Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Play InternetPlay Internet
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Słaba szybkość WiFi z routera w tym samym pomieszczeniu

22 Lis 2020 20:43 114 7
  • Poziom 15  
    Skonfigurowałem jedną sieć na 2 routerach i mam brak wzrostu szybkości WiFi na parterze (z AP). WiFi z routera głównego dostawcy, który znajduje się na strychu ma słabszy sygnał niż z WiFi z AP w optymalnym miejscu na parterze i speedtest wykazuje podobne prędkości WiFi rzędu 20/16 Mb/s -co może być przyczyną?

    LAN z obydwu sprzętów jest b.dobryi wynosi ok. 165/16 Mb/s.
    Domek solo, inne domy w odległości ok. 30-50m, fakt, że pojawiło się trochę innych sieci, ale wczoraj test wifi z routera ze strychu wykazywał aż 80-90 Mb/s -co mogło się wydarzyć, skąd te zakłócenia?
  • Play InternetPlay Internet
  • Specjalista Sieci, Internet
    minimaxi napisał:
    co może być przyczyną?

    Różne kwestie.

    minimaxi napisał:
    Domek solo, inne domy w odległości ok. 30-50m, fakt, że pojawiło się trochę innych sieci, ale wczoraj test wifi z routera ze strychu wykazywał aż 80-90 Mb/s -co mogło się wydarzyć, skąd te zakłócenia?

    Może to zakłócenia, a może co innego.

    1.
    Wypadałoby na początek zrobić diagnostykę sieci wifi --> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html

    Najlepiej InSSIDer (Win), ewentualnie Wifi Analyser (Android).

    Jeden pomiar BEZPOŚREDNIO przy AP

    Kolejne pomiary w typowych miejscach używania mobilków.

    2.
    Jakie prędkości połączenia pokazują właściwości połączenia bezprzewodowego przy łączeniu się z routerem i z AP?
  • Play InternetPlay Internet
  • Poziom 15  
    Dzięki! Robiłem, ale przy AP ta sama prędkość, co 5 m dalej
    Właściwości pokazują 72 Mb/s
    Z głównego na tym samym poziomie sygnału i na tym samym kanale jest widziana sieć "Unknown", mimo, że w ustawieniach głównego routera nie widzę sieci gościnnej, a 5GHz jest wyłączona.
  • Specjalista Sieci, Internet
    minimaxi napisał:
    Właściwości pokazują 72 Mb/s

    Czyli połączenie zestawia ci się w 'n', bez MIMO i z szerokością kanału 20MHz. Max co można wycisnąć z takiego zestawienia to okolice 50Mbps (idealny poziom na mobilku i czyściutki eter), w przeciętnych, dobrych warunkach osiąga się 30...40Mbps.

    Ty masz 20Mbps, wiec albo masz zakłócenia, albo z poziomami sygnałów coś jest nie tak albo jeszcze coś innego.

    Jakie są typy routra i AP?

    Pokaż screena z InSSIDer-a.


    minimaxi napisał:
    Z głównego na tym samym poziomie sygnału i na tym samym kanale jest widziana sieć "Unknown", mimo, że w ustawieniach głównego routera nie widzę sieci gościnnej, a 5GHz jest wyłączona.

    Z routera LTE (jaki typ) czy z AP (jaki typ)?

    Taka obecnie moda jest, że wiele sprzętów generuje takie "duchy" - nośne do MESH to są lub do innych zastosowań. Ale, nie powinno to przeszkadzać w łączności.
  • Poziom 15  
    Dzięki _cheetah_ - Na routerze miałem Rate ustawioną na 90, dałem na AUTO i od razu prędkość WiFi wzrosła 2x na 40 Mb/s
    Na AP miałem ustawioną szerokość pasma na 20,ale zmiana na 40 od dołu lub od góey nic nie daje i pomimo że sygnał jest lepszy to tylko opk. 20 Mb/s
    Router to Halny, a AP to Archer A7 z Gargoyle
    Screen z InSSIDer-a zamazany, lepiej anonimowo, bo sąsiedzi dziwne nazwy powprowadzali (nawet nazwiska) :) Założono światłowód i zrobiło się gęsto od sieci :(
    1 - WiFi z AP na parterze -odległość od kompa ok. 2mb
    2 - WiFi z routera dostawcy internetu, położony na strychu

    Dodam, że na samym początku uzyskiwałem nawet 90 Mb/s, ale coś się pokręciło i jak podłączyłem AP to download już tylko max ok. 20 Mb/s na łączu 150 Mb/s. Po LAN z routera i z AP jest prędkość dotrzymana 150 Mb/s.

    EDIT:
    1. Czy podłączenie AP do Routera spowalnia z niego WiFi?
    2. Gdy na Routerze zmainiłem Rate z 90 na AUTO, nagle speedtest wzrósł 2x tzn. z ok. 20 na 40 Mb/s.
    3. Gdy na AP włączyłem Izolację klientów bezprzewodowych to wzrost z 20 na 40 Mb/s i dalej gdy dla obydwu sprzetów ustawiłem ten sam kanał nr 9, to w końu również z AP uzyskuję 40 Mb/s :)
  • Specjalista Sieci, Internet
    minimaxi napisał:
    Dodam, że na samym początku uzyskiwałem nawet 90 Mb/s, ale coś się pokręciło i jak podłączyłem AP to download już tylko max ok. 20 Mb/s na łączu 150 Mb/s. Po LAN z routera i z AP jest prędkość dotrzymana 150 Mb/s.

    Prędkość po LAN jest stała, bo w kablach nie ma ograniczeń typu zakłócenia czy zbyt duży spadek poziomu sygnału. A wifi wrażliwe jest w zasadzie na wszystko dookoła siebie. Poza tym mogą się pojawić ograniczenia prędkości z uwagi na przeciążenie procesora routera z uwagi na ilość klientów i zaawansowane zabezpieczenia transmisji.

    Weź pod uwagę, że jeśli dwu klientów pobiera internet w jednym czasie, to siłą rzeczy prędkość spada dla każdego. Niezależnie, czy jest to po LAN czy po wifi.

    Coś musiało się pozmieniać w ustawieniach urządzeń, bo samo podłączenie AP bez aktywnych klientów niczego nie zmienia. Chyba, że miałbyś coś podłączonego do AP, co miałoby ciągły streaming chłonący znaczną część pasma.

    Inaczej - jeśli miałeś 90Mbps, to i mniej więcej tyle powinieneś mieć po dołączeniu AP.

    minimaxi napisał:
    . Czy podłączenie AP do Routera spowalnia z niego WiFi?

    Nie, jeśli do AP nie jest nikt podłączony.

    minimaxi napisał:
    2. Gdy na Routerze zmainiłem Rate z 90 na AUTO, nagle speedtest wzrósł 2x tzn. z ok. 20 na 40 Mb/s.

    Nie wiem co to "Rate" w tym routerze. Który to dokładnie model?

    minimaxi napisał:
    3. Gdy na AP włączyłem Izolację klientów bezprzewodowych to wzrost z 20 na 40 Mb/s i dalej gdy dla obydwu sprzetów ustawiłem ten sam kanał nr 9, to w końu również z AP uzyskuję 40 Mb/s

    Dziwne. Izolacja to generalnie udostępnienie klientom wyłącznie możliwości korzystania z internetu, bez możliwości komunikowania się z innymi urządzeniami w sieci lokalnej. A ustawienie się na tym samymi kanale w zasadzie powinno utrudnić połączenia, a nie odwrotnie. Dziwnie coś masz - jakby coś było ostro namieszane w ustawieniach lub router robił coś, o czym nie masz pojęcia, inaczej mówiąc żył własnym życiem...

    A jak odłączysz teraz AP to wracają ci te prędkości po 90Mbps z routera?





    .
  • Poziom 15  
    Niestety nie wraca już prędkość 90 Mb/s :( Typy (pisałem): 1-Halny (dostawcy -zapytam jutro na infolinii), 2- Archer A7 z Gargoyle
    Ale metodą prób i błędów osiągnąłem zamiast 20, 40 Mb/s -chociaż, jak sam piszesz, dziwne to ustawienie było i teraz sprawdzam a tu tylko 25 Mb/s -coś niestabilnego się dzieje ...
  • Specjalista Sieci, Internet
    minimaxi napisał:
    1-Halny (dostawcy -zapytam jutro na infolinii),

    Przydałby się konkretny typ, choć i tak nie mogę coś na szybko namierzyć manuali do nich.

    minimaxi napisał:
    było i teraz sprawdzam a tu tylko 25 Mb/s -coś niestabilnego się dzieje ...

    Coś żyje własnym życiem... Trzeba by to okiełznać, bo albo Ty albo ono...

    Sprawdzaj, jak zestawia ci się połączenie przy takich skokach.