Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

iPhone 7 - nie działa home po wymianie baterii

kaziu2007 13 Nov 2020 18:17 5799 16
    kaziu2007
    Level 9  
    Witam

Ostanio miałem taki problem. Wymieniałem baterię w iphonie 7 (nic poza baterią nie rozkręcałem) Po uruchomieniu telefonu z nową baterią nie działał przycisk "home" (Touch ID również nie działało) po przepięciu na starą baterię dalej nie działał. Podłączyłem inny wyświetlacz i home już działał. Pomyślałem sobie, że może jakimś cudem uszkodziłem taśmę z home (chociaż nawet nie odpinałem wyświetlacza) albo jakiś kaprys miał ten iPhone, wymieniłem wyświetlacz i olałem temat.

Nie minęło kilka dni i ta sama historia, miałem iphona 7, telefon do tej pory nie był rozkręcany, otworzyłem go, odkręciłem tylko blaszkę zabezpieczającą taśmy baterii i wyświetlacza, podłączyłem nową baterię (nie odklejając jeszcze starej, dodam, że za pierwszym razem robiłem dokładnie tak samo) uruchamiam telefon i co się okazuję - nie działa home. Przepinam się na starą baterię - to samo. Wyciągam jakiś inny wyświetlacz - home działa.

O co może tu chodzić?
    Dodam, że obydwie baterie były zamawiane u innych sprzedających
    tino2003
    Admin of GSM Group
    Przerabiałem to kilka dni temu z tym modelem. Też zwykła wymiana baterii i home przestał działać. Świadom jak łatwo uszkodzić taśmę od LCD jego też odłączyłem przed wymianą baterii i po złożeniu nie działa. Taśmy nie uszkodzone. Nie bardzo wiem o co lotto. Klientowi wyciągnąłem wirtualny home i powiedziałem aby przyszedł za kilka dni jak znajdę przyczynę. Może taśma od LCD jest tak delikatna, że nawet jak nie widać fizycznie uszkodzenia to ścieżki są uszkodzone.
    blahfff
    Level 39  
    Skoro na innym ekranie dziala to prawdopodobnie uszkadzasz tasme od home'a (ta mniejsza obok tasmy wyswietlacza). Czy to przez zbyt mocne szarpniecie w trakcie rozbiorki, czy wyklejanie starej baterii bez odpinania wyswietlacza - jakies naprezenie na tasmie itp. Te wyswietlacze nie powinny byc wygiete bardziej niz pod katem 90 stopni, wiec jesli przykladowo wciaz podpiety ekran kladziesz obok telefonu na plasko (zeby miec wygodniejszy dostep do baterii) to tutaj szukalbym przyczyny.
    kaziu2007
    Level 9  
    Może i jest delikatna ale wyświetlacze wymieniam co chwilę i home zawsze działa a tu 2/2 próby wymiany baterii i awaria

Dodano po 4 [minuty]:

blahfff wrote:
    Skoro na innym ekranie dziala to prawdopodobnie uszkadzasz tasme od home'a (ta mniejsza obok tasmy wyswietlacza). Czy to przez zbyt mocne szarpniecie w trakcie rozbiorki, czy wyklejanie starej baterii bez odpinania wyswietlacza - jakies naprezenie na tasmie itp. Te wyswietlacze nie powinny byc wygiete bardzie niz pod katem 90 stopni, wiec jesli przykladowo wciaz podpiety ekran kladziesz obok telefonu na plasko (zeby miec wygodniejszy dostep do baterii) to tutaj szukalbym przyczyny.

Taśmy od home raczej nie uszkadzam, bo tak jak już pisałem wymieniam co chwile wyświetlacze i nie mam tego problemu.
    Zawsze sprawdzam wyświetlacze na płasko (pod kątem 180 stopni i też nigdy nie miałem tego problemu)
    Zastanawiam się bardziej czy może mieć wpływ właśnie to że wymieniam baterię na wpiętym wyświetlaczu. Może faktycznie powinienem go odpiąć go przed wymianą
    blahfff
    Level 39  
    kaziu2007 wrote:
    Zawsze sprawdzam wyświetlacze na płasko (pod kątem 180 stopni i też nigdy nie miałem tego problemu)

Jednak tu bym szukal problemu. Zamienniki zachowuja sie inaczej niz oryginaly. Przyjrzyj sie tasmie dokladnie, ale glebiej. Sam ostatnio mialem ekran do 8 Plusa na ktorym home dzialal, komunikatu nie bylo, ale nie mozna bylo dodac odcisku palca. Po weryfikacji okazalo sie, ze tasma jest delikatnie naderwana i to dosc gleboko, ze trzeba bylo sie naprawde mocno przypatrzec zeby to zauwazyc.

kaziu2007 wrote:
    Zastanawiam się bardziej czy może mieć wpływ właśnie to że wymieniam baterię na wpiętym wyświetlaczu. Może faktycznie powinienem go odpiąć go przed wymianą

Bateria nie ma zadnego zwiazku a z klawiszem home, a sam home przeciez masz sprawny wiec problem lezy po stronie ekranu a konkretniej tasmy ktora laczy home z plyta. Nic innego tu byc zwyczajnie nie moze.
    Arecki1990
    Level 7  
    kaziu2007 wrote:
    Może i jest delikatna ale wyświetlacze wymieniam co chwilę i home zawsze działa a tu 2/2 próby wymiany baterii i awaria

Dodano po 4 [minuty]:

blahfff wrote:
    Skoro na innym ekranie dziala to prawdopodobnie uszkadzasz tasme od home'a (ta mniejsza obok tasmy wyswietlacza). Czy to przez zbyt mocne szarpniecie w trakcie rozbiorki, czy wyklejanie starej baterii bez odpinania wyswietlacza - jakies naprezenie na tasmie itp. Te wyswietlacze nie powinny byc wygiete bardzie niz pod katem 90 stopni, wiec jesli przykladowo wciaz podpiety ekran kladziesz obok telefonu na plasko (zeby miec wygodniejszy dostep do baterii) to tutaj szukalbym przyczyny.

Taśmy od home raczej nie uszkadzam, bo tak jak już pisałem wymieniam co chwile wyświetlacze i nie mam tego problemu.

Mogę założyć z mostu ze to wina uszkodzonej tasmy. W angli mialem 3 takie 7 do wymiany LCD. Sam się zastanawiałem a jak się okazywało przy otwieraniu najbardziej taśma jest narażona na uszkodzenie. Tak samo jak w X.
    kaziu2007
    Level 9  
    Mam ten wyświetlacz przed oczami i taśma nie jest uszkodzona, dokładnie oglądałem.
    Nie wykluczam waszej opcji ale wymieniam po kilka wyświetlaczy dziennie zarówno na oryginalne jak i zamienniki, tylko i wyłącznie w iphonach i coś takiego się nie dzieję, a tu gdzie nawet tej taśmy nie dotykałem dwa razy pod rząd
    El Maskara
    Level 1  
    kaziu2007 wrote:
    Mam ten wyświetlacz przed oczami i taśma nie jest uszkodzona, dokładnie oglądałem.
    Nie wykluczam waszej opcji ale wymieniam po kilka wyświetlaczy dziennie zarówno na oryginalne jak i zamienniki, tylko i wyłącznie w iphonach i coś takiego się nie dzieję, a tu gdzie nawet tej taśmy nie dotykałem dwa razy pod rząd

Witam,
    Według mnie jest to problem nowej aktualizacji. Dotyczy iP7. Miałem już dwa przypadki. W pierwszym rutynowe działanie, wymiana baterii. Podłączam nową HOME nie działa, na starej też nie . Sprawdziłem taśmę pod mikroskopem, bo myślałem, że może przypadkiem naderwałem. Sprawdziłem przycisk. Brak uszkodzeń mechanicznych. Podłączyłem przycisk pod inny ekran działa. No i teraz niemożliwe... ekran, który działał przed odpięciem taśmy przycisku z HOMEM (telefon nigdy nie był otwierany) działa z płytą i przyciskiem z innej 7! SZOK
    Miało to miejsce kilka dni temu.
    Dziś otwierałam kolejna 7. Otwieram, odkręcam blachę, NIE ODPINAM TAŚM EKRANU tylko baterie, podpinam spowrotem i co?! Przycisk nie działa!
    Nie wyskakuje komunikat, ani przy podpiętym przycisku, ani przy odpiętym ekranie i taśmie odpiętej od płyty. ABSTRAKCJA…
    Zacząłem sprawdzać oprogramowanie. Aktualne 14.2. Włączyłem assistive touch, a tam brak opcji „początek” czyli nawet nie można wzbudzić tel i cofać za pomocą tej funkcji, tak jak to miało miejsce we wcześniejszych wersjach.

Ewidentnie coś kombinują z oprogramowaniem. W zeszłym roku 6s miał objawy uszkodzonego układu „U2” a 7 miała uszkodzone Audio IC. Płyta zbadana brak defektu. Wszedł nowy soft problem zniknął.
    proelektronics1
    Level 11  
    uszkodzona taśma od lcd (jest łącznikiem home z pcb)
    adam12
    Level 25  
    El Maskara wrote:
    Zacząłem sprawdzać oprogramowanie. Aktualne 14.2. Włączyłem assistive touch, a tam brak opcji „początek” czyli nawet nie można wzbudzić tel i cofać za pomocą tej funkcji, tak jak to miało miejsce we wcześniejszych wersjach.
    Soft 14.4 rozwiązuje problem właśnie sprawdzałem
    panwq001
    Level 6  
    Odświeżam temat!

Kilka dni temu wymieniłem baterie w iPhonie 7. Robiłem to już kilka razu w iPhonach, więc nie miałem obaw.
    Tymczasem przy wymianie urwałem taśmę od aparatu, czujnika itp.
    Gdy włączyłem telefon to oczywiście aparat i głośnik rozmów nie działały, ale co dziwne przestał również działać przycisk home wraz z Touch ID.
    Zdziwiłem się, ale nie wiele myśląc zamówiłem nową taśmę i dzisiaj wymieniłem.
    Głośnik i aparat działają, ale z przyciskiem dalej jest problem. Sprawdziłem czy taśmy nie są przerwane i wydają się ok.

Macie jakieś pomysły? Może zainstalować inną wersje iOSa? Mam 15.1
    staś pytalski
    Level 39  
    Możliwe, że naderwałem taśmę, musisz obejrzeć zarówno taśmę od samego touchid jak i taśmę, która idzie od wyświetlacza do płyty głównej. Zerknij też na gniazda.
    matiszu
    Level 8  
    W pierwszej kolejności posprawdzaj wszystkie taśmy, czasami dopiero pod mikroskopem widać uszkodzone ścieżki
    panwq001
    Level 6  
    Widzę że chyba jest lekko uszkodzona taśma od wyświetlacza, ta węższa (ona właśnie za Home odpowiada).
    Czy jeśli wymienię wyświetlacz na ZAMIENNIK to będzie działał Home i Touch ID?
    Dam_MS
    Level 9  
    kaziu2007 wrote:
    Witam

Ostanio miałem taki problem. Wymieniałem baterię w iphonie 7 (nic poza baterią nie rozkręcałem) Po uruchomieniu telefonu z nową baterią nie działał przycisk "home" (Touch ID również nie działało) po przepięciu na starą baterię dalej nie działał. Podłączyłem inny wyświetlacz i home już działał. Pomyślałem sobie, że może jakimś cudem uszkodziłem taśmę z home (chociaż nawet nie odpinałem wyświetlacza) albo jakiś kaprys miał ten iPhone, wymieniłem wyświetlacz i olałem temat.

Nie minęło kilka dni i ta sama historia, miałem iphona 7, telefon do tej pory nie był rozkręcany, otworzyłem go, odkręciłem tylko blaszkę zabezpieczającą taśmy baterii i wyświetlacza, podłączyłem nową baterię (nie odklejając jeszcze starej, dodam, że za pierwszym razem robiłem dokładnie tak samo) uruchamiam telefon i co się okazuję - nie działa home. Przepinam się na starą baterię - to samo. Wyciągam jakiś inny wyświetlacz - home działa.

O co może tu chodzić?
    Dodam, że obydwie baterie były zamawiane u innych sprzedających

Sprawdzaj taśmy, często tak jest w momencie kiedy przegięty jest jeden z pinów nowych wyświetlaczy
    proelektronics1
    Level 11  
    na sto procent uszkodziłeś taśmę home niestety.