Cześć! Mam ekspres do kawy jak w temacie, którym zrobiłem już w sumie wzzystkich rodzajów kaw ponad 10tys nie licząc samej wody i mleka i to bez żadnej awarii. To dobrze świadczy o marce i modelu. Ale pewnego dnia zaczęła wypływać woda spod ekspresu. Rozkręciłem i zauważyłem dziurkę w rozdzielaczu na multizaworze ceramicznym. Skleiłem klejem do metalu i po sprawie było na wiele miesięcy (na zdjęciu widać klejenie). Ale ekspres pewnego dnia kręcił dziwnie silnikiem od multizaworu i zgłaszał błąd nie pamiętam numeru. Wtedy posfanowiłem zrobić mu pełny serwis i wymienić wszystkie uszczelki, wszystkie wężyki, ten klejony rozdzielacz na multizaworze wraz z uszczelką w kształcie plastra miodu, zawór spustowy, zawór pomiędzy grzałką a multizaworem, cały spieniacz bo już gumki nie wchodziły ciasno, gumkę tą pod białym zatrzaskiem na rozdzielaczu na multizaworze (od modeli 8xx) bo do 7xx nie mogłem nigdzie kupić. Uszczelki w zaparzaczu, który regularnie smaruję elementy ślizgowe. Wszystkie części oryginalne.
Nic już nie cieknie wszędzie suchutko, pięknie robi kawę, mleko też pięknie zasysa itd. Ale jak robi piankę to pryska wszędzie, mało mleka zasysa a temperatura pianki dochodzi do 82 stC mierzona na wylocie pirometrem. Kawa czy to latte czy capuchino jest ogólnie bardziej ciepła niż przed wymianą wężyków, zaworów itd. Tak, że cały układ wodny od zbiornika do wylotu jest nowy. To teraz gdzie jest problem? Bo założenie starego zaworka odpowietrzającego (ta okrągła gumka przeźroczysta wchodząca pod biały zatrzask na.rozdzielaczu multizaworu) nie powoduje, że.leci pianka tylko pryska gorące mleko po wszystkim. Jak natomiast zatkam palcem ten mały otworek podczas robienia pianki to leci bardzo ładnie gorące mleko ale nie pianka (na zdjęciu palcem wskazuję)
. Na cały komplet nowych oryginalnych części wydałem prawie 600zł . Kawa ok mleko ok pianka dramat. Pryska gorącym mlekiem i małą ilość do kubka robi. Macie pomysł co dalej? Układ w pełni szczelny wszystko nowe. Nie ma kamienia bo na cały dom mam zmiękczacz wody z żywicą i nawet w czajniku po 2 latach nie.ma grama kamienia. Ale ekspres na bieżąco codziennie czyściłem, płukałem myłem by na.następny dzień był suchy i gotowy do pracy. Pewnie dlatego 10 tysięcy kaw zrobił bez żadnej awarii. Pomocy z tą pianką. Łukasz.

Nic już nie cieknie wszędzie suchutko, pięknie robi kawę, mleko też pięknie zasysa itd. Ale jak robi piankę to pryska wszędzie, mało mleka zasysa a temperatura pianki dochodzi do 82 stC mierzona na wylocie pirometrem. Kawa czy to latte czy capuchino jest ogólnie bardziej ciepła niż przed wymianą wężyków, zaworów itd. Tak, że cały układ wodny od zbiornika do wylotu jest nowy. To teraz gdzie jest problem? Bo założenie starego zaworka odpowietrzającego (ta okrągła gumka przeźroczysta wchodząca pod biały zatrzask na.rozdzielaczu multizaworu) nie powoduje, że.leci pianka tylko pryska gorące mleko po wszystkim. Jak natomiast zatkam palcem ten mały otworek podczas robienia pianki to leci bardzo ładnie gorące mleko ale nie pianka (na zdjęciu palcem wskazuję)