Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lenovo y50-70 - Brak obrazu HDMI->Display Port

gagolo17 25 Nov 2020 01:46 429 3
    gagolo17
    Level 2  
    Witam,

posiadam laptopa marki Lenovo (y50) z wejściem HDMI, oraz monitor EIZO FlexScan EV2313W 23''

Przy podłączeniu Hdmi -> konverter -> DSUB, obraz normalnie pokazuje sie na monitorze aczkolwiek jego jakość jest kipeska, może to kwestia ustawień monitora , chociaż w internecie nie znalazłem za wiele i próbowałem różnych kombinacji, to dalej nie jestem w stanie złapać koloru, obraz jest jak za mgłą, czy to może być spowodowane przejściem z hdmi na dsub?

Przy podłączeniu HDMI -> KONVERTER -> DISPLAY PORT, laptop nie wykrywa żadnego sygnału (konverter zgodnie z opisem posiada przesył w obydwie strony), czy może to być jednak wina konvertera czy może coś z laptopem jest nie tak? Nie wiem jak z kompatybilnością hdmi i dp pomiędzy tymi dwoma urządzeniami bo tez niestety nie mogłęm nic znaleźć.

Proszę o pomoc w tej sprawie z i góry dziękuję !!
    moze-byc
    Level 29  
    gagolo17 wrote:
    czy to może być spowodowane przejściem z hdmi na dsub?

Mi zawsze działał taki konwerter świetnie, ale przy rozdzielczości 1440x900px.
    Pokaż jakie masz konwertery.
    Podejrzewam że masz konwerter z wtyczką DP i gniazdem HDMI. Znaczy nieodpowiedni, powinno być odwrotnie.
    Przesył w 2 strony nie znaczy że konwerter może działać w 2 strony tylko że komputer HDMI otrzymuje też informacje od monitora DP, co dla HDMI jest kluczowe bo HDMI jest szyfrowane.
    gagolo17
    Level 2  
    Hmm w tej chwilii mam konverter tak jak piszesz, gniazdo hdmi i wtyczka DP.

Idąc za tym powinienem mieć odwrotnie i zamiast kabel z laptopa, przejscie na monitor, zrobić kabel z monitora i przejście na laptopa, czyli gniazdo DP i wtyczka HDMI? Wtedy przejścówka DP na HDMI?
    moze-byc
    Level 29  
    gagolo17 wrote:
    zrobić kabel z monitora i przejście na laptopa,

Tak. Słowem masz mieć coś takiego:
    Lenovo y50-70 - Brak obrazu HDMI->Display Port