Witam wszystkich!
Nie wiem czy w dobrym dziale założyłem temat, w razie czego proszę o przeniesienie. Posiadam mikser Predom Zelmer typ 65A, mikser jest sprawny (trzyma obroty, miksuje wszytko powiedziałbym lepiej niż te produkowane teraz
) lecz niepokoi mnie jedna rzecz. Rozebrałem go, żeby trochę obczyścić z mąki i innych śmieci oraz żeby wyczyścić styki przełącznika obrotów i po podłączeniu na chwile do sieci dostrzegłem, że na komutatorze (tam gdzie są szczotki) tworzy się cienka obręcz z malutkich "iskierek" w trakcie pracy miksera (przy przełączaniu szybkości tych iskierek na obręczy jest więcej), przy zgaszonym świetle widać niebieskie pobłyskiwanie przy szczotkach przy ostatniej prędkości-3. Poza tym mikser nie błyska nie śmierdzi nie pracuje jakoś podejrzanie, iskry nie lecą gdzieś w obudowę czy jak. Pytanie, czy jest to normalne zachowanie na komutatorze czy coś oznacza?
Ponadto mam drugie pytanie,może ktoś ma instrukcje obsługi do tego miksera i chciałby się podzielić? Szukam instrukcji bo chce mieć kompletny zestaw.
Pozdrawiam serdecznie
Nie wiem czy w dobrym dziale założyłem temat, w razie czego proszę o przeniesienie. Posiadam mikser Predom Zelmer typ 65A, mikser jest sprawny (trzyma obroty, miksuje wszytko powiedziałbym lepiej niż te produkowane teraz

Ponadto mam drugie pytanie,może ktoś ma instrukcje obsługi do tego miksera i chciałby się podzielić? Szukam instrukcji bo chce mieć kompletny zestaw.
Pozdrawiam serdecznie