Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zmywarka Whirlpool ADG 6240 FD wyrzuca różnicówkę w początkowej fazie mycia

asqur1 12 Nov 2020 16:05 5955 9
    asqur1
    Level 10  
    Witam wszystkich Forumowiczów!

Dotyczy zmywarki Whirlpool ADG 6240 FD (854262401000)

Może zacznę chronologicznie.
    Od około 6 miesięcy zaczęły się problemy ze zmywarką polegające na tym, że przerywała pranie i na panelu pojawiał się błąd E4 F6.
    Po wyjęciu z zabudowy okazało się, że tacka pod zmywarką jest pełna wody i pływak wstrzymał działanie zmywarki.
    Wodę wybrałem, puściłem program i znalazłem wyciek spod uszczelki płaszcza wodnego, na wejściu do komory zmywarki (zdjęcie 1)
    Zmywarka Whirlpool ADG 6240 FD wyrzuca różnicówkę w początkowej fazie myciazdjecie...JPG Download (56.5 kB)
    oraz na dole przy trzech rurkach wchodzących do pojemnika na sól chyba (zdjęcie 2).
    Zmywarka Whirlpool ADG 6240 FD wyrzuca różnicówkę w początkowej fazie myciazdjecie...JPG Download (119.9 kB)
    Woda ściekała po ścianie bocznej zmywarki na zbiornik soli, oraz z tych trzech dysz wyciekała na ten sam zbiornik , a następnie po nim skapywała na dół po kabelkach (zdjęcie 3).
    Zmywarka Whirlpool ADG 6240 FD wyrzuca różnicówkę w początkowej fazie myciazdjecie...JPG Download (77.91 kB)
    Rozebrałem wszystko, na uszczelkach było sporo kamienia który spowodował rozszczelnienie, więc wyczyściłem to i po złożeniu było już ok.
    Nadal widać było minimalny wyciek spod uszczelki płaszcza na wejściu do komory zmywarki, ale to była mniej więcej kropla na kilka minut, a przy wejściu do pojemnika na sól nie ciekło już wcale.
    Postanowiłem zostawić to tak jak jest zakładając, że przy tak minimalnym wycieku, woda zdąży z tacki odparować na bieżąco i przez kilka tygodni było wszystko OK.
    Ostatnio jednak podczas pracy zmywarki wyrzuciło mi różnicówkę.
    Po wymontowaniu okazało się, że na tacce znów było pełno wody, którą wybrałem i spodziewając się, że to ponownie przepuszcza któraś z wcześniej czyszczonych uszczelek, puściłem płukanie.
    Tym razem jednak woda zaczęła lać się strumieniem pod zmywarką. Wyłączyłem program, przewróciłem zmywarkę na bok i okazało się że zsunął się gumowy wężyk z plastikowego króćca (zdjęcie 4).
    Zmywarka Whirlpool ADG 6240 FD wyrzuca różnicówkę w początkowej fazie myciazdjecie...JPG Download (171.36 kB)
    Założyłem nowy zacisk, zamontowałem wężyk, wybrałem wodę i suszarką dość długo suszyłem wszystkie elementy elektroniczne, złącza i kabelki, które zostały dość mocno zachlapane wodą w trakcie tej próby.
    Po złożeniu wszystkiego puściłem program płukania i wszystko przebiegło bez problemu.
    Następnie puściłem program myjący i niestety pralka ponownie wyrzuciła różnicówkę po kilku minutach od rozpoczęcia.
    Ponowiłem suszenie, wraz z wyjmowaniem wszystkich złączek i sprawdzaniem czy tam nie ma wody itd.
    Niestety, mimo iż wydaje mi się, że wszystko jest suche, to objawy nie ustąpiły, płukanie OK, dowolny program myjący, po kilku minutach wywala różnicówkę.
    Płukanie potrzebuje tylko zimnej wody, pozostałe programy pewnie w początkowej fazie rozpoczynają podgrzewania wody, więc przypuszczam, że grzałka jest źródłem problemu.
    Proszę zatem o odpowiedzi na następujące pytania:
    1. Co i jak należałoby w tej sytuacji sprawdzić?
    2. Grzałka jest spięta z pompą myjącą – czy ta sama pompa dostarcza wodę w trakcie programu płukania?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • Helpful post
    Mierzejewski46
    Level 36  
    artfik wrote:
    witam, odłącz zero od grzalki i zobacz czy wtedy różnicówka zadziała jeśli nie to znaczy że grzałka ma upłynność ,do wymiany

Dobra porada. Odłącz zero puść program. Grzałka wyschnie bo może dostała wody od strony złączek.
    asqur1
    Level 10  
    Dziękuję za sugestie.
    Wolę zapytać niż coś zepsuć lub zrobić sobie krzywdę 😉
    Jak to zero odłączyć?
    Czy to nie stwarza zagrożenia dla instalacji elektrycznej, zmywarki lub dla mnie, jakieś szczególne środki ostrożności zachować?
  • Helpful post
    artfik
    Level 25  
    Odłącz przewód żółto - zielony od grzałki od masy i zaizoluj go puść zmywanie i zobacz czy będzie chodzić. Jeśli tak to później powtórnie przyłącz zero i znowu sprawdzenie. Może faktycznie grzałka zawilgotniała jak podpowiada mierzejewski. Nic się nie stanie bez zera oczywiście tylko do sprawdzenia nie na dłużej.
    asqur1
    Level 10  
    Oki, wszystko jasne - dzięki. Po sprawdzeniu dam znać ale to już chyba jutro.
    asqur1
    Level 10  
    Witam ponownie!

Odłączyłem oba kable uziemiające od grzałki, i wspólnie je zaizolowałem.
    Program zmywania przeszedł bez problemu moment rozpoczęcia grzania wody, różnicówka nie drgnęła, a co ciekawe, po pewnym czasie woda w zmywarce zrobiła się gorąca.
    Czy jest możliwa taka awaria grzałki, że grzeje wodę, ale napięcie ucieka na masę?

Oczywiście po zakończeniu, powtórzę test z ponownie podpiętym uziemieniem.

Pozdrawiam.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Oczywiście, że grzałka będzie grzać, ale urządzenie nie ma zabezpieczenia przed porażeniem.
    W grzałce pojawiła się upływność prądowa na masę i grzałka wymaga wymiany.
    asqur1
    Level 10  
    Czołem

Dzięki za komentarz.
    Chyba jednak wilgoć w grzałce była przyczyną problemów.
    Po odpięciu uziemienia zmywarka przeszła program w całości, bez problemu podgrzewając wodę, co być może spowodowało odpadowanie resztek wody, która dostała się w czasie zalania, gdy wężyk zsunął się.
    Po dopięciu uziemienia do grzałki i uruchomieniu programu zmywania, nie wyłączyła się różnicówka, więc na razie uznaję, że przyczyną była woda w grzałce po zalaniu.
    Jeśli po kilku myciach problem nie wróci zamknę temat.

Pozdrawiam.
    asqur1
    Level 10  
    Witam

A zatem po kilku dniach używania zmywarki mogę potwierdzić, że grzałka się wysuszyła i nie sprawia już problemów, oczywiście z podpiętym uziemieniem.

Dziękuję serdecznie za trafne porady, temat zamykam.

Pozdrawiam!