Celowo nie podaje stron z ceną bo w tym przypadku jest mi to obojętne. Chciałbym mieć płytę która będzie mi służyła bezawaryjnie. Proszę o pomoc w wyborze.
O bezawaryjnie zapomnij. To nie piece junkersa z przed 20 lat..
Teraz sprzęt ma pracować max kilka lat i po nowy do sklepu.
Zdarzało mi się naprawiać obie marki, z reguły tuż po gwarancji...
Porównując te dwie w żadnej nie ma informacji czy działa metodą włącz wyłacz pełną mocą a regulacja to czas działania czy płynną regulacją mocy pola magnetycznego...
Pozdr. J.
Jeżeli kupisz indukcje na poczciwym cheetah/tiger unikniesz drogich kosztów eksploatacji jak w przypadku BSH, w którym występują cyrki już w pierwszym roku działania.
Indukcje BSH drogie w naprawie, nietrwałe, cena części nie adekwatna do całości.
Kolego Specjalisto - możesz ( dla celów edukacynych forum) rozwinąć znaczenia tych skrótów cheetah/tiger, BSH i trochę opisać ich działanie , plus-minusy?
Pozdr.J.
Kolego abuhamza jeżeli proponujesz z tych dwóch Electroluxa to może jak już AEG. Produkt niby ten sam ale firma bardziej prestiżowa i może jakość wykonania by była też lepsza. Co o tym sądzisz?
Czy kupisz husqvarne, aeg, electrolux, ikea to dostaniesz to samo w środku a napis marki inny. Różnica cen.
Cheetah/tiger najlepsze moduły mocy montowane w koncernie elux.
BSH - grupa Siemens Bosch kupperbusch gaggenau. Czyli za Bosch Siemens zapłacisz tyle a za kupera czy gagena zapłacisz trochę więcej a dostaniesz to samo w środku.
Przez swoją kadencję nigdy nie wymienialem tranzystorow w modułach mocy chetaah. Inne marki nagminnie i drogie usterki. Tutaj jak coś Ci padnie i masz łeb to w chalupniczych warunkach ogarniesz..
Obsługa suwaków bywa trudna, mam Electroluxa drugi rok i klnę go, że hej.
Miałem kiedyś Mastercook'a z wstępnym wyborem mocy oraz obsługą +/- to było o niebo 'celniejsze', tzn mam go nadal, na czarna godzinę.
Bosch z wstępnym wyborem pola i dopiero nastawem mocy, będzie upierdliwy.
Ja używam płyty 90 cm, bajka !
Electrolux
Mastercook
Będąc przed zakupem płyty po awarii Mastercook'a (ostatecznie naprawiłem go, kupując, cały moduł mocy-uzywany) pisałem z serwisantem takich sprzętów, bo podobał mi się Sharp, on to
Quote:
Fakt, ze marka znana, ale ze sprzętu RTV, mniej już komórek, bo to głównie na rynek azjatycki było produkowane. AGD to od 4-5 lat dopiero.
Nie wypowiem się o Sharpie, bo zaledwie byłem do 4-5 sprzętów. Ale jakość wykonania taka średnia. Fakt, ze zakup i potem części nie są drogie.
Co do Amici to kiedyś to jeszcze indukcje robiła w miarę dobre. Teraz wszystko z Chin leci i jakość mocno spadła.
Co do serwisu Amica, Sharp, to wszystko zależy od od konkretnego punktu serwisu i serwisanta. To, że komuś w jakimś punkcie serwisowym nie naprawili lub coś innego to nie znaczy, że dana marka jest zła. Jak brałbyś Amicę to musisz liczyć się z tym, ze często czas dostawy części jest dość długi (2-3 tygodnie). Widzę, że do płyty Sharpa większość części jest od ręki (np. jeden moduł mocy: Link). Do Amici: Link). Czyli widać, że na zamówienie i cena sporo wyższa, ale tu widzę, to jeszcze na tych dobrych modułach EGO (ale też padają. Sam mam taką płytę, ale o normalnych wymiarach i jedno pole nie działa (zawsze przednie prawe)). Ale jak dla mnie to w niczym nie przeszkadza. Kto gotuje więcej niż na 3. Zazwyczaj 1-2 pola zajęte.
AEG / Electrolux to na modułach serii Tiger. np.: Link. 9 na 20 takich płyt ma banalna usterkę. Ta 1 to wina modułu obsługi (najczęściej te co mają w dolnym prawym rogu sensory). Ale do tej pory miałem 2 lub 3 takie usterki.
Bosch / Siemens ostatnio jakąś wpadkę ma z wypalającym się złączem induktora. W większości droga naprawa (ok. 3/4 nowej płyty). Lub odłączam jedno uszkodzone i klient dalej korzysta na 3 polach.
Beko to ten sam producent co Sharp i tu tez różnie bywa. Niektóre modele płyt nie znoszą zwykłych emaliowanych garnków.
Candy / Hover kiedyś były dobre, teraz porównywalne do Beko.
Whirlpool w starszych modelach zazwyczaj leciał lewy moduł. Ale w miarę tanio chodziły rozbitki to szło w miarę sensownie to naprawić.
Samsung to jedna wielka porażka. Psuje się na potęgę, a cena części powala.
Teka albo ma konstrukcję jak powyższa Amica lub Whirlpool, tylko cena x1.5, za to że napis TEKA, a moduł taki sam. Kiedyś klient zgodził się na naprawę - nowy moduł za ponad 2000zł i wpadłem na tym, bo coś TEKA spier....
Indesit / Ariston - nie wypowiem się, bo może 1-2 miałem i to dawno.
Miele, Smeg - Nie miałem.
Kernau - dziadostwo.
Zelmer - Starszy był na konstrukcji starego Candy, nowsze to już totalna China.
Kolego abuhamza jeżeli proponujesz z tych dwóch Electroluxa to może jak już AEG. Produkt niby ten sam ale firma bardziej prestiżowa i może jakość wykonania by była też lepsza. Co o tym sądzisz?
No Elektrolux I AEG to ta sama firma tak jak Bosch i Siemens.
Jeżeli chodzi o Bosch i Simens to się zgodzę natomiast Electrolux i AEG to niby to samo ale podobno nie. Jak zacząłem drążyć temat to pracownik Electroluxa powiedział mi, że to tak samo jak Tmoyota i Lexus. Pewnie troszkę przesadził ale coś w tym jest. Podobno produkty AEG są produkowane w Niemczech a Electroluxa niekoniecznie. Produkty AEG są sprzedawane pod studia kuchenne i nie wszystkie je znajdziemy w sklepach stacjonarnych. To tyle ile się dowiedziałem. Mnie tylko zastanawiało dlaczego Electrolux ma płytę indukcyjną z taką funkcją jak Sense Boil (wykrywanie wrzenia wody i redukcja mocy płyty aby nie wykipiało), a AEG tego nie ma. Ta funkcja nie działa jak trzeba i może dlatego w AEG tego nie znajdziemy.
Zapewniam Cię, ze to jeden pies który ma tylko inny design zewnętrzny. To spółki córki i działają tak jak BSH. Do rodziny AEG i Electroluxa możesz jeszcze dorzucić Zanussi i Privileg, które również maja tylko inny wygląd zewnętrzny i wspólne bebechy.
Zapewniam Cię, ze to jeden pies który ma tylko inny design zewnętrzny. To spółki córki i działają tak jak BSH. Do rodziny AEG i Electroluxa możesz jeszcze dorzucić Zanussi i Privileg, które również maja tylko inny wygląd zewnętrzny i wspólne bebechy.
Tak potwierdzam. A plyta IKEA ma ten sam środek co AEG,Husqvarna czy Elux. Za te trzy ostatnie zapłacisz ekstra za ten napis na szybie a ikeła będzie bez napisu tańsza 😀