Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wentylator łazienkowy z timerem i higrostatem

Venedow 16 Nov 2020 18:05 1449 11
    Venedow
    Level 5  
    Kupiłem na Allegro wentylator łazienkowy z timerem i higrostatem
    https://allegro.pl/oferta/wentylator-lazienko...5203?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
    Mam problem z jego wlasciwym dzialaniem. Wentylator działa jak normalny czyli włącz wyłącz. Nie umiem go podłączyć tak żeby włączał się automatycznie.
    Owszem próbowałem podłączy 3 przewodami N masa, L faza - N i L bezpośrednio do wtyczki
    LT przewód fazowy przez przelacznik i do zasilania(domyślam się że to podtrzymanie timera).
    Próbowałem jak na zdjęciu podłączyć ale myślę że to nie jest właściwe.
    Wentylator łazienkowy z timerem i higrostatem Wentylator łazienkowy z timerem i higrostatem Wentylator łazienkowy z timerem i higrostatem
    Timer i Higrostat nie jest do końca na max '-'
    Wilgotność 99% po prysznicu
    Jak go podłączyć żeby uruchamiał się automatycznie, nie podłączam wentylatora do oświetlenia bo przewód nie jest doprowadzony pod wentylację, tylko do gniazdka sieciowego
    palmus
    Level 33  
    Podłączysz L i N a T jako wyzwalacz.
    A podłączone na stałe powinno uruchomić wentylator wyzwolony poziomem wilgoci.
    Venedow
    Level 5  
    palmus wrote:
    Podłączysz L i N a T jako wyzwalacz.
    A podłączone na stałe powinno uruchomić wentylator wyzwolony poziomem wilgoci.

A jak podłącze N i T to nie powinien się sam załączyć przy wilgotności?
  • Helpful post
    palmus
    Level 33  
    Nie bardzo.L i N to wilgotność.Jest wówczas w stanie " czuwania". Pstrykniesz fazowym w T i wymuszasz załączenie na czas wcześniej ustawiony.
    Venedow
    Level 5  
    palmus wrote:
    Nie bardzo.L i N to wilgotność.Jest wówczas w stanie " czuwania". Pstrykniesz fazowym w T i wymuszasz załączenie na czas wcześniej ustawiony.

Jak mam L i N podłączony to wentylator pracuje na okrągło
    Czyli jak dobrze rozumiem według tego co piszesz to jak będzie N podłączone na L będzie faza na T będzie faza to będzie włączony do czasu aż minie timer lub jak spadnie wilgotność plus timer? Tak to powinno działać?

Czyli czysto teoretycznie jeżeli będzie podłączony na stałe Na faza na L i faza na T to będzie się sam załączał i wyłączał? Taki chciałbym efekt żeby nie używać przełącznika do włączenia i wyłączenia wentylatora.
  • Helpful post
    palmus
    Level 33  
    Venedow wrote:

Czyli czysto teoretycznie jeżeli będzie podłączony na stałe N a faza na L to będzie się sam załączał i wylaczal? Taki chciałbym efekt żeby nie używać przełącznika do włączenia i wylaczenia wentylatora

W takim układzie tak.Ale jego załączenie wywołane będzie tylko przez wzrost wilgotności.Punkt włączenia ustalisz potencjometrem.

Po podaniu L na zacisk T wymusisz jego włączenie w dowolnym momencie.

Skoro po podaniu napięcia na L i N wentylator pracuje na okrągło, jak piszesz, to albo poczekaj aż sam przestanie( timer) i przejdzie w stan czuwania,albo wilgotność masz ustawioną na minimum i on już to wykrywa.
    Venedow
    Level 5  
    palmus wrote:
    Venedow wrote:

Czyli czysto teoretycznie jeżeli będzie podłączony na stałe N a faza na L to będzie się sam załączał i wylaczal? Taki chciałbym efekt żeby nie używać przełącznika do włączenia i wylaczenia wentylatora

W takim układzie tak.Ale jego załączenie wywołane będzie tylko przez wzrost wilgotności.Punkt włączenia ustalisz potencjometrem.

Po podaniu L na zacisk T wymusisz jego włączenie w dowolnym momencie.

Skoro po podaniu napięcia na L i N wentylator pracuje na okrągło, jak piszesz, to albo poczekaj aż sam przestanie( timer) i przejdzie w stan czuwania,albo wilgotność masz ustawioną na minimum i on już to wykrywa.

Witam,
    Problem rozwiązany, timer był skręcony całkowicie na minimum. Odkręciłem troszkę na plus i działa jak należy.

Mam pytanie jeszcze techniczne. Zakupiłem przewód 3x0,75 linka czy może być cieńszy? Z założeniem że pewnie dokupie drugi wentylator.
    Jaki przełącznik montowany na kabel mogę zakupić pod zacisk T?
    Czy kupię przełącznik 0-1-2 tak żeby pod 1 podłączyć L i N, pod 2 T? Chodzi mi o mały zgrabny w odbudowie. Może być dotyk, lub mechaniczny
    Mierzejewski46
    Level 36  
    No nie za bardzo. Nie bardzo widzę o co tobie chodzi, ale podejrzewam najgorsze, że wszystko to(kabelki włączniki) będzie "dyndało" w łazience przy wigotności 99%. Instalacja wentylatorów skopana na maksa. Powinno być L,N na stałe i T sterowane z włącznika, najlepiej oświetlenia podwójnego(jeden do światła drugi klawisz do wentylatora do T). Albo jak dwa to oddzielny włącznik podwójny do wentylatorów.
    palmus
    Level 33  
    2 wentylatory to nie więcej niż 60W ( np. 2x30W) ale są i takie 10W.Czyli max prąd to 0,2A. Przewód da radę.Przełącznik dowolny,prąd płynący przez jego styki będzie niewielki,tym bardziej ten do T.
    Kup taki, który zrealizuje oczekiwane przez Ciebie funkcje.
    Mierzejewski46
    Level 36  
    Wentylator w timerem i higrostatem doskonale radzi sobie bez dodatkowych udziwnień. Po wyłączeniu oświetlenia jak ma wyciągnąć smrodek to i tak timer go wyłączy po kilku minutach, a jak po kąpieli to higrostat wyłączy jak zbije wilgotność. Ja rozumię, że na dokładanym urządzeniu ciężko o nową instalację, ale włącznik na przewód, po kąpieli mokrą ręką (naprawdę mokrą) zdaży się włączyć. Nie jest to bezpieczne. Polecam instalację w ochronnym korytku i włącznik natynkowy ale hermetyczny.
    Venedow
    Level 5  
    palmus wrote:
    2 wentylatory to nie więcej niż 60W ( np. 2x30W) ale są i takie 10W.Czyli max prąd to 0,2A. Przewód da radę.Przełącznik dowolny,prąd płynący przez jego styki będzie niewielki,tym bardziej ten do T.
    Kup taki, który zrealizuje oczekiwane przez Ciebie funkcje.

Dzięki wielkie 🙃

Dodano po 1 [minuty]:

Mierzejewski46 wrote:
    Wentylator w timerem i higrostatem doskonale radzi sobie bez dodatkowych udziwnień. Po wyłączeniu oświetlenia jak ma wyciągnąć smrodek to i tak timer go wyłączy po kilku minutach, a jak po kąpieli to higrostat wyłączy jak zbije wilgotność. Ja rozumię, że na dokładanym urządzeniu ciężko o nową instalację, ale włącznik na przewód, po kąpieli mokrą ręką (naprawdę mokrą) zdaży się włączyć. Nie jest to bezpieczne. Polecam instalację w ochronnym korytku i włącznik natynkowy ale hermetyczny.

O to się nie martw będzie 100% bezpieczne. Nie jestem elektrykiem ale uwierz mi będzie be safe