Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Znów naprawa głośnika

Pyzaczek 14 Oct 2005 11:11 1844 5
    Pyzaczek
    Level 20  
    Witajcie
    Kupiłem głośnik GDS30/30 ale nie przetrzymał możliwości Poczty Polskiej i wygląda tak jak na fotce.
    Czy istnieje jakiś sprawdzony sposób aby przykleić magnes bez odklejania membrany ?
    Poza widocznym uszkodzeniem wszystko jest O.K.
    Pozdrawiam
    PS123
    Level 17  
    Witam!
    Co za pech! Niestety nie da sie wycentrowac obwodu magnetycznego od tyłu.
    Aby to skleic musisz wyjąć cewke i wycentrować słupek rdzenia względem płytki nabiegunnikowej za pomoca ustalacza w szczelinie.
    Dotatkowym problemem jest to ze jest to namagensowany obwód i bedzie ci sciągac na którąś strone, wiec nie ma takiej możliwosci. A wersja na chybił trafiłe nie wchodzi w rachubę;) Musisz wykleić cewkę, dorobic sobie ustalacz i wtedy skleić obwód magnetyczny.
    pozdr.
    Pyzaczek
    Level 20  
    Dzięki za szybką odpowiedż.
    Tak myślałem, ale liczyłem na jakiś cud :D
    Czyli muszę odkleić całą membranę z cewką oraz obydwoma resorami. Jak to zrobić, aby nic nie uszkodzić ? Czym to wszystko później przykleić ?
    Pozdrawiam.
    PS123
    Level 17  
    Hej!
    To zalezy od indywidualnych umiejstności i wprawy, ale mysle ze membrany nie musizz wyklejac. Nalezy wykleic krązek ochronny i umiejętnie wyciąc cewke. pózniej dorobic jakis ustalacz centrujacy i po sklejeniu obwodu magnetycznego, wkleic spowrotem cewke. Z krążkiem bedzie gorzej bo jak nie uda sie go wykleic to bedziesz musiał mieć nowy.
    Licz sie jednak z tym jesli tego nie robiłes ze uszkodzis ten głosnik do konca:)
    Nie wiem na co był klejony krażek ale jesli na butaprem to musisz namoczyć miejsce klejenia jakims rozpuszczalnikiem.

pozdr
    chaka
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Eeeeetam. Daloby rade to skleic bez rozmontowywania reszty tylko cos misie zdaje ze jak puscil klej od magnesu to prawie na 100% kosz jest skrzywiony a wtedy za ch...iny nie skleisz tego dobrze.
    szukus39
    Level 12  
    miałem taki problem..musiałem wykleić membranke dorobhiłem sobie ustalacz i skleiłem to na poxylinie.. :D :D narazie trzyma :D Ale szczerze powiem że to sie bardzo trudno robi :]