FLASH.ld" -Wl,-Map=output.map -Wl,--gc-sections -o "STM32F103_MyHome_NRFTest.elf" @"objects.list" -lm
Finished building target: STM32F103_MyHome_NRFTest.elf
make --no-print-directory post-build
Generating hex and Printing size information:
arm-none-eabi-objcopy -O ihex "STM32F103_MyHome_NRFTest.elf" "STM32F103_MyHome_NRFTest.hex"
arm-none-eabi-size "STM32F103_MyHome_NRFTest.elf"
text data bss dec hex filename
21384 532 1868 23784 5ce8 STM32F103_MyHome_NRFTest.elf
13:15:08 Build Finished (took 1s.871ms)
Rozmiar pliku jest ok. Urządzenie niestety nie startuje. Póki co to tylko program testowy do nrf24l01. Program jest na pewno w porządku, bo wgrany z kopii działa bez zarzutu.
Po migracji projektu na nową wersję oprogramowania bez zmian.
Macie może jakieś podpowiedzi co mogę sprawdzić czy muszę szukać na piechotę?