Podczas odłączania zasilacza MI BOX'a (wtyk AC, 5V DC 2A) najprawdopodobniej dotknąłem wtykiem tylnej metalowej obudowy telewizora, strzeliły iskry z wnętrza TV, wybiło bezpiecznik w mieszkaniu. Zarówno TV jak i zasilacz MI BOX'a po ponownym włączeniu działają normalnie, jedyna usterka to głośne buczenie płyty zasilacza w TV podczas zwiększonego poboru prądu (podczas jasnych scen). Gdy tylko scena zmienia się na bardziej ciemną (lub po zmniejszeniu jasności w ustawieniach/włączeniu trybu ECO) buczenie praktycznie znika.
Na płycie jedyne co udało mi się znaleźć to pęknięty tranzystor z upalonymi 2 nóżkami (na zdjęciach). Buczenie natomiast dobiega z cewki/cewek? zaznaczonych na tym samym zdjęciu.
Symbol płyty zasilacza to:
CN07BN4400357ASE38Z7N5246 REV R E
Model płytki: PSLF171B02A
Tranzystor QP802 na schemacie (schemat płytki w załączeniu), oznaczenie: 1A23AY FQPF 10N60CT
Specyfikacja tranzystora w załączeniu.
Mam 2 pytanie:
- Chciałbym poprosić poradę jaki dobrać zamiennik by zaryzykować samodzielną wymianę (identycznego nie udaje mi się znaleźć). W sklepie doradzono mi STP10NK60Z ale dopiero teraz zauważyłem, że jego obudowa to TO-220 (metalowa) a oryginalna to TO-220F. Czy mogę go zastosować czy lepiej poszukać innego zamiennika?
- Czy bazując na wymienionych objawach (TV działa normalnie, jedyny objaw to głośne buczenie) można założyć, iż ten tranzystor to jedyna usterka czy należałoby szukać jeszcze innych uszkodzeń?
Na płycie jedyne co udało mi się znaleźć to pęknięty tranzystor z upalonymi 2 nóżkami (na zdjęciach). Buczenie natomiast dobiega z cewki/cewek? zaznaczonych na tym samym zdjęciu.

Symbol płyty zasilacza to:
CN07BN4400357ASE38Z7N5246 REV R E
Model płytki: PSLF171B02A
Tranzystor QP802 na schemacie (schemat płytki w załączeniu), oznaczenie: 1A23AY FQPF 10N60CT
Specyfikacja tranzystora w załączeniu.
Mam 2 pytanie:
- Chciałbym poprosić poradę jaki dobrać zamiennik by zaryzykować samodzielną wymianę (identycznego nie udaje mi się znaleźć). W sklepie doradzono mi STP10NK60Z ale dopiero teraz zauważyłem, że jego obudowa to TO-220 (metalowa) a oryginalna to TO-220F. Czy mogę go zastosować czy lepiej poszukać innego zamiennika?
- Czy bazując na wymienionych objawach (TV działa normalnie, jedyny objaw to głośne buczenie) można założyć, iż ten tranzystor to jedyna usterka czy należałoby szukać jeszcze innych uszkodzeń?