Witam wszystkich serdecznie.
Postanowiłem dodać temat, aby jako nowy użytkownik sprzętów Vaillant, aby poznać Wasze zdanie/opinie oraz uzyskać rady co mogę poprawić w mojej instalacji CO oraz CWU. Poniżej opiszę ogólnie dom, a także wszelkie parametry ustawione na regulatorze multiMATIC (hasłowo, aby jak najbardziej ułatwić szybkie przeczytanie) i będę Was prosił o odpowiedź na nurtujące mnie pytania.
Dom:
- projekt MAJKA TYTAN z Archetonu, pow. użytkowa ok. 135 m2
- wybudowany kilka lat temu z pustaka ceramicznego POROTHERM 25 cm
- ten sezon jest pierwszym sezonem mieszkalnym i grzewczym (dom zamieszkany od maja 2020)
- ocieplony styropianem 15 cm od kilku lat, styropian zaciągnięty klejem
- na całości w środku tynk tradycyjny od kilku lat, doschnięty, wylewki również
- parter w pełni wykończony i zamieszkany przez 2 osoby, na całości oprócz jednego najmniejszego pokoju ogrzewanie podłogowe + wszędzie grzejniki
- pierwsze piętro z wykonanymi wylewkami, gładziami na ścianach, sufity podwieszane utkane wełną i zabudowane w pełni płytami GK, ogrzewanie podłogowe jedynie w łazience, na całości grzejniki
- strych nie ocieplony
- na wszystkich grzejnikach zamontowane głowice HEIMEIER z termostatem
Instalacja CO i CWU:
- piec VAILLANT ecoTEC plus VC 256/5-5 (H-PL) R6
- nastawnik pokojowy multiMATIC VRC 700f/4
- zasobnik wody BROTJE HEIZUNG 300l HydroComfort SSB 300 ECO B
- na zewnątrz na ścianie północnej zamontowana tzw. pogodynka VAILLANT
Parametry ustawione na regulatorze pokojowym w trybie instalatora:
- Status usterki: Brak ust.
- Ciśnienie wody: 1,8 bar
- Status systemu: Tryb ogrz.
- Opóźn. ochr. zamarz.: 4 h
- Ciągłe grzanie TZ: Wył.
- Moduły regulatora: regulator 4.21, odbiornik radiowy 4.22, Urządz. Grzewcze 1 1.04
- Adapt. krzywej grzew.: Nie
- Konif. trybu pracy: Wszystkie
- Akt. wilg. w pom.: 32%
- Akt. temp. kond.: 7,5 stopnia C
KONFIGURACJA SCHEMATU SYSTEMU
- Schemat układu: 1
URZĄDZENIE GRZEWCZE 1
- Status: Tryb ogrz.
- Akt. t. wody na d.: 26 stopni C
OBIEG 1
- Rodzaj obiegu: ogrzew.
- Stan: Tryb c.o.
- Temp. zasil. Zadana: 23 stopnie C
- Granica wył. t. zewn.: 20 stopni C
- Krzywa grzewcza: 1,2
- Temperatura minimal.: 15 stopni C
- Temperatura maksym.: 90 stopni C
- Tryb auto-wyłącz.: Noc
- Korekta temp. pokoj.: Korekta
- Chłodzenie możliwe: Nie
- Stan pompy: Wł.
ZONE 1:
- Strefa aktywna: Tak
- Temp. dzienna grzania: 18 stopni C
- Temp. nocna grzania: 18,5 stopnia C
- Temp. pokojowa: 24 stopnie C
- Przyporz. strefy: VRC700
- status zaworu strefy: otwarty
OBIEG CIEPŁEJ WODY:
- Zasobnik: aktywny
- Temp. zasil. zadana: 0 stopni C
- Ciepła woda: 42 stopnie C
- Temp. zasob. rzecz.: 40 stopni C
- Pompa cyrkulacyjna: Wł.
- Lagionella-dzień: Wył.
- Legionella-godz.: 04:00
- Ładowanie równoleg.: Wył.
POŁĄCZENIE RADIOWE
- siła odbioru: 6
- odbiór czujnika AT: 4
Moje pytania, proszę o porady:
1. Czy parametry ustawione na zadajniku MULTIMATIC są poprawne?
2. Czy zużycie gazu na poziomie pomiędzy 3 (w ciepłe dni) a 8 metrów sześciennych na dobę jest małe/optymalne/duże dla tej powierzchni domu? Oczywiście w pierwsze dni grzania zużycie wyniosło nawet 28 metrów/2 doby gdy instalacja się nagrzewała, potem sukcesywnie spadało. Rozpocząłem sezon grzewczy od 16.10.2020. Od 10.10.2020 do 10.11.2020 zużycie gazu wyniosło 161 m3, w tych dniach nie było przymrozków. Od początku uruchomienia CO próbuje odnaleźć optymalne ustawienia temperatury zadanej, ustawienia głowic na grzejnikach itd. w stosunku do zużycia gazu. Co dobę zmieniam np. temperaturę zadaną lub skręcam głowice i zapisuje zużycie gazu sczytane z licznika.
3. Dlaczego gdy temperatura zadana wynosi np. 19 stopni, a tryb ogrzewania ustawiony jest np. na DZIEŃ czyli grzanie ciągłe temperatura dochodzi np. do 24 stopni to i tak zdarza się, że dość często palnik jest włączony i dogrzewa? Na początku grzejniki na górnym niezamieszkanym piętrze były ustawione na 2 i myślałem, że dogrzewa przez to, że na górnym piętrze nie osiągnął jeszcze temperatury zadanej ale gdy ustawiłem górne piętro na 5 to nadal palnik się włączał. Zadajnik pokojowy znajduje się na zamieszkanym parterze a ogólnym miejscu na korytarzu, aby nie znajdowały się blisko źródła ciepła ani okna.
4. Dlaczego gdy grzejniki ustawione są na mniej niż 5 na głowicach to z głowic wydobywa się dźwięk piszczenia, a wręcz tłumaczenia? Tego typu dźwięki budziły mnie w nocy więc były dość głośne. Wystarczył ruch głowicy o milimetr w jedną bądź drugą stronę i grzejniki cichły ale problem wracał. Problem zniknął przy ustawieniu wszystkich głowic na 5.
5. Czasem w trybie ogrzewania i włączonym palniku głowice ustawione są na 5 a grzejniki bywają zimne - to dlatego że termostat w głowicy wyczuł osiągnięcie wymaganej temperatury zadanej?
Bardzo proszę o porady i z góry dziękuje za cierpliwość w przeczytaniu mojego elaboratu
Postanowiłem dodać temat, aby jako nowy użytkownik sprzętów Vaillant, aby poznać Wasze zdanie/opinie oraz uzyskać rady co mogę poprawić w mojej instalacji CO oraz CWU. Poniżej opiszę ogólnie dom, a także wszelkie parametry ustawione na regulatorze multiMATIC (hasłowo, aby jak najbardziej ułatwić szybkie przeczytanie) i będę Was prosił o odpowiedź na nurtujące mnie pytania.
Dom:
- projekt MAJKA TYTAN z Archetonu, pow. użytkowa ok. 135 m2
- wybudowany kilka lat temu z pustaka ceramicznego POROTHERM 25 cm
- ten sezon jest pierwszym sezonem mieszkalnym i grzewczym (dom zamieszkany od maja 2020)
- ocieplony styropianem 15 cm od kilku lat, styropian zaciągnięty klejem
- na całości w środku tynk tradycyjny od kilku lat, doschnięty, wylewki również
- parter w pełni wykończony i zamieszkany przez 2 osoby, na całości oprócz jednego najmniejszego pokoju ogrzewanie podłogowe + wszędzie grzejniki
- pierwsze piętro z wykonanymi wylewkami, gładziami na ścianach, sufity podwieszane utkane wełną i zabudowane w pełni płytami GK, ogrzewanie podłogowe jedynie w łazience, na całości grzejniki
- strych nie ocieplony
- na wszystkich grzejnikach zamontowane głowice HEIMEIER z termostatem
Instalacja CO i CWU:
- piec VAILLANT ecoTEC plus VC 256/5-5 (H-PL) R6
- nastawnik pokojowy multiMATIC VRC 700f/4
- zasobnik wody BROTJE HEIZUNG 300l HydroComfort SSB 300 ECO B
- na zewnątrz na ścianie północnej zamontowana tzw. pogodynka VAILLANT
Parametry ustawione na regulatorze pokojowym w trybie instalatora:
- Status usterki: Brak ust.
- Ciśnienie wody: 1,8 bar
- Status systemu: Tryb ogrz.
- Opóźn. ochr. zamarz.: 4 h
- Ciągłe grzanie TZ: Wył.
- Moduły regulatora: regulator 4.21, odbiornik radiowy 4.22, Urządz. Grzewcze 1 1.04
- Adapt. krzywej grzew.: Nie
- Konif. trybu pracy: Wszystkie
- Akt. wilg. w pom.: 32%
- Akt. temp. kond.: 7,5 stopnia C
KONFIGURACJA SCHEMATU SYSTEMU
- Schemat układu: 1
URZĄDZENIE GRZEWCZE 1
- Status: Tryb ogrz.
- Akt. t. wody na d.: 26 stopni C
OBIEG 1
- Rodzaj obiegu: ogrzew.
- Stan: Tryb c.o.
- Temp. zasil. Zadana: 23 stopnie C
- Granica wył. t. zewn.: 20 stopni C
- Krzywa grzewcza: 1,2
- Temperatura minimal.: 15 stopni C
- Temperatura maksym.: 90 stopni C
- Tryb auto-wyłącz.: Noc
- Korekta temp. pokoj.: Korekta
- Chłodzenie możliwe: Nie
- Stan pompy: Wł.
ZONE 1:
- Strefa aktywna: Tak
- Temp. dzienna grzania: 18 stopni C
- Temp. nocna grzania: 18,5 stopnia C
- Temp. pokojowa: 24 stopnie C
- Przyporz. strefy: VRC700
- status zaworu strefy: otwarty
OBIEG CIEPŁEJ WODY:
- Zasobnik: aktywny
- Temp. zasil. zadana: 0 stopni C
- Ciepła woda: 42 stopnie C
- Temp. zasob. rzecz.: 40 stopni C
- Pompa cyrkulacyjna: Wł.
- Lagionella-dzień: Wył.
- Legionella-godz.: 04:00
- Ładowanie równoleg.: Wył.
POŁĄCZENIE RADIOWE
- siła odbioru: 6
- odbiór czujnika AT: 4
Moje pytania, proszę o porady:
1. Czy parametry ustawione na zadajniku MULTIMATIC są poprawne?
2. Czy zużycie gazu na poziomie pomiędzy 3 (w ciepłe dni) a 8 metrów sześciennych na dobę jest małe/optymalne/duże dla tej powierzchni domu? Oczywiście w pierwsze dni grzania zużycie wyniosło nawet 28 metrów/2 doby gdy instalacja się nagrzewała, potem sukcesywnie spadało. Rozpocząłem sezon grzewczy od 16.10.2020. Od 10.10.2020 do 10.11.2020 zużycie gazu wyniosło 161 m3, w tych dniach nie było przymrozków. Od początku uruchomienia CO próbuje odnaleźć optymalne ustawienia temperatury zadanej, ustawienia głowic na grzejnikach itd. w stosunku do zużycia gazu. Co dobę zmieniam np. temperaturę zadaną lub skręcam głowice i zapisuje zużycie gazu sczytane z licznika.
3. Dlaczego gdy temperatura zadana wynosi np. 19 stopni, a tryb ogrzewania ustawiony jest np. na DZIEŃ czyli grzanie ciągłe temperatura dochodzi np. do 24 stopni to i tak zdarza się, że dość często palnik jest włączony i dogrzewa? Na początku grzejniki na górnym niezamieszkanym piętrze były ustawione na 2 i myślałem, że dogrzewa przez to, że na górnym piętrze nie osiągnął jeszcze temperatury zadanej ale gdy ustawiłem górne piętro na 5 to nadal palnik się włączał. Zadajnik pokojowy znajduje się na zamieszkanym parterze a ogólnym miejscu na korytarzu, aby nie znajdowały się blisko źródła ciepła ani okna.
4. Dlaczego gdy grzejniki ustawione są na mniej niż 5 na głowicach to z głowic wydobywa się dźwięk piszczenia, a wręcz tłumaczenia? Tego typu dźwięki budziły mnie w nocy więc były dość głośne. Wystarczył ruch głowicy o milimetr w jedną bądź drugą stronę i grzejniki cichły ale problem wracał. Problem zniknął przy ustawieniu wszystkich głowic na 5.
5. Czasem w trybie ogrzewania i włączonym palniku głowice ustawione są na 5 a grzejniki bywają zimne - to dlatego że termostat w głowicy wyczuł osiągnięcie wymaganej temperatury zadanej?
Bardzo proszę o porady i z góry dziękuje za cierpliwość w przeczytaniu mojego elaboratu