Witam, jestem szczęśliwym ( jednak coraz bardziej myślę, że jednak nie) posiadaczem nowo nabytego mieszkania. Mieszkanie stare, budynek wielorodzinny- nie blok.
W całym budynku była bardzo zniszczona aluminiowa instalacja. Po bardzo długich rozmowach z sąsiadami udało się namówić wszystkich na wymianę instalacji elektrycznej w całym domu.
Instalacja została wymieniona w całości.Do liczników został doprowadzony przewód 5x16mm² CU. Teraz została kwestia wymiany instalacji elektrycznej w mieszkaniu.
Instalację elektryczną będę kładł sam z racji oszczędności - tak wiem jakie są opinie na ten temat na forum, czytałem nie jeden post jednak sytuacja nie pozwala mi na wezwanie elektryka więc proszę się wstrzymać
Na załączonym obrazku przesyłam przybliżony szkic mieszkania.
Informacje o przyłączu:
- typ sieci TN-C ( tak jest na umowie)
- moc przyłączeniowa 6kW
- 1 faza
- w budynku nie ma uziemienie
- zabezpieczenie przedlicznikowe C32A
- od licznika do mieszkania doprowadzony przewód 5x16mm²
Moje założenia:
- gniazda na przewodach 3x2.5mm²
- oświetlenie na przewodach 3x1.5mm²
- zasilanie indukcji (indukcja małej mocy maks 3.6 kW), piecyka na osobnych przewodach 3x4mm²
Licznik i wyłącznik przedlicznikowy znajduje się na klatce schodowej.
Zanim zacznę planować rozdzielnie proszę o małą pomoc, sugestię.
Chciałbym zastosować kilka wyłączników różnicowoprądowy.
Jeden na łazienkę wspólnie z kotłownią ( jest tam tylko 1 gniazdko dla pompy C.O i sterownika)
Jedną na na gniazdka w kuchni gdzie będzie podłączona lodówka i zmywarka.
Jedną wspólną dla indukcji oraz piecyka elektrycznego.
Czy mój plan ma ręce i nogi ? Może dodać jedną na wszystkie gniazda w pokojach?
Często gdy rozmawiam z osobami związanymi z elektryka mówią mi, że po co mi tyle różnicówek jednak czytając posty na elektrodzie gro osób radzi aby tak zrobić.
A teraz coś za co mi się dostanie. Podział PEN na PE i N... Proszę o taryfę ulgową.
Nie mam możliwości zrobienia bednarki lub wbicia szpilek i doprowadzenia PE do rozdzielni gdyż musiałbym zniszczyć korytarz na klatce i sąsiedzi się nie zgadzają. Niestety udało mi się ich tylko namówić na nową instalację.
Co zrobić w takim przypadku ? W gniazdkach podłączyć 3 przewody, a w rozdzielni podłączyć PE do N? Wiem, że powinno się doprowadzić punkt uziemienia do rozdzielni ale nie mam takie możliwość. Myślałem, aby przez cały salon położyć przewód i przez ścianę wyjść na zewnątrz i wbić szpilki ale tam też sąsiedzi mi nie pozwalają ( wspólna cześć dookoła domu).
W całym budynku była bardzo zniszczona aluminiowa instalacja. Po bardzo długich rozmowach z sąsiadami udało się namówić wszystkich na wymianę instalacji elektrycznej w całym domu.
Instalacja została wymieniona w całości.Do liczników został doprowadzony przewód 5x16mm² CU. Teraz została kwestia wymiany instalacji elektrycznej w mieszkaniu.
Instalację elektryczną będę kładł sam z racji oszczędności - tak wiem jakie są opinie na ten temat na forum, czytałem nie jeden post jednak sytuacja nie pozwala mi na wezwanie elektryka więc proszę się wstrzymać

Na załączonym obrazku przesyłam przybliżony szkic mieszkania.
Informacje o przyłączu:
- typ sieci TN-C ( tak jest na umowie)
- moc przyłączeniowa 6kW
- 1 faza
- w budynku nie ma uziemienie
- zabezpieczenie przedlicznikowe C32A
- od licznika do mieszkania doprowadzony przewód 5x16mm²
Moje założenia:
- gniazda na przewodach 3x2.5mm²
- oświetlenie na przewodach 3x1.5mm²
- zasilanie indukcji (indukcja małej mocy maks 3.6 kW), piecyka na osobnych przewodach 3x4mm²
Licznik i wyłącznik przedlicznikowy znajduje się na klatce schodowej.
Zanim zacznę planować rozdzielnie proszę o małą pomoc, sugestię.
Chciałbym zastosować kilka wyłączników różnicowoprądowy.
Jeden na łazienkę wspólnie z kotłownią ( jest tam tylko 1 gniazdko dla pompy C.O i sterownika)
Jedną na na gniazdka w kuchni gdzie będzie podłączona lodówka i zmywarka.
Jedną wspólną dla indukcji oraz piecyka elektrycznego.
Czy mój plan ma ręce i nogi ? Może dodać jedną na wszystkie gniazda w pokojach?
Często gdy rozmawiam z osobami związanymi z elektryka mówią mi, że po co mi tyle różnicówek jednak czytając posty na elektrodzie gro osób radzi aby tak zrobić.
A teraz coś za co mi się dostanie. Podział PEN na PE i N... Proszę o taryfę ulgową.
Nie mam możliwości zrobienia bednarki lub wbicia szpilek i doprowadzenia PE do rozdzielni gdyż musiałbym zniszczyć korytarz na klatce i sąsiedzi się nie zgadzają. Niestety udało mi się ich tylko namówić na nową instalację.
Co zrobić w takim przypadku ? W gniazdkach podłączyć 3 przewody, a w rozdzielni podłączyć PE do N? Wiem, że powinno się doprowadzić punkt uziemienia do rozdzielni ale nie mam takie możliwość. Myślałem, aby przez cały salon położyć przewód i przez ścianę wyjść na zewnątrz i wbić szpilki ale tam też sąsiedzi mi nie pozwalają ( wspólna cześć dookoła domu).