Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Naświetlacz LED z czujnikiem + załączanie włącznikiem

zajecc 16 Nov 2020 17:49 1104 4
Optex
    zajecc
    Level 9  
    Cześć Wszystkim, chcę zamontować przed nowym garażem naświetlacz LED (zamontowany nad drzwiami garażu na wysokości ok 3 m). Wybrałem taki naświetlacz https://allegro.pl/oferta/lampa-naswietlacz-led-50w-z-czujnik-ruchu-premium-9614804467

Szkopuł polega na tym, że naświetlacz na czujkę ruchu ma załączać się po zmierzchu gdy nikt w garażu nie pracuje, zaś są sytuacje że po zmroku coś w garażu jak i przed coś się robi, więc wtedy chciałbym móc włączyć go za pomocą klasycznego włącznika na stałe, na czas pracy. A po skończeniu wyłączyć i żeby przeszedł na tryb pracy za pomocą czujki ruchu.

Czy ten naświetlacz, który wybrałem, który ma dołączoną czujkę + standardowy włącznik światła wystarczą do tego? Czy wybrać naświetlacz bez czujki, a czujkę kupić osobno ? Bardzo proszę o podpowiedź.
  • Optex
    stanislaw1954
    Level 43  
    Mam wrażenie, że nie ma możliwości ingerencji w układ połączeń wewnątrz lampy, wobec tego nie bardzo jest możliwe włączenie tej lampy bez udziału czujnika ruchu. Łatwiej taki układ zrobić mając do dyspozycji oddzielną lampę i oddzielny czujnik ruchu.
  • Optex
    zajecc
    Level 9  
    Tak też doczytałem w sieci.

Czy:

1. Naświetlacz LED 50whttps://allegro.pl/oferta/naswietlacz-halogen-lampa-led-50w-4250lm-9484154275?bi_s=ads&bi_m=listing%3Amobile%3Aqueryandcategory&bi_c=ZTc4ZThhMDAtNWY3MS00M2NiLTgxNzQtNzgwNzAwZDgxNTAxAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=0c770585-0d32-43f1-82a2-da4c1d3203a5

2. Czujnik https://m.euro.com.pl/czujniki/eura-tech-czuj...naSrJ1c5kkWfdqmxK3AafvoagIm6SZAAaAhS9EALw_wcB

Ale jaki włącznik dobrać żeby to bez problemów spiąć ? Może jesteście w stanie coś polecić ?
    stanislaw1954
    Level 43  
    Naświetlacz się nie wyświetla.
    Ogólnie- każdy naświetlacz LED, będzie działał z czujnikiem ruchu LED.
    zajecc wrote:
    Ale jaki włącznik dobrać żeby to bez problemów spiąć ? Może jesteście w stanie coś polecić ?
    Wyłącznik świecznikowy(podwójny). Jednym torem podajesz zasilanie na lampę, a drugim na czujnik. Tylko czujnik potrzebuje też "zera"- neutralnego, więc trzeba mieć dostęp do tego przewodu.
    adwlodar
    Level 28  
    Jeśli nie chcesz za kilka tygodni zadawać pytania "Dlaczego mój naświetlacz nie działa...", to kup coś droższego, bo naświetlacz 50W za 40 złotych nie będzie działał długo. Zobacz sobie Ledvance.

Do tego czujnik ruchu możesz kupiś Steinel IS-1 lub coś tańszego z Kanluxa, Orno, GTV.
    Łącznik może być także potrójny - wtedy masz pozycje góra, środek, dół.

Możesz odciąć wyjście czujnika na lampe lub wyłączyć cały czujnik. Minus tego pierwszego, że czujnik cyka non stop, ale pracuje bez obciążenia. To drugie rozwiązanie może przy nie których czujnikach powodować kilkukrotne włączanie / wyłącznia oświetlenia przy podaniu napięcia, bo on sprawdza sobie warunki oświetleniowe.