Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Inwerter solarny nietypowy błąd

Maverick73 17 Nov 2020 16:25 714 8
    Maverick73
    Level 31  
    Witam.
    Mój inwerter solarny Volt 1000S działał bez zarzutu do poniedziałku i nagle coś mu się pokręciło.Pracował na nim komputer i było ok.Tak jak wspomniałem od tego dnia gdy włączam komputer i uruchomię np.grę do 15 min inwerter daje sygnał alarmu i się wyłącza z sygnalizowanymi dwoma błędami przeciążony zasilacz i nierozpoznany błąd.Tylko teraz tak:
    -Dotychczas nie było żadnych problemów.
    -Komputer z grą to do 300W
    -Dziś podłączyłem kuchenkę 800W pod niego i katowałem go różnymi wartościami nawet do jego progu 700W i przeciążałem 800W, (700W) włączał alarm i oczywiście błąd przeciążenie zasilacza,ale się nie wyłączał tylko odcinał napięcie.Czyli prawidłowo.
    -Podłączenie komputera do 15 min znów alarm i wyłączenie całego inwertera oczywiście z błędami !!?
    -Komputer na sieciowym 230V pracuje normalnie.

Co się dzieje jak to rozumieć ???
    prosiak_wej
    Level 38  
    Może jakieś zakłócenia z pracującego zasilacza komputerowego w postaci krótkich, ale wysokich szpilek trafiały w inwerter? Albo cosinus fi jest wyjątkowo niski? Komputer masz podłączony bezpośrednio czy przez dobrą listwę przeciwprzepięciową? Jaki masz zasilacz w komputerze?
    Maverick73
    Level 31  
    Zasilacz to : Seasonic SSR-650FX FOCUS Plus Gold 650W ze raczej wątpię.Listwy nie mam.Jedynie na linii mam kondensator 0,33uf KX2 który działa przeciwzakłóceniowo w trakcie przełączania inwertera sieć/panele wtedy na TV występowały zaniki obrazu.Kondensatorem się ich pozbyłem.Ale jak pisałem to dobre pół roku albo dłużej pracowało bez zarzutu i nagle takie dziwne rzeczy.Myślałem ze jak kuchenką będę go testował to stwierdzę ze inwertor ma awarie a on sobie pracuję z nią nawet na przeciążeniu jak nigdy nic,zero wyłączenia,jedynie odcięcie prądu. Dlatego postanowiłem napisać bo chyba mnie to przerosło co się dzieje.
    MichałS
    Level 31  
    Profilaktycznie przeglądnął bym kondensatory w zasilaczu oraz PFC.
    Ten SinusPro jest na trafo toroidalnym i generuje naprawdę czystego sinusa więc jeśli masz oscyloskop to podłączył bym na wyjściu przetwornicy i obserwował jak i kiedy "rwie" przebieg. Czy są to tylko wierzchołki czy też pełne zwarcie.
    Maverick73
    Level 31  
    Niestety nie mam oscyloskopu. Spróbuje na drugim komputerze czy będzie taki sam efekt.

Dodano po 8 [godziny] 46 [minuty]:

Zaobserwowałem ze błędy występują wtedy gdy komputer jest uruchomiony z grą (pobór ok 300W) i w momencie przełączenia inwertera sieć/panele czy tam odwrotnie.Długi alarm i wszystko pada.
    Komputer tylko włączony działa ok podczas przełączenia tak samo z kuchenka nawet przy 600W.
    Ze to tylko się dzieje podczas przełączania inwertera i obciążenia komputera a kuchenką z raz takim poborem większym nie,nasuwa jakieś wnioski?
    Maverick73
    Level 31  
    Postanowiłem zobaczyć co jest w środku w inwentarze i może coś tam znajdę.Inwerter miesiąc może dwa temu,pracował w pomieszczeniu które remontowałem,był nakryty ile się dało,wiadomo musiał mieć cyrkulację powietrzną.Wszystko wyglądało w porządku poza tym ze ktoś rozsypał w nim mąkę.Inwerter tyle naciągnął gładzi do siebie podczas szlifowania,ze w środku był cały biały.Wydmuchałem go konkretnie poskręcałem i odpaliłem.Jak na razie komputer działa a zazwyczaj pracował do pierwszych przełączeń.Możliwe ze z czasem gładź zaczęła robić jakieś zwarcia na płytkach i zaczął wariować.Zobaczę co będzie dalej.