Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

BW-TH8 czyli hub USB typu C dodatkowo oferujący wyjście na monitor HDMI/VGA

p.kaczmarek2 11 Nov 2020 14:27 6774 10
  • BW-TH8 czyli hub USB typu C dodatkowo oferujący wyjście na monitor HDMI/VGA
    Witajcie moi drodzy
    Zapraszam na moją recenzję BW-TH8 czyli rozdzielacza USB typu C oferującego dodatkowe funkcjonalności, takie jak możliwość podłączenia do niego monitora VGA/HDMI wraz ze wsparciem ''Rozszerzenia'' ekranu, dwa sloty na kartę SD/microSD, złącze Ethernet, wyjście audio... Sprawdzę tutaj, jakie szybkości oferuje ten hub i czy rzeczywiście umożliwia podłączenie dodatkowego monitora do laptopa w prosty i wygodny sposób.

Luźno powiązany temat
    Jakiś czas temu testowałem już podobne urządzenia, a mianowicie konwerter USB 3.0 <-> VGA FrescoLogic FL2000 (bez funkcjonalności huba):
    Całość w tym temacie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3574863.html

Zakup BW-TH8
    BW-TH8 kupiłem na jednym z ''chińskich'' portali sprzedaży online za 37$ (+4$ przesyłka), czyli około 150zł. Wybrałem przesyłkę z Czech, gdyż chciałem uniknąć ewentualnych problemów z cłem.
    Sprzedawca podaje następujące parametry huba:
    ModelBW-TH8
    Size95*45*11mm
    Wire Length160mm
    Net Weight52g
    Rated InputDC 5V
    Type-C/F InputDC 20V-5A(MAX)
    Interfaces2*USB 3.0 Ports, 2*USB 2.0 Port, 1*SD Card Port,1*Micro SD Port, 1*HDMI Port,1*VGA Port, 1*Type C/F Port, 1*RJ45 Port, 1*3.5mm Audio Port
    USB 3.0 Data Transfer Speed5Gbps
    USB 2.0 Data Transfer Speed480Mbps
    HDMI Resolution4k@30HZ
    VGA Resolution1080P@60HZ
    RJ45 Network Transmission1000 Mbps

Sam hub na zdjęciach z aukcji prezentuje się tak:
    Zakupu dokonałem 27 października a kurier przyniósł paczkę 6 listopada. Niecałe dwa tygodnie oczekiwania.

Zawartość paczki
    W paczce było charakterystyczne pudełko Blitzwolfa:
    BW-TH8 czyli hub USB typu C dodatkowo oferujący wyjście na monitor HDMI/VGA BW-TH8 czyli hub USB typu C dodatkowo oferujący wyjście na monitor HDMI/VGA
    Kod QR na opakowaniu prowadzi do strony blitzwolf.com.
    Zawartość opakowania to tylko hub, ulotka i instrukcja:
    BW-TH8 czyli hub USB typu C dodatkowo oferujący wyjście na monitor HDMI/VGA BW-TH8 czyli hub USB typu C dodatkowo oferujący wyjście na monitor HDMI/VGA
    Hub:
    Widok na złącza:
    Zawartość instrukcji (powtarza się w kilku językach):
    Nie ma tam żadnych informacji na temat sterowników.

Jak rozpoznać port USB 3.0?
    Warto tutaj jeszcze podkreślić, czym wizualnie różni się port USB 3.0 od portu USB 2.0. Porty 3.0 z reguły mają wnętrze niebieskiego koloru:
    Ten hub posiada dwa porty USB 3.0 oraz dwa porty USB 2.0.

Pierwsze podłączenie
    Po podłączeniu do laptopa z systemem Windows 10 najpierw zaświeciła się dioda na hubie:
    Następnie rozpoczął się automatyczny proces instalacji. Po chwili zniknął dźwięk.
    Szybko zorientowałem się, że Windows domyślnie przekierował go na huba:
    Na szczęście łatwo jest to naprawić - wystarczy zmienić urządzenie wyjściowe tak jak na zrzucie ekranu powyżej.

Wtedy sprawdziłem co takiego pokazuje program USBDevView:
    Poniżej, w ''spoilerze'', macie całą tabelkę wraz z PID/VID wszystkich dodanych urządzeń.
    Spoiler:

Device NameDescriptionDevice TypeConnectedSafe To UnplugDisabledUSB HubDrive LetterSerial NumberCreated DateLast Plug/Unplug DateVendorIDProductIDFirmware RevisionUSB ClassUSB SubClassUSB ProtocolHub / PortComputer NameVendor NameProduct NameParentId PrefixService NameService DescriptionDriver FilenameDevice ClassDevice MfgFriendly NamePowerUSB VersionDriver DescriptionDriver VersionDriver InfSectionDriver InfPathInstance IDCapabilities
    Port_#0003.Hub_#0002Generic SuperSpeed USB HubUnknownYesYesNoNo 2020-11-06 11:33:042020-11-06 11:33:0405e306266.55000000 DESKTOP-TESTERD USBHUB3@usbhub3.inf,%UsbHub3.SVCDESC%;SuperSpeed HubUsbHub3.sys (Standard USB HUBs) Generic SuperSpeed USB Hub10.0.14393.0Generic.Install.NTusbhub3.infUSB\VID_05E3&PID_0626\8&7e983aa&0&3Removable, SurpriseRemovalOK
    Port_#0001.Hub_#0002Generic USB HubUnknownYesYesNoNo 2020-11-06 11:33:052020-11-06 11:33:0505e306106.55000000 DESKTOP-TESTERD 9&85bd57e&0USBHUB3@usbhub3.inf,%UsbHub3.SVCDESC%;SuperSpeed HubUsbHub3.sys (Standard USB HUBs) Generic USB Hub10.0.14393.0Generic.Install.NTusbhub3.infUSB\VID_05E3&PID_0610\8&7e983aa&0&1Removable, SurpriseRemovalOK
    Port_#0003.Hub_#0004Generic USB HubUnknownYesYesNoNo 2020-11-06 11:33:062020-11-06 11:33:051a4008011.00000000 DESKTOP-TESTERD a&240cde&0USBHUB3@usbhub3.inf,%UsbHub3.SVCDESC%;SuperSpeed HubUsbHub3.sys (Standard USB HUBs) Generic USB Hub10.0.14393.0Generic.Install.NTusbhub3.infUSB\VID_1A40&PID_0801\9&85bd57e&0&3Removable, SurpriseRemovalOK
    Port_#0001.Hub_#0005Billboard Device YesNoNoNo 2020-11-06 11:33:062020-11-06 11:33:061d5c71021.00110000 DESKTOP-TESTERD WINUSB@winusb.inf,%WinUsb_SvcDesc%;Sterownik WinUsbWinUSB.SYS WinUsb DeviceGeneric Billboard Device0 mA2.01Billboard Device10.0.14393.0BILLBOARD.NTwinusb.infUSB\VID_1D5C&PID_7102\a&240cde&0&1Removable
    Port_#0002.Hub_#0005Generic USB HubUnknownYesYesNoNo 2020-11-06 11:33:062020-11-06 11:33:061a4008011.00000000 DESKTOP-TESTERD USBHUB3@usbhub3.inf,%UsbHub3.SVCDESC%;SuperSpeed HubUsbHub3.sys (Standard USB HUBs) Generic USB Hub10.0.14393.0Generic.Install.NTusbhub3.infUSB\VID_1A40&PID_0801\a&240cde&0&2Removable, SurpriseRemovalOK
    USB PnP Audio DeviceUSB Composite DeviceUnknownYesYesNoNo U2dc0z7ws53a79rn2020-11-06 11:33:062020-11-06 11:33:062000dd0011.16000000 DESKTOP-TESTERD c&2ea7b827&0usbccgp@usb.inf,%GenericParent.SvcDesc%;Microsoft USB Generic Parent Driverusbccgp.sys (Standardowy kontroler hosta USB) 100 mA1.00USB Composite Device10.0.14393.1794Composite.Dev.NTusb.infUSB\VID_2000&PID_DD00\U2dc0z7ws53a79rnRemovable, UniqueID, SurpriseRemovalOK
    003d.0000.0000.001.003.002.002.000.000USB Input DeviceHID (Human Interface Device)YesYesNoNo 2020-11-06 11:33:062020-11-06 11:33:062000dd0011.16030000 DESKTOP-TESTERD d&84b9436&0HidUsb@input.inf,%HID.SvcDesc%;Microsoft HID Class Driverhidusb.sys (Standard system devices) USB Input Device10.0.14393.2068HID_Inst.NTinput.infUSB\VID_2000&PID_DD00&MI_03\c&2ea7b827&0&0003SurpriseRemovalOK
    USB 10/100/1000 LANRealtek USB GbE Family ControllerVendor SpecificYesYesNoNo 0000012020-11-06 11:33:082020-11-06 11:33:060bda815330.00ffff00 DESKTOP-TESTERD rtux64w10@rtux64w10.inf,%Rtlunic.Service.DispName%;Realtek USB FE/GbE NIC Family Windows 10 64-bit Driverrtux64w10.sys RealtekRealtek USB GbE Family Controller288 mA3.00Realtek USB GbE Family Controller10.5.917.2015RTL8153.ndi.NTrtux64w10.infUSB\VID_0BDA&PID_8153\000001Removable, UniqueID, SurpriseRemovalOK
    003d.0000.0000.001.003.002.002.000.000Urządzenie audio USBAudioYesYesNoNo 2020-11-06 11:33:102020-11-06 11:33:082000dd0011.16010100 DESKTOP-TESTERD usbaudio@wdma_usb.inf,%USBAudio.SvcDesc%;Sterownik audio USB (WDM)usbaudio.sys (Rodzajowe audio USB)USB PnP Audio Device Urzšdzenie audio USB10.0.14393.0USBAudiowdma_usb.infUSB\VID_2000&PID_DD00&MI_00\c&2ea7b827&0&0000SilentInstall, SurpriseRemovalOK

Następnie sprawdziłem sloty na kartę SD:
    Działają poprawnie i nie mają problemów ze stykiem.
    Można mieć dwie karty SD jednocześnie:
    Obraz z USBDevView pokazuje że obie karty są widoczne i mają litery partycji G i H:
    Hub daje sobie radę pod obciążeniem. Oczywiście takie rzeczy jak myszka na USB też z nim działają, pendrive również:

Podłączenie monitora VGA/HDMI do BW-TH8
    Najpierw sprawdziłem jak sprawdza się dostępny na pokładzie port VGA. Użyłem do tego monitora DIY opartego o MT6820-B 2.0.
    Widok z "Ustawienia ekranu" przed podłączeniem monitora:
    Następnie podłączyłem złącze VGA...:
    Po chwili okazało się, że drugi monitor jest wykryty!
    Bez żadnego instalowania sterowników, choć mam pewne podejrzenia, że to może być dlatego, że dopasowały się sterowniki od FrescoLogic które już wcześniej miałem. Nie mam jednak takiej pewności.
    Teraz można zrobić ''Rozszerzenie ekranu'', czyli to co dla nas najlepsze:
    Dostępne rozdzielczości drugiego ekranu:
    Ekran jest poprawnie rozszerzony na dwa monitory i nie ma odczuwalnych opóźnień.

Sprawdziłem też to samo ale z HDMI, a dokładniej to z telewizorem na HDMI:
    Bez zmian, też da się zrobić rozszerzenie ekranu.
    Ale tu warto zaznaczyć, że telewizor podłączony poprzez HDMI przejął audio, więc HDMI z tego konwertera też niesie ze sobą informacje o dźwięku.

Na koniec sprawdziłem z dwoma wyświetlaczami jednocześnie:
    W takiej sytuacji hub i tak wyświetla jeden wyświetlacz (tzn. łączy razem HDMI i VGA) i też pozwala zrobić albo rozszerzenie, albo duplikację, tyle że to zawsze daje ten sam obraz na oba podłączone ekrany. Jest to zgodne z informacjami z internetu.
    Warto tu jeszcze się przyjrzeć temu, co tak dokładnie w tym hubie wyświetla to VGA.
    Identyfikatory PID/VID urządzenia pełniącego tą rolę są następujące:

VID_1D5C&PID_7102

Jest to tzw. "Generic Billboard Device". Szczegóły poniżej:
    Krótkie wyszukiwanie w sieci sugeruje, że podane identyfikatory sprzętu należą do układu scalonego FL7102 produkcji FrescoLogic, choć nie mam 100% pewności bo jeszcze do środka obudowy nie zaglądałem.
    Pokażę tu jeszcze jak widziane są monitory w Menedżerze Urządzeń. W tym przypadku do huba podłączyłem stary monitor VGA Dell 1703FP. W Menderze Urządzeń są dwa monitory:
    Jeden z nich to ekran laptopa, a drugi to Dell 1703FP.
    Oba z nich mają podpis "Lokalizacja na GTX1060":
    Dell jest poprawnie wykrywany przez laptopa:
    Jest widziany jako MONITOR\DEL3010, chociaż w rzeczywistości to Dell 1703FP.

Podłączenie Ethernet
    Hub posiada jedno gniazdo Ethernet/RJ45 wraz ze standardowymi diodami LED oznaczającymi aktywność wysyłania/odbierania:
    Do jego użycia też nie musiałem instalować żadnych sterowników. Po podłączeniu przewody sieciowego system Windows od razu wykrył nowe połączenie i Internet ruszył bez żadnych komplikacji.
    Tak wygląda moje okno "Połączeń sieciowych":
    Ten niedostępny "Ethernet" z urządzenia "Realtek PCIe GBE Family Controller" to wbudowane w laptopa złącze Ethernet i nie ma w nim przewodu. Ethernet 3 (aktywny) z "Realtek USB GbE Controller" to właśnie jest hub. Dodatkowo mam też WiFi (ale bez podłączenia do sieci) i kilka innych urządzeń sieciowych od VMware itp. które możecie zignorować.
    Identyfikatory sprzętu karty sieciowej USB z tego huba są takie:

USB\VID_0BDA&PID_8153&REV_3000
    USB\VID_0BDA&PID_8153

czyli zrealizowany jest on na kostce RTL8156 od Realteka.

Sprawdzenie szybkości transferu - Ethernet
    Chciałem jeszcze orientacyjnie sprawdzić jakie szybkości transferu oferuje ten hub przy jednoczesnym użyciu wyjścia VGA dla monitora (użyta rozdzielczość: 1280x1024)
    Speedtest poprzez hub:
    Speedtest przez kartę sieciową laptopa (ale nie WiFi, tylko też przewodowo):
    Różnica jest wręcz nieodczuwalna i może wynikać bardziej z przypadku, niż z tego, że hub spowalnia. To raczej moje podłączenie do internetu/router jest tu wąskim gardłem.

Sprawdzenie szybkości transferu - USB
    Następnie sprawdziłem szybkości transferu USB, dalej przy podłączonym monitorze VGA 1280x1024.
    Użyty program: CrystalDiskMark.
    W roli docelowego nośnika USB 3.0 użyłem dysku SSD wraz z kieszenią:
    czyli taki DIY szybki dysk przenośny:
    Najpierw zrobiłem pomiar kontrolny - dysk SSD podłączony na USB 3.0 bezpośrednio do laptopa:
    Następnie wziąłem się za hub z tematu - dysk SSD podłączony na port USB 3.0 z huba (ten z niebieskim wnętrzem złącza), jednocześnie przy podłączonym monitorze:
    Wyniki w obu przypadkach są bardzo zbliżone. Hub nie spowalnia, a jednocześnie pozwala wyświetlać obraz na dodatkowym zewnętrznym monitorze. Nawet w trakcie transferu plików nie jest odczuwalne spowolnienie.
    Dla porównania: wynik uzyskany przy podłączeniu dysku do USB 2.0 z huba:
    Różnice są o rząd wielkości, czyli trzeba patrzeć do jakich portów się wpinamy.

Podsumowanie
    Z BW-TH8 jestem zadowolony, choć przyznaję, że jest dość drogi. Mimo wszystko na bieżąco z niego korzystam i pewnie będę długo korzystać - wyparł on u mnie używany wcześniej FrescoLogic FL2000 (bo FL2000 zajmował mi port USB 3.0, a dzięki hubowi z tematu ten port się zwolnił i zamiast niego wreszcie używam port USB C a dodatkowo mam huba).
    Plusy BW-TH8:
    + pozwala łatwo podłączyć dodatkowy monitor VGA/HDMI i użyć go jako rozszerzenia ekranu
    + wyjście HDMI z huba niesie ze sobą również sygnał audio (telewizor podłączony na HDMI ma audio z komputera)
    + wiele wyjść, audio, sloty na kartę SD, Ethernet
    + dwa szybkie porty USB 3.0
    + nie odczuwam spowolnienia nawet przy jednoczesnym podłączeniu monitor i dysku SSD na USB 3.0 (testowane na rozdzielczościach do 1920x1080)
    + nie było problemów ze sterownikami
    + nie grzeje się nadmiernie, po 6 godzinach jest lekko ciepły
    + nie ma odczuwalnych opóźnień/problemów z obrazem wysyłanym przez huba na monitor (testowane na rozdzielczościach do 1920x1080)
    Minusy BW-TH8:
    - nie da się zrobić 'rozszerzenia ekranu' na dwa monitory podłączone do huba (tzn. da się, ale wtedy oba pokazują ten sam obraz)
    - cena
    - zaobserwowałem, że jak pierwszy raz podłącza się jakieś urządzenia do huba, a jednocześnie ma się podłączony monitor to na chwilkę znika obraz. Ale dzieje się tak tylko przy pierwszym podłączeniu urządzenia, potem system Windows je pamięta i jest ok
    Czy warto? Myślę, że to zależy od tego czy potrzebujemy dodatkowego monitora i dodatkowych portów USB. Ja przy wyborze tego huba kierowałem się jednak bardziej obecnością wyjść na monitor oraz ilością portów USB, szybkość dla mnie miała znaczenie drugorzędne, choć też jest ważna i (jak pokazują testy powyżej) też jest niezła.
    A co Wy sądzicie o tym produkcie, jakie macie doświadczenia z hubami USB i podłączaniem monitorów na USB?

Cool? Ranking DIY
    About Author
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    prosiak_wej
    Level 38  
    Jakiego laga wprowadza ten hub do obrazu? W pracy mamy komputery z DP i przejściówki do HDMI, obraz 4k na dwóch 50-calowych ekranach. Opóźnienie obrazu jest mocno zauważalne, ciężko czasem wskaźnik myszy "złapać" ;)
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Nie jestem graczem i jeśli to są latencje rzędu bodajże 100ms to nie odczuję, ale przy 1920 x 1080 nie widzę żadnych opóźnień (i w ruchu kursora i na filmiku z youtube)
    Screen z teraz:
    Takie rozdzielczości mam w tej chwili dostępne:
    A monitora używam wspomnianej z tematu samoróbki VGA na płytce MT6820-B 2.0.

W przypadku używanego przeze mnie wcześniej FrescoLogic FL2000 też nie odczuwałem takich opóźnień

EDIT: Tak się zacząłem zastanawiać, jakby sprawdzić czy jest jakieś opóźnienie znaczące, i spróbowałem użyć strony https://humanbenchmark.com/tests/reactiontime (ona do tego nie służy, ale ona mierzy czas naszej reakcji kliknięcia po zmianie koloru) i bez względu na to z jakiego monitora korzystam mam tam rezultaty około 250ms (+-kilkadziesiąt ms). Czyli chyba przejściówka nie wprowadza znaczącego dodatkowego opóźnienia...
    ORMO_PL
    Level 19  
    Czy próbowałeś używać tego urządzenia z telefonami?
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Nie mam telefonu który by miał USB C, ale spróbuję wkrótce załatwić sobie do takiego dostęp i sprawdzę to, wtedy zaktualizuję temat
    krzbor
    Level 25  
    prosiak_wej wrote:
    Jakiego laga wprowadza ten hub do obrazu? W pracy mamy komputery z DP i przejściówki do HDMI, obraz 4k na dwóch 50-calowych ekranach. Opóźnienie obrazu jest mocno zauważalne, ciężko czasem wskaźnik myszy "złapać" ;)
    Z tego co wiem takie przejściówki to dopasowanie elektryczne. DP po prostu obsługuje standard HDMI. Przejściówki raczej nie wprowadzają opóźnień - zrobienie opóźnienia wymaga bufora - trzeba zapamiętać klatki aby je z opóźnieniem wysłać.
    Level 36  
    Witam, Jak to coś jest na układzie FL2000 to jego praca jest zależna od karty garaficznej/sterowników karty graficznej ? a nie od samego sterownika FL. Testowałem rozwiązanie z laptopami thinkpad (intel )no i komputerem stacjonarnym z radeonem - nie działa. Ale z NV już tak. Więc może nie być kompatybilne to cudo z każdym PC
    Anonymous
    Level 1  
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    agent.007 wrote:

p.kaczmarek2 wrote:
    ale przy 1920 x 1080
    To za mała rozdzielczość aby to zobaczyć.

W takim razie nic dziwnego, że tego nie odczułem. Tyle, że ja nigdzie nie mam większej rozdzielczości niż 1920 x 1080 i te 1920 x 1080 w pełni mi starcza.
    prosiak_wej
    Level 38  
    Niestety, na dwóch ekranach mamy łącznie pięć programów SCADA i musi być wszystko widoczne "od razu". Tylko reakcja na alarmy czy zmiana parametrów jest upierdliwa, bo trzeba się skupiać na celowaniu kursorem. Dlatego wielu pracowników ma odpalone najważniejsze SCADA na swoich laptopach, gdzie szybkość reakcji jest o wiele większa.

Może gdybyśmy zamiast ekranów Samsung mieli jakieś NEC z DP... :)