Ghitex wrote: To forum jest straszne i to mój ostatni post.
Po co był cudzysłów przy renomowanej? jaki to miało sens? obrazić? podważyć? po co?
Po co wyskakujesz z podtekstami "nie masz racji czyli guzik wiesz, a ja wiem lepiej, bo ja to się zatrudniłem w renomowanej firmie"?
Przeczytaj co sam napisałeś i jak można zrozumieć to co napisałeś.
Czym się zajmujesz w tej firmie? Przypuszczam, że nie jesteś tam żadnym specjalistą tylko zwykłym pracownikiem, który jeszcze się uczy.
Ja natomiast każdą podłogówkę muszę zaprojektować, obliczyć i uruchomić. Przerabiałem odpowietrzanie wszelkimi metodami, zarówno takimi jakie polecasz i wiem ile miałem z tym kiedyś problemów. Ile razy musiałem jeździć do klienta, bo po 2-3 dniach znów były problemy z obiegiem wody w podłogówkach. Dopiero pompy zaczęły rozwiązywać te problemy. Dzięki pompom jadę raz odpowietrzyć i jadę do klienta na kawę i żeby mu wytłumaczyć jak ma sobie tę podłogówkę poustawiać (wszystko w trakcie, kiedy pompa pracuje i odpowietrza podłogówki). Na tym kończą się moje wizyty, bo klienci już później nie mają żadnych problemów. Bywa, że później jadę na kolejne kawy jak klient mało kumaty i nie potrafi zrozumieć jak to działa, ale podłogówek już się nie tykam, bo nie ma takiej potrzeby
Piszesz, że metodę przelewania zaworem dopełniającym poznałeś w "renomowanej firmie". Jako podrzędny pracownik, skąd możesz wiedzieć z jakimi problemami borykał się Twój szef? Ile razy musiał wysyłać pracowników na poprawki?
Robiłem także odpowietrzanie wodą z wodociągów jaką opisałem, a skończywszy na pompach i zdecydowanie widzę różnice.
Obecnie posiadam 2 takie pompy z czego jedną budowałem samodzielnie. Jest to pompa o bardzo dużej wydajności i służy mi głównie do czyszczenia starych instalacji CO, bo ma wydajność 10000 litrów/godzinę i maksymalne podnoszenie 60m czyli wytwarza maksymalne ciśnienie ok. 6 barów.
Służy ona zarówno do napełniania i odpowietrzania dużych instalacji solarnych, instalacji podłogowych jak i czyszczenia instalacji CO. Posiada zmianę kierunku przepływu wody oraz dodatkowe podłączenie sprężonego powietrza. Podczas czyszczenia instalacji wszystko aż dudni i wyrywa muł zebrany w grzejnikach i instalacji bez potrzeby używania chemii.
Ghitex wrote:
Odpowiedniej prędkości przepływu nie uzyskasz jeżeli jesteś podłączony do starej wieży ciśnień, rozpuszczone powietrze odgazuje, zbieże się na belce i wyleci odpowietrznikiem.
Którym? Tym na belce powrotnej?
Przecież woda głównie odgazowuje i gaz zbiera się w belce powrotnej, a nie w belce zasilającej. Pompa obiegowa CO nie jest w stanie zaciągnąć tego powietrza, aby je przepchnąć do belki zasilającej, bo jak dostanie się do pompy CO powietrze to ta pompa natychmiast przestaje tłoczyć.
Na belce powrotnej odpowietrzniki automatyczne są nieprzydatne, ponieważ jak je pozostawisz otwarte to zamiast odpowietrzać instalację to potrafią ją napowietrzyć. Wszystko przez to, że pompa CO wytwarza na tej belce podciśnienie. Oczywiście jak dowalisz ciśnienia do instalacji do poziomu 3barów to odpowietrzniki nie będą napowietrzać instalacji. Ale wystarczy, że ciśnienie w instalacji spadnie i masz już cały układ zapowietrzony powietrzem zassanym przez te odpowietrzniki.
Weź także pod uwagę, że podłogówka posiada setki jak nie tysiące zasyfonowań, ponieważ nie da się rury ułożyć idealnie w poziomie. Rura raz jest niżej, a raz wyżej. Tam, gdzie jest trzymana spinką jest niżej, a gdzie nie ma spinki to rury mają tendencję do podnoszenia się do góry.
W każdym takim zasyfonowaniu zbiera się powietrze stawiając kilkanaście czy też kilkadziesiąt razy większy opór niż opór, który stawia odgazowana woda w trakcie pracy normalnej, odpowietrzonej podłogówki. Dlatego tak ciężko jest odpowietrzyć podłogówki zwykłą pompą obiegową CO.
To wszystko to jest podstawowa wiedza, którą musi znać osoba zajmująca się hydrauliką.
P.S.
Nie bardzo rozumiem co miałeś na myśli pisząc o "starej wieży ciśnień".
Ghitex wrote:
Za kolejny wykład na temat pompy dziękuję, również był mi niezbędny, dodaj do niego jeszcze tylko, że takie odpowietrzanie jest po prostu wygodniejsze i szybsze (tu ciekawostka, po tym jak zobaczyli ten sposób to takie pompki są dwie na stanie).
Oczywiście, że jest wygodniejsze, bo jedziesz do klienta wykonać robotę tylko raz, a nie tak jak w przypadku, który preferujesz - jeździłbyś do klienta wiele razy co kilka dni, bo woda wciąż by odgazowywała i wciąż zapowietrzała układ, bo za każdym razem wpuszczałbyś do układu świeżą nagazowaną wodę.
Ghitex wrote:
Jednak o ilę się nie myle (chociaż po tej rozmowie już niczego w życiu nie jestem pewien) to ten gościu nie ma pompy, natomiast ma problem i przychodzi tu żeby rozwiązać problem. Ja udzieliłem mu porady, która rozwiąże jego problem, bo przekonany jestem, że nikt kto tu przychodzi nie chce (jeżeli nie musi) przeczytać odpowiedzi "zadzwoń do fachowca" bo to jest żadna pomoc.
A ja wiem z doświadczenia, że będzie musiał to robić wielokrotnie i za każdym razem będzie to pomagać na kilka dni. Chyba, że ma zamontowany w układzie separator powietrza lub ma zamontowane przy kotle sprzęgło z odpowietrznikiem automatycznym. Tylko wtedy jest szansa, że ta świeża woda zostanie odgazowana i Twoja porada zadziała. Ale tutaj też jest kwestia jak bardzo jest wydajna pompa obiegowa podłogówki i jaka jest duża różnica poziomów pomiędzy rozdzielaczem, a miejscem zamontowania pompy obiegowej podłogówki.