Siema Materiały są do zrobienia migomatu drogie a nie lepiej dać więcej i kupić nówkę gwarancja na 36 miechi.A z reasztą jak chcesz zrób sobie ręczny migomat łatwiejszy jest a opisy to juz tutaj są w postach
narka
narka
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereSzokolo wrote:A jeszcze jedno na schemacie wyraźnie napisane jest gdzie ma być faza, a gdzie 0. Jak bym pomylił fazę z 0, to co by się stało (spalił bym regulator)?
Quote:szokolo napisał
Ale u mnie tak jakby wzrosła moc i to jakby 3 krotnie:D Może ktoś by narysował przebieg prądu, napięcia po dodaniu dławika ??? Jak to się dzieje, że tak jest ??? Może ktoś ma oscyloskop i by sprawdził przebieg ??? Ja niestety nie mam
Szokolo wrote:Dziekuję za słowa uznania. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie podgrzewacza Co2. Narazie go nie mam, ale chciałbym go sobie zrobić wykorzystując drut oporowy. W czasie spawania na reduktorze pojawia sie szron, czy on skraca żywotność reduktora ??? Różne opinie na ten temat słyszałem. I jeszcze jedno, najważniejsze czy podczas pracy z podgrzewaczem widać jakieś różnice w spawaniu (jeśli gas będzie cieplejszy teoretycznie będzie lepszy przetop, ponieważ nie będzie już tak studził materiału spawanego) ??? Pozdrawiam!
Szokolo wrote:Wczoraj trochę sobie pospawałem i zauważyłem, że na dławiku znacznie trudniej zacząć spawanie i spawać ciągłym spawem (w poruwnaniu do układu bez niego). Dosyć trudno złapać dobry łuk, ale jak już zacznie bzyczeć idzie jak marzenie... Dlaczego tak się dzieje ??? Pozdrawiam !!!
Szokolo wrote:Bez dławika jest super, z nim nieraz są właśnie kłopoty z... zajażeniem łuku. Jak juz zajaży to obserwator patrzący za naszych pleców ma wrażenie jakbym spawał elektrodą (taki sam dźwięk i błysk) !!! Możliwe, że to nie jest dobry dławik w końcu to drugi transformator. Przydał by się dławik z odczepami wtedy to bym mógł sobie coś ustawić pomiędzy stanem bez dławika i z nim. Mam taki mały plan, lecz nie wiem czy jest dobry. Wziąść rozebrać silnik od pralki, wykożystać z niego toroidalny rdzeń i nawinąć uzwojenie z odczepami ??? Pozdrawiam !!!