Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Palące się taśmy LED. W czym może być problem.

kaszalot321 12 Nov 2020 21:13 486 5
lampy.pl
  • #1
    kaszalot321
    Level 2  
    Witam, mam pewien problem. Podłączyłem taśmę LED w zabudowie GK, zasilanie pociągnąłem przewodem ochronnym z zasilania do lamp lecz lampy i LED-y mają wspólne zero ( do tych lamp nie potrzebowaliśmy ochronnego) . Transformator umieściłem w rozdzielnicy i wszystko było okey lecz po jakiś dwóch tygodniach LED-yzaczęły się palić i nie wiem co to może być. Transformator ma dobraną odpowiednią moc do ilości LED . Pozdrawiam
  • lampy.pl
  • lampy.pl
  • #4
    adwlodar
    Level 27  
    kaszalot321 wrote:
    zasilanie pociągnąłem przewodem ochronnym

    Super...

    kaszalot321 wrote:
    do tych lamp nie potrzebowaliśmy ochronnego

    Super...
    kaszalot321 wrote:
    Transformator ma dobraną odpowiednią moc do ilości ledów

    Do LED-ów należy używać zasilaczy nie transformatorów, chyba, że to przejęzyczenie... Czy zastosowałeś profile aluminiowe do taśmy LED? Być może temperatura pracy je wykończyła. Być może tani zasilacz nie trzymał parametrów i uszkodził LED-y. Ciężko coś powiedzieć, bez jakichkolwiek szczegółowych danych produktów czy chociażby pomiaru napięcia na wyjście zasilacza...
  • #5
    krzysiek7
    Moderator of Electricity
    kaszalot321 wrote:
    Podłączyłem taśmę LED w zabudowie Gk, zasilanie pociągnąłem przewodem ochronnym z zasilania do lamp lecz lampy i ledy mają wspólne zero ( do tych lamp nie potrzebowaliśmy ochronnego) .

    Takie połączenie jest niedopuszczalne.
  • #6
    Topolski Mirosław
    Moderator of Electrical engineering
    kaszalot321 wrote:
    Witam, mam pewien problem. Podłączyłem taśmę LED w zabudowie GK, zasilanie pociągnąłem przewodem ochronnym z zasilania do lamp lecz lampy i LED-y mają wspólne zero ( do tych lamp nie potrzebowaliśmy ochronnego) . Transformator umieściłem w rozdzielnicy i wszystko było okey lecz po jakiś dwóch tygodniach LED-yzaczęły się palić i nie wiem co to może być. Transformator ma dobraną odpowiednią moc do ilości LED . Pozdrawiam

    To co kol. zrobił urąga wszelkim zasadom.Kolor zółtozielony jest zarezerwowany tylko dla żyły PE i nie może być wykorzystywany w innym celu.
    Nie ma tu żadnego znaczenia że tu dzisiaj kol. mieszka i do niczego żyła PE dziś nie jest potrzebna bo jutro kol. założy lampę w I klasie ochronności gdzie żyła PE jest wymagana a pojutrze kol. to mieszkanie z niebezpieczną instalacją sprzeda ludziom nieświadomym jakie zagrozenie dla ich życia niesie. Sprawa wygląda wręcz tragicznie jeśli kol. robi to na zlecenie.
    Najpierw należy obwód zasilający taśmę LED doprowadzić do wymaganego stanu ( od rozdzielnicy,wyłącznika lub puszki w zależności jak to jest wykonane) przestrzegając kolorystyki przewodów .
    Temat zamykam .