Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
TermopastyTermopasty
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung LE40M86BD - miga ekran

26 Nov 2020 21:36 750 19
  • Level 11  
    Witam ponownie
    Jak w tytule.
    Objaw na video:

    Link

    Co to może być?
    Co sprawdzić?
    Jeszcze go nie rozkręcałem (dziś), kupię kondensatory SMD i od razu wymienię (zgodnie z postem Link ).
    Pozdrawiam
    pj
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • TermopastyTermopasty
  • Service technician RTV
    Witam

    Pomiary zasilacza napięcia wyjściowe , pomiar PFC jak sugeruje kolega.
  • Helpful post
    Level 14  
    Zacznij od ego czy to podświetlenie czy ticon
  • Level 36  
    Tu będzie raczej backlight. Lampy CCFL już swoje odsłużyły, ew. trafko WN.
  • TermopastyTermopasty
  • Level 14  
    Albo elektrolity w inverterze
  • Level 11  
    sprawdziłem najpierw trafo od wcz. Podlutowałem nogi (choć nie było śladów niczego czarnego).
    I oczywiście jak chciałem pomierzyć napięcia to wszystko ładnie działa.

    Wpiszę je poniżej, choć pytanie czy ma sens...

    Za dużo doświadczenia w naprawie telewizorów nie mam (-: więc sprawdziłem napięcia na wszystkich złączkach od wychodzących/wchodzących do płyty zasilacza.
    Napięcia zmierzone:
    Podczas mrugania (bo chwile mrugało na stole) - na złączce sterowania inwerterem?
    Samsung LE40M86BD - miga ekranIMG_9482(E..ed).jpg Download (347.23 kB)
    Nazwa: CNI806 objawiły się jako: 12V;0;0;0;10V.
    Samsung LE40M86BD - miga ekranIMG_94..jpg Download (1014.76 kB)
    Złączka: CNI803: (od lewej) 5,37 V; 0 ; 5,74 V ;2,692 V; 5,2V

    Odpięcie tej złączki odłącza podświetlenie, podłączenie z powrotem -> dalej mruga.


    Po godzinie czekania - TV złożyłem z powrotem - bo chwilowo działa.
    Dodatkowo: Ciut przed złożeniem, podczas testowania przełączania HDMI -> TV -> HDMI -> TV (nic nie podłączone - tzw. śnieg).
    Głównie przy TV - parę razy podświetlenie mrugało (2-3 razy), kilka razy zrobił się DIM (ściemnienie, rozjaśnienie) i działa. Ale tylko tak z 3x.
    Po jakimś czasie każdorazowe przełączanie - jest ok.

    Szukając zimych lutów - opukiwałem płytę i elementy i na początku 'naprawy' i w trakcie - nic się nie poprawiało/pogarszało.

    Wersja płyty to:
    Samsung LE40M86BD - miga ekranIMG_94..jpg Download (1.37 MB) Samsung LE40M86BD - miga ekranIMG_94..jpg Download (1.24 MB)

    Kondensatory (przed wymianą!)
    Samsung LE40M86BD - miga ekranIMG_87..jpg Download (941.12 kB)
    i Po wymianie
    Samsung LE40M86BD - miga ekranIMG_9485(E..ed).jpg Download (415.09 kB)

    Reszta kondensatorów na płycie (oprócz tych co wymieniłem) - wygląda ok.

    Które ew sprawdzić (kol. agdtor proponował te od inwertera) - które to?
    Samsung LE40M86BD - miga ekranIMG_87..jpg Download (1.38 MB)
    Ten czerwony przy trafie WCZ? 2 niebieskie na wyjściu WCZ? (jeśli to kondensatory),


    pozdro
    pj
  • Helpful post
    Level 36  
    pjfox wrote:
    Ten czerwony przy trafie WCZ? 2 niebieskie na wyjściu WCZ? (jeśli to kondensatory),

    Na tym etapie proponuję zakończyć "naprawę" i przejść do podstawowych rzeczy jakie jest poprawne identyfikowanie elementów...
  • Helpful post
    Level 14  
    Te niebieskie napewno , one potrafią cuda robić, ta ostatnia fotka zasilacz ato przed wymianą czy po bo widać spuchnięty elektrolit

    Dodano po 2 [minuty]:

    Aha sorry nie dopatrzyłem na tych wcześniejszych

    Dodano po 5 [minuty]:

    Jeśli po rozgrzaniu działa a jak był zimny to mrugał to gdzieś jeszcze jest zimny albo pęknięta ścieżka, przelutuj wszystkie elementy które się nagrzewają, rezystory mocy , wyprowadzenia traf, kondensatorów, tranzystorów mocy, bez względu na wygląd, używając dodatkowej kalafonii nie tylko tinolu, i to tak szczerze

    Dodano po 1 [minuty]:

    W newralgicznych miejscach usuń resztki kalafoni, szczególnie po stronie WN trafa

    Dodano po 3 [minuty]:

    Jak masz słabą kolbówkę to wspomóż się hotem ustawionym na 350 stopni, na małym wydmuchu
  • Service technician RTV
    Witam

    Jak tam naprawa bo z tego co kolega napisał nic nie zrozumiałem?
  • Level 11  
    Chwilowo działa po przelutowaniu trafa WN.
    Jak znów zacznie świrować, to przejrzę te kondesatory po stronie WN.

    Strzela tylko przekaźnik przy włączaniu z czymś włączonym po HDMI, i czekam te 3-5 minut aż się nagrzeje/odpali ('zagra muzyczka').
    Czyli do przelutowania kondensatory na MB - te 100uF (mimo że koledzy pisali, że 1000u - moje mają oznaczenia "VO896 100 16J" ) - plus te co znajdę pod blachą.
    Samsung LE40M86BD - miga ekranIMG_87..jpg Download (1.83 MB)


    Da się je jakoś sprawdzić bez wylutowania czy naprawdę są wadliwe?


    DZIĘKI

    pozdro
    pj
  • Level 36  
    pjfox wrote:
    kondensatory na MB - te 100uF (mimo że koledzy pisali, że 1000u -

    Zasadniczo to nie zaszkodzi wymienić wszystkie tylko po co?
  • Level 14  
    Dobrze zrozumiałem , czekasz 3 do 5 min aż tv raczy wystartować?
  • Level 11  
    Tak. Przez te 5 min załącza i wyłącza przekaźnik. „Strzela”.
  • Level 14  
    Klikanie przekaźnika jest powiązane z tym mruganiem obrazu?
  • Level 36  
    pjfox wrote:
    Czyli do przelutowania kondensatory na MB - te 100uF

    Po jakiego grzyba?
  • Level 11  
    agdtor wrote:
    Klikanie przekaźnika jest powiązane z tym mruganiem obrazu?


    Nie. Czeka się odkąd mam ten telewizor. Pytałem o to tu: Link
  • Level 11  
    Witam.
    Generalnie po paru dniach:

    Przelutowanie trafa WN pomogło.... obraz nie mruga.

    Jedynie wydłużył się czas włączania telewizora do użytku. To jest:

    Teraz odpala się pykając/strzelając okolo 4-5min - na 'sucho',
    po podłączeniu czegoś po HDMI - jeszcze 3-5min czekamy.
    Potem działa jak gdyby nigdy nic.

    Kondensatory w zasilaniu zmieniłem (w poprzednim poście). Teraz to zgłupiałem. Jak znajde czas to znów TV rozbiore i sprawdzę na zimno napięcia. Na wtyczkach we/wy płytki zasilania czy jeszcze gdzieś?

    pozdro
    pj
  • Level 14  
    Jeśli masz inne płyty MB o identycznych wyprowadzeniach na ticon i do zasilacza to podstaw, wyjaśni się wtedy czy to wina , płyty, zasilacza czy ticona a może matrycy lub podświetlenia, ja obstawiam MB
  • Level 11  
    @agdtor
    chciałbym (-: no ale oczywiście w domu nie mam takich 'rarytasów'.

    pozdro
    pj