logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór sterownika do kotła Ariston Clas One B - podłogówka

Bartass89 27 Lis 2020 10:06 3192 4
REKLAMA
  • #1 19072344
    Bartass89
    Poziom 2  
    Na wstępie chciałbym się przywitać bo to mój pierwszy post, a więc witam.

Mam dylemat jaki kupić sterownik do kotła Arisotn Clas One B 24kw, nowy dom, świeżo uruchomione ogrzewanie, podłogówka po całości, 140 metrów użytkowych, dwie szafy rozdzielcze (jedna parter i druga na poddaszu) z pompami mieszającymi. Docelowo chciałbym założyć siłowniki na sekcje + sterowniki w każdym pokoju i łazienkach, ale to odległy temat. Więc na początek chciałbym chociaż jeden rok przetestować jak to ogrzewanie będzie się sprawować bez tych wszystkich bajerów bo może się to okazać po prostu zbędne.
    Moje pytanie brzmi jaki dobrać do tego pieca sterownik? Czy sterownik Aristona Cube S Net będzie dobry? Czy idzie połączyć go z piecem bezprzewodowo? Bo z tego co widziałem idzie tylko po kablu. Jeśli nie ten sterownik to jaki, który ma możliwość bezprzewodowego połączenia z piecem? Nie znam się na tym, przez to pytam, ale ponoć sterowniki dwustanowe (on/off) nie są zbytnio polecane do podłogówki, lepiej sprawują się takie, które modulują mocą kotła.
    Czy ktoś może mi coś doradzić?
    Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 19084944
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2619
    Pytanie z serii:
    "Czym się różni wróbelek?"
    "Bo ma jedną bardziej." ;)

Opisz całą instalację i co chcesz uzyskać.
    Jeżeli w domu są same podłogówki i są dobrze zaprojektowane i wykonane to nie są potrzebne, żadne sterowniki/regulatory pokojowe i listwy z siłownikami. Całość będzie bardzo dobrze pracowała na samej regulacji pogodowej, która to regulacja jest podstawą przy podłogówkach i jest najlepszą metodą regulacji podłogówek.
  • REKLAMA
  • #3 19086184
    Bartass89
    Poziom 2  
    Nie wiem o co chodzi z tym wróbelkiem, ale w każdym bądź razie pisałem, że sterowanie siłownikami + listwa + sterownik + regulator w każdym pomieszczeniu to plan przyszłościowy, który może nie być wcale wykorzystany.
    Stąd moje pytanie o sterownik do kotła, jaki wybrać. Nad czujnikiem temp. również się zastanawiałem? Czy to lepsza opcja niż sam sterownik? Optymalnie pewnie będzie pogodówka + sterownik pokojowy.
  • REKLAMA
  • #4 19087835
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2619
    Ale co ten sterownik ma robić?

Czy kocioł ma zamontowany czujnik temperatury zewnętrznej? Czujnik taki to podstawa przy ogrzewaniu podłogowym i zazwyczaj przy podłogówkach wystarczy tylko i wyłącznie regulacja pogodowa. Nie trzeba regulatorów pokojowych ani żadnych listw sterujących i regulatorów pokojowych.

Po co masz zamontowane mieszacze? Przy kotle kondensacyjnym i podłogówkach nie montuje się mieszaczy, bo one tylko pogarszają pracę kotła i niepotrzebnie z kotła kondensacyjnego robią kocioł niekondensacyjny.
    Jeżeli są mieszacze to jak one są sterowane?

Sterownik kotła? Jaki sterownik? Pokojowy? Ale jaki dwustawny (ON/OFF) czy cyfrowy z płynną modulacją?
    Czy sterownik Aristona Cube S Net będzie dobry?
    Jest to sterownik pokojowy, cyfrowy, modulujący palnik kotła, podłączany przewodowo. Nie ma możliwości, aby go przerobić na bezprzewodowy. Ponieważ kocioł został wyposażony w swój własny, nietypowy protokół komunikacyjny to jesteś skazany do oferty producenta. Jeżeli Ariston nie ma wersji bezprzewodowej to trudno będzie coś znaleźć co będzie współpracowało z tym kotłem i dawało Ci takie same możliwości jak ten sterownik.
    Gdyby to był bardziej popularny OpenTherm czy MBus to szybciej coś by się znalazło.
    Jeżeli szukasz bezprzewodowych to pozostaje tylko dwustawny (ON/OFF).

Weź też pod uwagę, że sterownik zamontujesz jeden i będzie on prowadził kocioł wg temperatury pomieszczenia w którym będzie zamontowany. Ale masz też drugą szafkę rozdzielczą z drugim mieszaczem i ten drugi układ będzie musiał być też jakoś regulowany.

Natomiast jezeli chcesz zamontować listwy to nie możesz kotła sterować sterownikiem pokojowym, bo to wszystko będzie się pierniczyć.

To co chcesz zrobić, będzie powodowało, że instalacja będzie źle pracować, a regulacja będzie "chodził" jak będzie chciała.

Najgorszy z możliwych scenariuszy to:
    Kocioł gazowy + podłogówki + obwody podłogówek z mieszaczami (tylko co nimi steruje?) + regulator pokojowy + listwa sterująca siłownikami z regulatorami pokojowymi.

Dlatego jeżeli oczekujesz jakiejkolwiek pomocy to opisz cały układ co tam masz obecnie wsadzone, jak skonfigurowane i jak regulowane, bo bez tych informacji Twoje pytanie wygląda jak to pytanie o tego wróbelka "Czym się różni wróbelek?"
    Czyli takie pytanie bez podania pełnej informacji.
  • #5 19297269
    arekm23
    Poziom 1  
    witam,
    Mam pytanie posiadam ten kocioł powierzchnia grzewcza ok. 80 m2 z racji braku pomieszczenia na kotłownię zdecydowałem się na class one B z wbudowanym zasobnikiem. Instalacja jest na 2 piętrach , szeregowiec jest dobrze ocieplony czy mozna jakoś sprawić aby kocioł nie takował chodzi głównie o jakiś sterownik , który będzie go włączał w przypadku gdy temperatura spadnie w mieszkaniu np. o 0,5-1 stopień. Obecnie chodzi bez jakiejkolwiek elektroniki i włącza się co kilka minut na parę minut i tak w koło. Nie mieszkam tam jeszcze i temp. na piecu jest 26-28 stopni czy to też może być powodem częstego załączania, że jest taka niska. Nie miałem miejsca na bufor także tylko taki przepływowy kocioł wchodził w grę min. moc 3.7 kW, czy powodem po prostu jest to że nie ma gdzie tej mocy oddać?

Dzięki za odpowiedź
REKLAMA