Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Dwubiegunowy próbnik napięcia.

Grzegorz_madera 17 Nov 2020 13:16 1464 2
    Grzegorz_madera
    Level 37  
    Witam wszystkich. Zamierzam kupić próbnik napięcia LED, który będzie niezbyt często używany, ale czasami potrzeba sprawdzić napięcie, czy kolejność faz. Test RCD niekoniecznie jest potrzebny. Rozważam Uni-T UT-18C, lub CEM DT-9331. Budżet raczej do 300zł, więc nie za bardzo można poszaleć. Skłaniałbym się bardziej w kierunku CEM-a, ale może ktoś zaproponuje jeszcze coś innego. A może wystarczy próbnik w stylu DT-9121, czyli same LED bez wyświetlacza?
  • Helpful post
    zdzisiek1979
    Level 38  
    Wyświetlacz tylko pokazuje " precyzyjnie " napięcie zaś LEDy z grubsza.
    Szczerze mam z wyświetlaczem, ale jak pracuję nim to sugeruje się diodami a nie wyświetlaczem. Nie potrzeba znać wartości dokładnie że mamy 225V a wystarczy linijka 230V czy tak samo z między fazowym zamiast 419V czy 389V wystarczy LED 400V

Wszystko jak kto lubi.
    Grzegorz_madera
    Level 37  
    Ostatecznie kupiłem CEM. Wykonanie dość dobre, sonda na przewodzie posiada dwa zaczepy więc trzyma się stabilnie. Szybko reaguje, dotyczy to zarówno linijki LED jak i wyświetlacza. Sprzęt w 100% spełnia moje założenia. I na dodatek jest dobra cena 204 zł brutto co jeszcze bardziej przemawia na korzyść CEM-a.