Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung TV UE40D6000 RWXXH - Buczenie na płycie zasilacza TV przy zwiększonym po

dealit 13 Nov 2020 18:44 618 5
    dealit
    Level 2  
    Podczas odłączania zasilacza MI BOX'a (wtyk AC, 5V DC 2A) najprawdopodobniej dotknąłem wtykiem tylnej metalowej obudowy telewizora, strzeliły iskry z wnętrza TV, wybiło bezpiecznik w mieszkaniu. Zarówno TV jak i zasilacz MI BOX'a po ponownym włączeniu działają normalnie, jedyna usterka to głośne buczenie płyty zasilacza w TV podczas zwiększonego poboru prądu (podczas jasnych scen). Gdy tylko scena zmienia się na bardziej ciemną (lub po zmniejszeniu jasności w ustawieniach/włączeniu trybu ECO) buczenie praktycznie znika.

Na płycie jedyne co udało mi się znaleźć to pęknięty tranzystor z upalonymi 2 nóżkami (na zdjęciach). Buczenie natomiast dobiega z cewki/cewek? zaznaczonych na tym samym zdjęciu.
    Samsung TV UE40D6000 RWXXH - Buczenie na płycie zasilacza TV przy zwiększonym po Samsung TV UE40D6000 RWXXH - Buczenie na płycie zasilacza TV przy zwiększonym po

Symbol płyty zasilacza to:
    CN07BN4400357ASE38Z7N5246 REV R E
    Model płytki: PSLF171B02A
    samsung_bn...00357a.pdf Download (175.07 kB)

Tranzystor QP802 na schemacie (schemat płytki w załączeniu), oznaczenie: 1A23AY FQPF 10N60CT
    Specyfikacja tranzystora w załączeniu.
    fqpf10n60c...298366.pdf Download (1.32 MB)

Mam 2 pytanie:
    - Chciałbym poprosić poradę jaki dobrać zamiennik by zaryzykować samodzielną wymianę (identycznego nie udaje mi się znaleźć). W sklepie doradzono mi STP10NK60Z ale dopiero teraz zauważyłem, że jego obudowa to TO-220 (metalowa) a oryginalna to TO-220F. Czy mogę go zastosować czy lepiej poszukać innego zamiennika?

- Czy bazując na wymienionych objawach (TV działa normalnie, jedyny objaw to głośne buczenie) można założyć, iż ten tranzystor to jedyna usterka czy należałoby szukać jeszcze innych uszkodzeń?
    Wojtek M
    Level 37  
    W tym stanie nie wolno używać telewizora!!! Trzeba wymienić uszkodzony tranzystor, a także sprawdzić i ewentualnie wymienić uszkodzone elementy w bramce tranzystora QP802 - DP805, RP819, RP820, RP821.
    adamz74
    Level 32  
    Do sprawdzenia cały blok PFC, m.in. drugi tranzystor i kontroler ICP801S.

Tylko izolowana obudowa TO220F, bo będzie trudno odizolować radiator.

Pozdr!
    kazikszach
    Level 36  
    adamz74 wrote:
    Do sprawdzenia cały blok PFC, m.in. drugi tranzystor i kontroler ICP801S.

Uszkodzenie ciekawe, ale autor nie dokonał żadnych pomiarów i dalej tylko gdybanie.
    Są dwa tranzystory połączone równolegle i teraz pytanie czy pracuje PFC, bo na jednym tranzystorze może, ale tranzystor przeciążony, lub nie pracuje, uszkodzony rezystor w źródłach tranzystorów lub kontroler, ale należy sprawdzić wszystie elementy w całym bloku PFC.
    dealit
    Level 2  
    Zakupię zatem tranzystor w obudowie izolowanej TO220F, dzięki @zdzich42.
    Sprawdzę też elementy zgodnie z sugestią @Wojtek M, @adamz74, @kazikszach
    Bardzo dziękuję wszystkim za wskazówki.