Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

bajery elektroniczne blutooth pomysly i mozliwosci

marek222 13 Oct 2005 20:48 9492 3
phoenixcontact
    marek222
    Level 12  
    mam pare pomyslow czekajacych na realizacje i pare pytanek
    (sorka ale sie rozpisalem duzo tekstu ale przeczytajcie moze waz zaiteresuje )

i oczywiscie odpowiedzcie na moje pytania
    lub zaczerpnijcie pare pomyslow ktore opisalem ponizej

w skrucie oczym mozna przeczytac

1 przesylanie danych
    2 sterowanie pc przez komorke (muzuka filmy przezetacje )
    3 polaczenie 2 komorek przez bluetooth i zrobienia sobie ktotkofalowki
    4 wykorzystanie komorki jako ""malego komputera pc lub laptopa """
    5 darmowe gg na komorce przez bluetooth
    6 jak zrobic pilot z komorki do pc tv magnetowidu wiezy hi-fi sterowanie 7 grami na pc przez komorke wykorzystujac bluetooth
    8 wlaczanie swiatla lub innego urzadzenia na 220 przez pc lub komorke lub
    9 komeda glosowa

pytania do tego moje sa nastepujace

niech ktos dokladniej opisze moje pomysly wyzej dokladniej jak to podlaczys jaki sprzet potrzebny jakie programiki i czy wogule jet to mozliwe inhne pytania ponizej

wim ze blutooth to fajne urzadzaonko przedewszystkim zapewnia wymiane danch miedzy urzadzeniamy to kazdy chyba wie

najczesciej sie wykorzystuje w polaczaniach miedzy pc i komorkami

umozliwia to synchronizacja danych przegrywanie danych gier zdjec dzwiekow itp

umozliwia tez lacznosc z bezprzewodowymi zestawami suchawkowymi

urzadzonka bluetooth ktore sie podpina do pc przez usb zapewnia tez lacznosc z drukarkami plamptopami

oraz sama wuniana danych miedzy kompami pc co daje porzadek i lad z kablami

ale co jeszcze ?????????????????????????????

moje pytanko brzmi co jeszcze potrafi blue tooth chodzi mi o bardziej
    ""przebajerowane funkcje """

np

sterowanie aplikacjamii na pc przez telefon czyli robimy sobie z komorki pilota

(a pozatym tu moge wtrocic temat i polaczeniu podczerwini czyli popularnym irda zwykle piloty do magnetovidu wiezy czy telewizora dzialaja na podczerwien i tu sie pojawia ptanie jak zrobic z komorki na podczerwien pilota do tv ??????? wiem ze jedna z mozliwosci jest posiadanie aplikacj jawa na swoim tel ktory "uczynu pilotem od tv apotem uzywamy jako pilota do tv troche nie jasno ale ci co sie znaja beda wiedzieli o co chodzi

czyli z kad dorwac taki programik )

ale mowa miala byc o bluetooth wiec

chcialbym zeby ktos kto sie zna opisal skad gdzie jak dokladniej powiedzial czy to jest mozliwe i czy istnieja takie opcje wykorzystania bluetooth

1 pilot do pc do sterowania winampem playerem do filmow czy prezetacjami multimedialnymi to jes na plycie z oprogramowaniem dolaczonej do bluetooth podlanczanego do pc
    ------------------------------------------------------------------------------
    i tu pytania na ktor sukam odpowiedzi

2 mozna za pomoca 2 telefonow posiadajacyc bluetotha rozmawiac wtaki sposob jak sie rozmawia przez zestaw sluchawkowy bluetooth?????czyli sprecyzuje czy z 2 komurek z "bt" mozna zrobic woki toki czzyli krutkofalowki ????? np na wykladzie na uczeni gadac po cichu laczac sie przez 2 komorki za darmo przez bluetooth ????

3 zakladamu ze mamy urzadzonko blutooth w swoim pc czy mozna urzyc komorki jako zewnetrznego m i k r o f o n u ?? ktory za pomoca bluetooth by nazywo przekazywal dzwiek do pc a pc np na glosniki czy gdzie chcemy np do nagrywnia czy rozmowy np przez skype czyinny program internetowy do rozmow ???????????????
    oraz jakie oprogramowanie jest do tego potrzebne (programiki i zkad ja scianac albo niech ktos wystawi takie programiki na forum )

slyszalem tez i tojest pewne ze mozna bo to jest w instrukcji telefonu ze mozna obrazy z komorki wyswietlac na pc czyli tak zwany ekran zdalny !!!!!!! a o d w r o t n i e ?? czy mozna obrazy z pc wyswietlac na ekranie komorki zachowujac lacznosc w obie strony ?????????????
    czyli czy mozna miec na ekranie komorki swoj mpulpit i wszystko co na nim jest wyswietlane tzn zdjecia i co bardziej interesujace filmy na zywo zachowujac przy tym opcje sterowanie przez koporke pc ???????????????? ????????///to daje nam w efekcie maly przenosny pc w naszej komorce
    pomyslmu mamy laptopa ukrytego gdzies blisko na egzaminie np w plecaku i sciagamy przez komorkee albo ogledamy sobie filmy z dysku ?????

ale c zy t a k m o z na z r o b i c ?????????????????????????????

4 jesli tez ktos zna jakies programiki java na komorki przydatne urzytecze to piszczie gdzie sciagnac albo wystawcie cos na forum =

5 czy mozna z 2 komorek zrobic za pomoca bluetooth komunikator cos

w stylu gg !!??!!!???!!! siedzimy z kims na wykladzi i gadamy sobie przes pisanie na komorkach ktore lacza sie przez bluetooth
    wiecj jeszcze raz moje pytanie czy mozna tak zrobic jaki programik potrzebny z kad wziasc

6 jesli ktos cos wie jeszcze cos o takich bajerach to prosze mowic

mozna telefon z bluetooth wykorzystac jaki pilot\pad do sterowania gier na pc ???????????????????????????

tak jak komorka sterowac mozna aplikacjami na pc to czy mozna odwrotnie pc sterowac komorka ? to napewno mozna ale jakief fajne programiki kto zna niech pisze

programiki na pc do sterowania dzwiekiem pc tez sa pewnym bajerem ale kto zna jakied naprawde dobre programiki tzn mowimy do komputera wlacz muzyke to latw i proste kiedys urzywalem ale potrzebny leprzy programik zeby nie wydzierac sie do mikrofonu oraz programik ktory moze rozpoznac dluzsza sekwecje slow i sie nie mylic (odbieglem tu troche od temato blue tooth ale pomyslcie co mozna zdzialec jak to wszystko sie wykorzysta na raz

np p mam jeszcze jedem pomysl
    np o sterowanie z pc np swiatlem w pokoju mysle tu o urzadzeniu ktore podpiete pod port com w komputerze zalacza obwod elektryczny na 220 v?????????????? czyli na wlacza swiatlo
    dodajmy do tego programik ktory tym steruje z czasomierzem to nic wielkiega ale pomyslmy jeszcze o sterowaniu glosem przekazywanym przez bluetooth albo normalnie bluetooth jako pilot do swiatla niezle co ???
    ale pojawia sie problem gdzie mozna kupic takie urzadzonko ???????????????????????????????????????
    i oczywiscie musie byc do tego dolaczony programik autorki do tego zrobionego sprzetu

tzn w internecie sa dostepne schematy ukladow elektronicznych do zlozenia ale kazdy potrafi zlozyc coc co by dzialalo )

wiec jesli ktos ma takie pomysly do czego mozna wykozystac sprzet elektroniczny dostepny na rynku to p i s z c z i e albo jesli ktoz zna jakies pomysly

Dodano po 13 [minuty]:

!!!!!sie ma z gory sorka za bledy w tekscie powyzej !!!!!
    !! ale bledy tu nie sa najwazniejsze !!!!
    !!! czytajcie i odpisujcie narka !!!!!!

Dodano po 12 [minuty]:

wpadlem jeszcze na jeden pomysl

potrzebne by nam byly
    =komputer pc z podlaczonym bluetooth w usb
    =komorka z bluetooth
    =oraz urzadzonko do sterowania o ktorym wspomnialem wyzej (chodzi mi o cos podlaczone do kompa np do poru com co umozliwi nam zamkniecie innego obwody np 220v )

wiec co z tym mozna zrobic ??

pociagnac kabelek od domofonu od przycisku otwierajacego dzwi (kazdy wie co to domofon w domu nie hehe?) podlanczamy do wspomnianego urzadzenia podpietego do naszego pc ktore by wlaczalo ten obwod

do tej porywszystko rozumiecie nie?

wiec jeszcze programik ktory by tym sterowal i !!!!!

zaluzmy ze zostawiamy wlaczonego kompa jak cos sciaga wychodzimy biezemy ze soba tel komorkowy wracamy z do domu i co ?????????????
    i o t w i e r a m y s o b i e d r z y p r z e z k o m o r k e

nie wspomne juz ze mozna to zrobic z samuch 2 komorek jedna rozmatowac i wsadzic do niej jakac karte sim popa na ktora mozemy puszczesa sygnaly izrobic otwieranie dzwi na puszczenie sygnalu ??co wy na to

jakiej sugestie jak to zrobic w obu przypadkach to z druga komorka jest latwiejsz

albo mozna zamatowac w domofonie zwykly alarm m samochodowy na pilocika ale tu nie o to chodzi

chodzi wlasnie o takie pokrecone pomysly jak opisalem wyzej hehe narka
  • phoenixcontact
    trocse
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie doczytalem do konca bo to bez sensu takaliteratura:)

Podsumuje te wszystkie funkcje dzialaja u mnie np na seony ericsonie k700i i kupionym do laptopa kluczy ba blue.... pilot bajery itd, dolaczone soft na cd i ten w komorce pozwala np nazdalkna kontrole mysz. pozdrawiam
  • phoenixcontact
    Hetii
    Level 16  
    Ja doczytałem do końca:D JENY!! Ty Cyborgu :) Wszczep sobie "Cipa" w rękę i steruj do woli wszystkim:D

A tak na poważnie to jeżeli masz jakiś program który z czytuje klawisze z telefonu za pomocą blue ... to ściągnij sobie girdera który będzie monitorował progs co w nim jest wyświetlane lub przesyłane. Ewentualnie sam dorób plugina do odbioru danych przez blue.... a reszta to już jest dziecinna zabawa :D
    jaco777
    Level 24  
    Proponuje czytać, szukać, czytać , szukać i czytać. Mnóstwo informacji jest na necie. Praktycznie na wszystkie pytania i pomysły znajdziesz odpowiedź. Biorąc pod uwage Twoją pisownię i "zaawansowanie" pytań, to chyba mało kto zdecyduje się na poważne potraktowanie tego wątku.

Jeszcze raz: czytać, szukać, czytać , szukać i czytać - po to jest Internet. Więcej własnej inicjatywy.