Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z podłogówką - Termet integra II + Moduł wielostrefowy

maniek9393 15 Nov 2020 21:15 1011 2
    maniek9393
    Level 9  
    Witam,

Mam problem z ogrzewaniem podłogowym. Próbowałem dzisiaj uruchomić pierwszy raz w nowo zamontowanym piecu Termet intergra II 20 KW. Do tej pory użytkowane były tylko grzejniki, które są na dole. Z racji tego, że na górze, gdzie jest podłogówka, była robiona wylewka 2 tygodnie temu, więc nie mogłem jej wcześniej włączyć. Sprawa wygląda tak, jakby ciepła woda nie przechodziła poza zawór trójdrogowy. Gdy ręcznie przesunę trzpień sterowania ręcznego na zaworze trójdrogowym (honeywell vc6982-11) i go trzymam widzę na termometrze, że temperatura wzrasta i wszystko wtedy jakby zaczynało działać prawidłowo (ale muszę trzymać ten trzpień). Do pieca mam podłączony moduł wielostrefowy SIM 2Z z zaworem elektrycznym, na razie bez żadnego sterownika pokojowego (planuje zakup TECH ST 292 v2, sprawdzi się ?), w miejscu gdzie się go podłącza mam zrobioną zworkę. Może przyczyną jest brak sterownika ? Mógłby ktoś podpowiedzieć co może być nie tak ?

Z góry dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam
    Zutket
    Level 36  
    Do sterownika powinien być podłączony termostat pokojowy RT1 dla strefy niskiej temperatury Z1 do złącza J3 zaciski 25 i 26. Jeżeli jest zworka, to odłącz ją i zobacz, czy zawór zacznie się otwierać.
    maniek9393
    Level 9  
    Ok, tak zrobię jak wrócę do domu, dam znać czy coś ruszyło.
    Zamówiłem też regulator pokojowy tech st-292 V2 (bezprzewodowy).

Dodano po 5 [godziny] 25 [minuty]:

Niestety usunięcie zworki powoduje że wyłącza się pompka, także raczej tutaj wszystko jest ok. Zworka chyba działa na takiej zasadzie że cały czas jest włączone grzanie.