Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Yaris I 2001 r. 1.0 - Spis bezpieczników, coś "zjada" akumulato

slaw777 18 Nov 2020 12:31 1830 16
    slaw777
    Level 11  
    Witam wszystkich. Toyota Yaris 1.0 2001 r. coś w niej "zjada" akumulator na postoju. Aku jest nowy, po około 2 tygodniach garażowania, napięcie jest na poziomie 11,96 V, miga na postoju jedna dioda czerwona, chciałbym ja wyłączyć. Może ktoś z Was ma schemat bezpieczników z opisem, będę wdzięczny.
    Dzięki z góry.

Moderated By CameR:

Reg. 3.1.15. Nie pytaj od razu na forum, jeśli samemu nic wcześniej nie sprawdziłeś lub nie podjąłeś próby samodzielnej diagnozy. Pamiętaj, że porady są udzielane w sposób zdalny przy braku fizycznego dostępu do urządzenia, problem musi być bardzo dobrze opisany i zrozumiany przez użytkowników, a tytuł powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.

• Helpful post
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    slaw777 wrote:
    miga na postoju jedna dioda czerwona, chciałbym ja wyłączyć

Jaka dioda ?
    Zamieść jakieś zdjęcie.
    Jeżeli to coś dokładanego, niefabrycznego, to "po nitce do kłębka".

slaw777 wrote:
    schemat bezpieczników z opisem

W załączniku opis bezpieczników.
    slaw777
    Level 11  
    [quote="CameR"]Jaka dioda ?
    Dioda od alarmu. Dziwne, że alarm jest wyłączony a miga czerwona dioda Securite. Chciałbym ją całkowicie wyłączyć
    slaw777
    Level 11  
    Strumien swiadomosc... wrote:
    Jeśli to dioda security to ci nie wyżre akumulatora prędzej radio lub już akumulator nie ma pojemnośći.

Akumulator nowy, muszę sprawdzić co go rozładowuje, możliwe że radio.
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    Radio fabryka ?

Tam standardowo leci woda po kablu od anteny do radia i zalewa końcówkę mocy.

Jak yaris japoński z antena z przodu a nie francuz z anteną z tyłu.
    slaw777
    Level 11  
    SZYMON BYDGOSZCZ wrote:
    Radio fabryka ?

Tak fabryczne.
    Antena z przodu.
    piotrek1313
    Level 17  
    slaw777 wrote:
    Dioda od alarmu. Dziwne, że alarm jest wyłączony a miga czerwona dioda Securite. Chciałbym ją całkowicie wyłączyć
    Dioda od immobilizera - pobór prądu znikomy.

slaw777 wrote:
    Akumulator nowy,
    Też miałem kiedyś nowy aku, aż tak nowy, że przez niego wymieniłem i rozrusznik i alternator, bo przecież aku nowy... Wiem, skrajny przypadek, ale jednak.

Bierz miernik a jak nie to kup jakiś za 30-40zł - będziesz mieć na lata. Odepnij + na aku i podepnij miernik, zobacz jaki masz pobór prądu. Sprawdź zarówno na otwartym jak i na zamkniętym aucie. Jak pobór będzie dość duży to zacznij od odpięcia radia, później szukaj dalej.

A tak w ogóle to 2 tygodnie to wcale nie tak mało czasu - podtrzymanie pamięci radia, kompa, immo, jakiś centralny zamek razy 14dni.... W Fabii na nowym aku jak nie jeździłem przez miesiąc latem to ledwo zakręciłem rozrusznikiem, a wszystko było sprawne.

Pozdrawiam
    slaw777
    Level 11  
    nomudrek wrote:
    Jaki jest pobór prądu w czasie postoju?

0,020 do 0.030 A. Czyli w normie.
    nomudrek
    Level 36  
    Pobór prądu w normie, czyli przyczyny należy szukać w innym miejscu. Ze względu na wiek auta zacząłbym od sprawdzenia stanu alternatora, czy jest prawidłowe ładowanie akumulatora ponieważ nowy akumulator nie był doładowany i stąd jego szybkie rozładowanie. Mierzymy napięcie na klemach, na alternatorze oraz miedzy plusem akumulatora i plusem alternatora gdzie spadek napięcia przy maksymalnym obciążeniu powinien być około 0.08 V większy świadczy o złym stanie przewodu.
    slaw777
    Level 11  
    Ładowanie sprawdzałem w granicach 14 V. Będę trochę więcej nim jeździć i powinno być ok.
    slaw777
    Level 11  
    powinno być 13,8 do 14,5 V. Sprawdzę teraz będę nim jeździł częściej i po tyg. dwóch sprawdzę napięcia spoczynkowe na akumulatorze.
    piotrek1313
    Level 17  
    slaw777 wrote:
    powinno być 13,8 do 14,5 V. Sprawdzę teraz będę nim jeździł częściej i po tyg. dwóch sprawdzę napięcia spoczynkowe na akumulatorze.

A jak tak rzadko jeździsz to może i przy okazji głównie krótkie dystanse? Pobór w normie. Jak garażujesz i rzadko jeździsz to rozważ zakup małego prostowniczka, takie jak można trafić czasami w marketach, i na czas dłuższego postoju podpinaj pod aku i tyle :)
    Pozdrawiam
    slaw777
    Level 11  
    Tak krótkie trasy. Mam prostownik ale w garażu brak prądu, demontuje go i ładuje akumulator w domu to jedyne rozwiązanie aby akumulator nie rozładował się za mocno.
  • Helpful post
    piotrek1313
    Level 17  
    slaw777 wrote:
    Tak krótkie trasy

To może być wytłumaczeniem problemu. Niemniej, jeśli auto dłużej stoi i i tak musisz wyjmować akumulator to możesz ew go po prostu odłączyć, wtedy przez te +/- dwa tygodnie jak stoi nie zostaną pożarte (przez radio, kompa, immo itp) kluczowe ampery potrzebne do uruchomienia. Ponadto możesz też jechać do celu lekko okrężną trasą - dodatkowe 2-3 minutki ładowania raczej mu pomogą, ew jechać wolniej (nie jak zawalidroga :D ) wtedy ładowanie masz i tak takie samo :) niby się wydaje że to mało, ale jedna trasa tam i z powrotem po 3 minutki dłużej to już jest 6 minut ładowania akumulatora, wtedy tylko zdejmij klemę jak będziesz wiedzieć, że autko na pewno będzie dłużej stało i tyle :)
    Pozdrawiam