Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikroskop cyfrowy z LCD i baterią

pcnet 23 Nov 2020 17:49 1140 11
    pcnet

Level 32  
    Szukam czegoś jak drugie oczy :) Fajnie jak ma LCD tak z 7 cali ale tez przyda się podłączenie do PC/TV a takiego nie znalazłem. Pomożecie?
    calixto
    Level 23  
    Napisz do jakich zastosowań chcesz użyć ten mikroskop i jakim budżetem dysponujesz. Czy wszystkie funkcje w tym podgląd na TV są Ci niezbędne. Od wymagań zależy cena takiego sprzętu.

Jeśli chodzi o gotowy mikroskop z 7" ekranem i wyjściem na TV to jedyne co mi przychodzi do głowy to Andostar AD407. Całkiem przyzwoity model, niestety swoje kosztuje. Znajdziesz na Amazon, Allegro, Aliexpress i innych portalach aukcyjnych.

Można też kupić na Aliexpres model który ma lepsze parametry i wymienne części. Między innymi takie mikroskopy kupisz u Eakins. Przykładowy link do aukcji: Link.

Mikroskop cyfrowy z LCD i baterią Mikroskop cyfrowy z LCD i baterią

Aha, zapomiałem dodać, że oba mikroskopy nie mają zasilania bateryjnego. W baterię są wyposażone niższe modele Andostar. Znajdziesz też tańsze odpowiedniki typu G1200, które są wyposażone w baterię ale nie mają wyjścia na monitor/pc. Zapewne można sam AD407 zasilać z powerbanku jeśli jest potrzeba działania na baterii.
    pcnet

Level 32  
    Niestety oczy już słabe a do lutowania potrzebne.
    LCD 7 cali musi być bo 4 cale to za mały. A czasem jak potrzeba to żeby puścić na większy.
    Ja dostałem ofertę na G1200 z baterią i wyjściem USB ale tylko do ładowania.
    A ten AD407 tez nie ma baterii :(
    calixto
    Level 23  
    pcnet wrote:
    Ja dostałem ofertę na G1200 z baterią i wyjściem na monitor.

Wydaje mi się, że G1200 nie ma wyjścia na zewnętrzny monitor. Ma tylko wbudowany 7" ekran. No ale w tym przedziale cenowym zapewne nic lepszego się nie znajdzie.
    Nie wiem czy nowa wersja Andostar AD208 z 8.5" ekranem i z rozdzielczością tego ekranu 1280*800 nie będzie ciekawa (ja sobie takowy zamówiłem w CHRL za 70$ i czekam aż dojdzie). Ten AD208 też nie ma wyjścia na monitor ale być może duży 8.5" ekran to zrekompensuje.
    calixto
    Level 23  
    Najbogatszy opis jaki znalazłem jest tu oraz tu. Niestety z opisu wynika, że port USB służy tylko jako złącze zasilania DC. Nie ma informacji aby był podgląd live-view z kamery na komputerze. Producent w tym przypadku udostępnił by soft dla PC obsługujący przesył obrazu via USB. Mikroskop G1200 nie posiada portu HDMI.

p341.pdf Download (372.19 kB).

Below we can find the specifications of the G1200. They include:
    • Screen size: 7 inches
    • Screen resolution: 1024X600
    • Screen saver: Off · 30 sec · 1 min · 2 min (optional)
    • Automatic shutdown: Off. 3 minutes. 5 minutes. 10 minutes
    • Hz light source: 50 Hz · 60 Hz
    • Language options: 16 Languages
    • Date adjustment: year, month, day | hour, minute, second
    • Format: YES/NO
    • Default: YES/NO
    • Resolution: 1080FHD, 720P, VGA
    • Circulating camera: Off/3 minutes/5 minutes/10 minutes. When the flash memory card is full, the foremost video data will be deleted and the video will be saved.
    • HDR high dynamic range: On/Off (When power on, the video recording function will be turned on automatically if any object moves under the lens without manual operation.)
    • Exposure compensation: 7 grades for option
    • Date Label: Display/Close-Date and Time can be selected on the screen
    • Photograph delay: Single. 2 seconds. 5 seconds. 10 seconds.
    • Photo pixels: 1.3 M · 2 M · 5 M · 8 M · 10 M and 12 M
    • Continuous shooting: 3 consecutive shots
    • Photo quality: Quality · Standard · Compression
    • Sharpness: Strong · Standard · Soft
    • Color: Nothingness · Black and White · Nostalgia
    • ISO: Automatic · 100 · 200 · 400
    • Exposure compensation: 7 grades for option
    • Photo assist: Anti-hand shock on/off
    • Date label: On/Off
    • Watch: Up,Down,Delete,Protection
    • Mode switching: recording mode / camera mode / playback mode
    • Power supply: DC interface (Micro USB)/ Built-in large 3000mah capacity lithium battery
    • Flash card socket (MicroSD): support 1-128GB. Class10 + speed
    • Light brightness regulator
    • Highlight 8 LED lamps with a continuous service life of up to 100,000 hours
    pcnet

Level 32  
    ale ja podałem link nie do g1200 tylko jakiś inny
    calixto
    Level 23  
    pcnet wrote:
    ale ja podałem link nie do g1200 tylko jakiś inny

Zobacz opis aukcji (np. Skład zestawu). Jest napisane G1200. Tylko cena jakaś taka zawyżona w stosunku do innych aukcji z G1200.
    pcnet

Level 32  
    ok masz rację :)
    pcnet

Level 32  
    Dziś dostałem odpowiedź od sprzedawcy :
    Dzień dobry,

po podłączeniu mikroskopu poprzez dołączony do zestawu kabel USB do komputera i wybraniu opcji "PC Camera" mikroskop będzie możliwość podglądu obrazu na żywo i zapisywanie zdjęć w pamięci komputera. Trzeba jednak używać programu S-Eye. Jest on darmowy do pobrania.

a w opisie g1200 :)
    calixto
    Level 23  
    Tak masz rację, znalazłem na YT recenzję gdzie mikroskop jest podłączony do PC. W takim razie super wiadomość - to chyba jedyny model spełniający wszystkie wymagania.
    pcnet

Level 32  
    tylko przez aplikacje, nie wiem czy go nie przymuli