Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Drukarka Brother DCP-395cn przestała drukować na czerwono

intertop 15 Nov 2020 20:20 1851 21
phoenixcontact
    intertop
    Level 9  
    Witam
    Proszę o pomoc i wskazówkę co może być przyczyną braku druku w kolorze czerwonym.
    Drukarka DCP-395cn, nigdy nie było z nią problemu, w pewnym momencie przestała drukować na czerwono.
    Wymoczyłem głowicę w płynie udrożniającym, zastosowałem strzykawkę i wszystko wyglądało OK.
    Dysze drożne puszczają mgiełkę. Po złożeniu wydruk testowy czarny i 2 kolory OK 100% a magenta tylko 1 plamka czyli 1%.
    Czynności powtórzyłem i to samo! Jak podłączę strzykawkę do czerwonego plami na ręczniku jak by było OK. Po wymontowaniu głowicy mgiełka czerwona leci wydaje się że głowica jest drożna.
    Po podłączeniu tuszu brak wydruku w kolorze magenta jedna dwie plamki max.
    Co może być uszkodzone? Czy to głowica, która wygląda OK, czy coś innego może być przyczyną.
    Faktem jest, że gdy podłączyłem strzykawkę do czerwonego trochę płynu wylało się na szynę, tak jak by wężyk nie był szczelny lub uszczelka.
    Poprawiłem to, wcisnąłem wężyk do końca króćca, ale nie pomogło.
    Przeczytałem chyba wszystkie posty na podobny temat, ale nic to nie dało, dalej na czerwono nie drukuje.
    Pomocy!
  • phoenixcontact
    kiss39
    Level 38  
    Witam.

intertop wrote:
    Wymoczyłem głowicę w płynie udrożniającym, zastosowałem strzykawkę i wszystko wyglądało OK.
    Zamocz jeszcze samą głowice w płynie udrożniającym głowice atramentowe na dłuższy czas - tylko uważaj na elektronikę.
    intertop
    Level 9  
    Robiłem to już 2 razy i nic. :(

Dodano po 19 [minuty]:

Tak jakby nie podawała pompa, ale widzę po wężykach że czerwony idzie do głowicy, jak daję tam strzykawką sam płyn udrożniający to się przesuwa, jak atrament to też idzie wyraźnie, a nie drukuje i już. Co zrobić?
  • phoenixcontact
    kiss39
    Level 38  
    Jak dysza jest dobrze przeczyszczona i daje mgiełkę to powinno być ok. Jeszcze może być płyn w głowicy i wężykach i wymaga to kilku czyszczeń, aby pozbyć się płynu. Takie czyszczenie wykonujesz z poziomu Panel Sterow. > Urządzenia i drukarki >Drukarka XXX " np. Preferencje drukowania itp. opcje.
    intertop
    Level 9  
    Robiłem to już chyba z 20 razy i nic, żadnego efektu. Tak jak by nie było ciśnienia w czerwonym. Odsysałem i pompowałem i dalej tak samo 1, 2 punkty na wydruku czerwone i nic więcej.
    kiss39
    Level 38  
    Tam może być pompa dla wszystkich kartridży i pewnie są zawory w postaci np. (elektrozaworów). Poszukaj "fot" w internecie budowy tych układów, elementów zasilających w tusz w drukarce Brother DCP-395cn.
    dr.master
    Level 39  
    kiss39 wrote:
    Tam może być pompa dla wszystkich kartridży i pewnie są zawory w postaci np. (elektrozaworów). Poszukaj "fot" w internecie budowy tych układów, elementów zasilających w tusz w drukarce Brother DCP-395cn.

Po co się wypowiadasz skoro na pierwszy rzut oka widać że nigdy nie rozkręcałeś tego urządzenia ani nawet podobnego ?
    Do autora.
    Po napełnieniu głowicy płynem do udrażniania zostaw na 24h do przegryzienia.
    kiss39
    Level 38  
    dr.master wrote:
    Po co się wypowiadasz skoro na pierwszy rzut oka widać że nigdy nie rozkręcałeś tego urządzenia ani nawet podobnego ?
    Właśnie cos w tym jest bo probowałem dojsc do głowicy u mnie w Brother i po sciagnieciu chyba uszkodzeniem lampę skanera skanuje na turkusowo. Podejrzewam ze to wina tasmy karetki była w złym stanie.

dr.master wrote:
    Podobno to wszystko juz robił.
    dr.master
    Level 39  
    Po przegryzieniu się płynu w głowicy stopniowo dolewamy atrament do pojemnika z tuszem. Do tej pory do głowicy powinien dochodzić sam płyn.
    intertop
    Level 9  
    Rozbieram już tą drukarkę w 2 minuty , ze zdjęciem głowicy. Głowica moczyła się w płynie 2 razy. Wynik był idealny , prawie ! 100% na dwuch kolorach : na żółtym i niebieskim + czarny. Czerwony nie drukuje mimo mgiełki po podłączeniu szczykawki z płynem . albo jest coś grane na uszczelnieniu wężyków bo wypłynęło na szynę parę kropel za pierwszym razem a na głowicy pojawiały się krople na ok 1/3 dysz. Ale czerwona mgiełka leciała nawet na 10 cm. Podczas pracy widać że czerwony jest pompowany bo po 3 czyszczeniach systemowych widać w wężyku że czerwony atrament się przesuwa za płynem do czyszczenia do głowicy . Ale nic nie drukuje w dalszym ciągu jest jeden lub 2 kwadraciki max. na wydruku testowym. Tak jak by nie było dostatecznego ciśnienia w czerwonym wężyku płyn przeszedł ale tusz już nie. Dzisiaj zakupiłem drugą taką samą uszkodzoną drukarkę z zatorem papieru może z 2 da się złożyć jedną. Będę eliminował błędy po kolei. Jutro dam znać o co tu chodzi bo zgłupiałem już. Jak jest rozwiązane zasilanie głowicy w tusz. Jak ktoś wie proszę o podpowiedź. Czy jest to jedna pompa z elektrozaworami czy 4 niezależne i gdzie one są czy w głowicy czy za zasobnikami tuszu bo nie mogę tego znaleźć w necie. Dzięki za pomoc z góry. Pozdrawiam.

Dodano po 3 [minuty]:

kiss39 wrote:
    dr.master wrote:
    Właśnie cos w tym jest bo probowałem dojsc do głowicy u mnie w Brother i po sciagnieciu chyba uszkodzeniem lampę skanera skanuje na turkusowo. Podejrzewam ze to wina tasmy karetki była w złym stanie.
    Weź nożyczki i przytnij taśmę skanera o 1mm . Przy kilkukrotnym wyjmowaniu i wkładaniu taśmy uszkadzają się styki.

dr.master wrote:
    Podobno to wszystko juz robił.
    dr.master
    Level 39  
    Ta z zatorem papieru zapewne wymaga wyczyszczenia enkodera, enkodera kołowego i czujnika enkodera kołowego. Na 99% przyschnięta głowica.
    intertop
    Level 9  
    Moja głowica jest już super drożna , będę wymieniał drogę tuszu po kolei. Zobaczymy gdzie jest problem ?
    intertop
    Level 9  
    Drukarka Brother DCP-395cn przestała drukować na czerwono
    dr.master wrote:
    Ta z zatorem papieru zapewne wymaga wyczyszczenia enkodera, enkodera kołowego i czujnika enkodera kołowego. Na 99% przyschnięta głowica.

Tylko zaschnięta głowica . 30 minut moczenia w płynie i po jednej strzykawce 10ml. w każdy kolor pomogło . Troszkę ten wydruk testowy jest kiepski bo jakieś kreski są nie mam pojęcia co jest tego powodem ale ma się na życie i teraz jak mam na czym drukować zajmę się swoją. Właśnie ją moczę w płynie. Nie ma tu żadnej pompy na tusze , wężyki idą beapośredni do głowicy , są przez nią zasysane. A moja głowica niestety nie daje pełnej mgiełki na czerwonym idą tylko dwie stróżki reszta jest przypchana. Ale mam teraz czas i będę ją moczył do skutku :). Drukarka Brother DCP-395cn przestała drukować na czerwono

Dodano po 1 [godziny] 52 [minuty]:

dr.master wrote:

Głowica była przyschnięta 30 minut zajęło udrażnianie i poszło super.
    Enkoder kołowy jest OK. Nie wymagał czyszczenia ani regeneracji.
    Problem w tej drukarce jest taki, że głowica przez swoją bezwładność nie jest w stanie ustawić się w odpowiednim miejscu.
    Za szybko powraca ( charakteryzuje się to bardzo głośną pracą i luzowaniem paska podczas pracy - efekt jak na zdjęciach.
    Jak to zmienić ? Ustawienia są pewnie w trybie Maitance tylko gdzie ? Załączam wydruki w trybie normal i fine. Jest różnica :) Drukarka Brother DCP-395cn przestała drukować na czerwono Drukarka Brother DCP-395cn przestała drukować na czerwono
    dr.master
    Level 39  
    Wyczyść enkoder kołowy wraz z czujnikiem, enkoder paskowy również i nie pisz bzdur o bezwładnościach...
    kiss39
    Level 38  
    Enkoder kołowy, enkoder paskowy jak cos to można kupić nowy do tego modelu.

Drukarka Brother DCP-395cn przestała drukować na czerwono Drukarka Brother DCP-395cn przestała drukować na czerwono
    dr.master
    Level 39  
    Kolega Marinodos posiada na pewno na stanie za dobry pieniadz. Najpierw trzeba umyć to co jest.
    intertop
    Level 9  
    dr.master wrote:
    Wyczyść enkoder kołowy wraz z czujnikiem, enkoder paskowy również i nie pisz bzdur o bezwładnościach...

Ok. a jak go wyczyścić, żeby nie zetrzeć pasków. Spróbuję podmienić najpierw paskowy z mojej drukarki. Jak nie pomoże to zamieniam głowicę bo ta moja stara na czerwonym dalej ma czynne dwie dysze - moczy się i moczy , pompuje ją płynem w jedną i drugą stronę i efekty mizerne.
    Czy jest możliwość ustawienia prędkości drukowania ? Jak ustawię papier na inkJet to wydruk jest idealny ale trwa bardzo długo jak na normalny papier to jest taki jak na zdjęciu. Drukarka Brother DCP-395cn przestała drukować na czerwono
  • Helpful post
    dr.master
    Level 39  
    Nie ma możliwości.
    Tylko poprzez wysoką jakość która trwa bardzo długo.
    intertop
    Level 9  
    Czym można umyć enkoder żebo go nie uszkodzić ?
  • Helpful post
    dr.master
    Level 39  
    Ciepłą wodą, ewentualnie z płynem do mycia naczyń.
    intertop
    Level 9  
    Wymiana encodera paskowego nie pomogła :(

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

Po zamianie głowic wyskoczył błąd 48 , co dalej robić ? O i jescze błąd 43

Dodano po 2 [godziny] 1 [minuty]:

Sukces :) Drukarka Brother DCP-395cn przestała drukować na czerwono
    Błąd 48 i błąd 43 powstały tylko ponieważ podczas montażu i demontażu głowic, uszkodzona była taśma .
    Wystarczyło ją ściąć o 0,5 mm i jest OK.
    Próbowałem różnych wariantów , wymiana płytki elektroniki z głowicy, czyszczenia encodera i czujnika oczywiście to nic nie dało :).
    Przyczyna była w tak prozaicznej sprawie jak styki taśmy.
    Zresztą nie logiczne by było żeby na kupionej za 50 zł drukarce wszystko działało a po przełożeniu głowicy do mojej zaraz wyskakiwały błędy !
    A swoją drągą ciekawe dlaczego ta zakupiona smuży i przesuwa wydruki na inkJet drukuje super a na normal znaki są rozmazane ? Podczas drukowania wydaje bardzo głośne dźwięki i podczas drukowania luzuje się pasek zębaty. Co może być przyczyną ? Będę to rozgryzał do skutku :)
    Dzięki wszystkim za pomoc.
    intertop
    Level 9  
    Po 2 tygodniach pracy drukarka zaczęła drukować rozmazane wydruki.
    Tak jak ta kupiona za 50 zł.
    Powód był banalny - sucha szyna przesówu głowicy .
    Wystarczyło posmarować szynę towotem lub olejem i drukarka jak nowa.
    Wszystko jest w porządku i wydruki są idealne.
    Kto smaruje ten jedzie i to się potwierdza.
    Teraz mam 2 drukarki w pełni sprawne.
    Pozdrawiam
    Mariusz