Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Mikser Predom Zelmer typ 65A- zapytanie elektryczne (szukam instrukcji obsługi)

młody641 19 Nov 2020 13:14 696 12
    młody641
    Level 4  
    Witam wszystkich!

Nie wiem czy w dobrym dziale założyłem temat, w razie czego proszę o przeniesienie. Posiadam mikser Predom Zelmer typ 65A, mikser jest sprawny (trzyma obroty, miksuje wszytko powiedziałbym lepiej niż te produkowane teraz ;)) lecz niepokoi mnie jedna rzecz. Rozebrałem go, żeby trochę obczyścić z mąki i innych śmieci oraz żeby wyczyścić styki przełącznika obrotów i po podłączeniu na chwile do sieci dostrzegłem, że na komutatorze (tam gdzie są szczotki) tworzy się cienka obręcz z malutkich "iskierek" w trakcie pracy miksera (przy przełączaniu szybkości tych iskierek na obręczy jest więcej), przy zgaszonym świetle widać niebieskie pobłyskiwanie przy szczotkach przy ostatniej prędkości-3. Poza tym mikser nie błyska nie śmierdzi nie pracuje jakoś podejrzanie, iskry nie lecą gdzieś w obudowę czy jak. Pytanie, czy jest to normalne zachowanie na komutatorze czy coś oznacza?

Ponadto mam drugie pytanie,może ktoś ma instrukcje obsługi do tego miksera i chciałby się podzielić? Szukam instrukcji bo chce mieć kompletny zestaw.

Pozdrawiam serdecznie :)
    Trantitel12
    Level 10  
    Jeżeli iskra ciągnie się od szczotki do szczotki to prawdopodobnie zwarcie lub przerwa na wirniku.
    młody641
    Level 4  
    Ok dziękuję bardzo. Do odpowiedzi pana u góry. Czy jak byłoby zwarcie albo przerwa to mikser pracowałby normalnie? Przepraszam za takie pytania ale rzadko mam styczność z takimi sprzętami na warsztacie

Dodano po 1 [minuty]:

Ten tor (komutator) gdzie są szczotki oglądałem i nie wygląda na uszkodzony czy coś
  • Helpful post
    Trantitel12
    Level 10  
    Będzie pozornie pracował normalnie .Zużyją się szybko szczotki lub uszkodzi się komutator tz wypali się działka na komutatorze
    młody641
    Level 4  
    To co można z tym ewentualnie zrobić?
  • Helpful post
    Trantitel12
    Level 10  
    Iskry nie powinny wychodzić poza obręb szczotki
    młody641
    Level 4  
    Właśnie nie wychodzą jak pisałem wyżej
    Trantitel12
    Level 10  
    tworzy się cienka obręcz z malutkich "iskierek" w trakcie pracy miksera tak pisałeś a obręcz dla mnie to wokół komutatora a nie pod szczotkami
    młody641
    Level 4  
    Aha ok, bo się nie zrozumieliśmy trochę, tak obręcz tworzy się. Przepraszam ale jak mówię rzadko zaglądam do miksera. no tak wokół komutatora. Dobrze, teraz pytanie co można z tym zrobić ewentualnie?
    Trantitel12
    Level 10  
    Wyczyścić komutator może na chwilę pomoże albo wymienić wirnik ale gdzie go znaleźć to już inna bajka
    młody641
    Level 4  
    Ok, w takim razie dziękuję za podpowiedzi. i pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 36 [minuty]:

A mam jeszcze jedno pytanie. Czym wyczyścić komutator?
    młody641
    Level 4  
    Ok, w takim razie dziękuję za podpowiedzi. i pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 36 [minuty]:

A mam jeszcze jedno pytanie. Czym wyczyścić komutator?

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

Dobra, wykorzystałem porady dot. czyszczenia komutatora zaczerpnięte tutaj na forum i wyczyściłem używając drobnego papieru ściernego. Przyczyną iskrzenia prawdopodobnie była ta potwornie ogromna ilość węgla, która zebrała się na komutatorze przez lata użytkowania, a kiedy mikser stał nieużywany również zastała się. Po oczyszczeniu papierem ściernym mikser już na razie nie iskrzy (iskierki widoczne są jedynie przy szczotkach tak jak powinno być).

Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie :)