Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Porty USB na froncie obudowy działają wyrywkowo

21 Nov 2020 16:53 201 4
  • Level 9  
    Cześć,

    mam problem z portami USB umieszczonymi na froncie obudowy. Używam ich sporadycznie, ale przy kopiowaniu plików np. na dysk zewnętrzny w trakcie kopiowania dysk traci połączenie i po chwili je odzyskuje co skutkuje przerwaniem kopiowania i tak w kółko. Sytuacja występuje na obu portach. Czasem uda się skopiować całość jakby nigdy nic. W czym jest problem? komputer złożony jakieś 5-6 miesięcy temu...

    Procesor: AMD Ryzen 5 1600 AF
    Płyta główna: ASRock B450 PRO4 AM4
    RAM: G.Skill RipjawsV DDR4 16GB (2x8GB) 3200MHz
    Karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX 1650 SUPER WindForce OC 4GB
    Zasilacz: SilentiumPC Vero L3 500W
    Dysk: Crucial SSD MX500 500GB 2.5'' SATA3
    Obudowa: SilentiumPC Signum SG1 TG Pure Black
    Chłodzenie procesora: Arctic Freezer 34 eSports
  • Level 32  
    Podłącz jakieś urządzenie USB włącz głośniki i ruszaj wtyczką jeśli w trakcie będzie dołączać i dołączać urzadzenie to problem leży w gwiazdach USB a jeśli nie będzie rozłaczac to należy sprawdzić wszystkie wtyczki od tych gniazd czy są prawidłowo dopięte. Silentium pc to produkt tani i być może są słabe luty przy gwiazdach USB na froncie, wtedy wystarczy je przylutować należycie i problem ustąpi. Jeśli gniazda nie były poddawane szarpaniu albo bardzo często używane to powinny być w porządku.
  • Level 10  
    Sprawdzałeś wtyczkę na płycie głównej?
    Może ledwo siedzi i nie styka dokładnie. Przedmuchaj włóż ponownie i sprawdź.
    Głównej problemu z USB to kiepskie zasilacze(Twój jest OK) które rozwalają kondensatory na płycie to też sprawdź czy coś nie spuchło.
  • Level 17  
    Ogólnie w tych obudowach to częsty przypadek że porty USB nie działają, niestety, ale z całej sympatii do firmy SilentiumPC za ich niskie ceny produktów, muszę stwierdzić że z jakością wykonania bywa różnie.
  • Level 9  
    2konrafal1993 wrote:
    Podłącz jakieś urządzenie USB włącz głośniki i ruszaj wtyczką jeśli w trakcie będzie dołączać i dołączać urzadzenie to problem leży w gwiazdach USB


    nic takiego nie występuje

    2konrafal1993 wrote:
    jeśli nie będzie rozłaczac to należy sprawdzić wszystkie wtyczki od tych gniazd czy są prawidłowo dopięte.


    wyglądają ok (zdjęcie) chyba tam nic nie zdziałam bo wszystko jest zalane... odłączyłem złącze na płycie i ponownie podłączyłem i dalej to samo. Porty USB na froncie obudowy działają wyrywkowo

    Jest możliwość, aby sprawdzić w 100% że to wina obudowy a nie płyty? Popróbowałem trochę kopiować plik 15GB to na jednym złączu trochę poszło i wywala kolejne próby od razu wywala, a na drugim skopiowało cały bez problemu, ale kopiując jeszcze raz to wywala...