Witam. Wpadł mi kiedyś transformator od bis 104 i 105, kupiłem dwa lata temu na ebayu gotową płytkę drukowaną wzmacniacza, komplet lamp i transformatory z dławikiem. Leżały, leżały i czekały na lepsze czasy. Teraz przy epidemii mam więcej czasu i zabrałem się za dokończenie przedsięwzięcia. Zaprojektowałem rozmieszczenie części i wyciąłem z grubej 3mm blachy podstawę wzmacniacza. Wykonałem montaż części na gotowych pcb i zrobiłem odłączany korektor według wzoru kolegi irka „ http://www.fratu.pl/irek/?regulacja-barwy,48 ” w wersji +- 6dB, wiadomo trawienie, wiercenie itd. Na płytce uniwersalnej wykonałem sektor 3 wejść z banalnym zasilaczem. Zbliża się nieuchronnie moment uruchomienia wzmacniacza i jako że nie mam w technice lampowej wzmacniaczy zbyt wielkiego doświadczenia to mam jedno pytanie dla doświadczonych kolegów chyba banalne. Chodzi o ustawianie napięć polaryzujących siatki S1 lampy EL34, jak to się praktycznie ustawia? Oczywiście chętnie będę opisywał postępy dalszej budowy wzmacniacza
Dołączam kilka zdjęć ilustrujących zaawansowanie rozgrzebanej roboty.

Cool? Ranking DIY