Witajcie, chciałbym się z wami podzielić moim projektem jednostronnej płytki do platformy Makerbuino. W internecie jest dostępny dwustronny projekt płytki ale skoro takich nie umiem robić to postanowiłem samemu zaprojektować pcb. Udało się jednak zaznaczam że nie mogłem ją lepiej wykonać, ale po prostu nie chciało mi się siedzieć jeszcze dodatkowych paru godzin. Jeśli ktoś ma pomysł jak ją poprawić to zamieszczam plik do Eagle. Pewnie niektóre osoby będą się zastanawiać co to za wystające coś u góry urządzenia, jest to adapter na kartę micro sd, dlaczego to użyłem zamiast zwykłego slotu? Niestety w moim mieście żaden sklep elekroniczny nie miał takowego do zaoferowania, więc użyłem tego co zamówiłem 2 miesiące temu z aliexpres. Bootloader gamerbuino również zamieszcza do pobrania. Wgrałem go do atmegi 328p za pomocą programatora TL866 ii plus.
UWAGA! podczas programowania zauważyłem, że fusebit CKDIV8 jest domyślnie zaznaczony, to ustawienie dzieli prędkość działania zegara mikrokontrolera przez 8 więc cały układ działa bardzo wolno, pamiętajcie że odhaczyć tą opcję przez zaprogramowaniem.
Jeśli ktoś ma jakieś uwagi lub pomysły to można śmiało pisać
P.S ten kabelek za zdjęciach to zasilanie 3V do ekranu nokia 5110, pomyliłem się przy projektowaniu i dałem sot-89 zamiast sot - 223 w miejsce stabilizatora, więc pociągnąłem zasilanie ze stabilizatowa w adapterze na kartę micro sd, użyłem tego --> https://pl.aliexpress.com/item/32907897214.ht...v1yIb7coBq6peNWgIFsaAmT3EALw_wcB&gclsrc=aw.ds

UWAGA! podczas programowania zauważyłem, że fusebit CKDIV8 jest domyślnie zaznaczony, to ustawienie dzieli prędkość działania zegara mikrokontrolera przez 8 więc cały układ działa bardzo wolno, pamiętajcie że odhaczyć tą opcję przez zaprogramowaniem.
Jeśli ktoś ma jakieś uwagi lub pomysły to można śmiało pisać

P.S ten kabelek za zdjęciach to zasilanie 3V do ekranu nokia 5110, pomyliłem się przy projektowaniu i dałem sot-89 zamiast sot - 223 w miejsce stabilizatora, więc pociągnąłem zasilanie ze stabilizatowa w adapterze na kartę micro sd, użyłem tego --> https://pl.aliexpress.com/item/32907897214.ht...v1yIb7coBq6peNWgIFsaAmT3EALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Cool! Ranking DIY