Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Krone TEBS-E 2013 - Błąd ABS czujnik

janko83 29 Nov 2020 17:52 966 14
  • #1
    janko83
    Level 11  
    Witam
    niby banalny problem, ale nie mogę go rozwiązać. Sprawa dotyczy błędu ABS w naczepie Krone, modulator TEBS-E. Diagnostyka zgłasza problem z czujnikiem prędkości C, ale po sprawdzeniu przewodów, rezystancji, szczelin pomiędzy czujnikiem a pierścieniem oraz podmianie czujnika na drugi błąd jest nadal aktywny. W czasie jazdy czujniki odczytują prędkości. Zamieniłem również wtyczki na modulatorze, do C wpiąłem D a do D wpiąłem C. Wynik: ten sam błąd tj. na czujniku C. Prośba o porady. Czy podejrzewać modulator?

    Krone TEBS-E 2013 - Błąd ABS czujnik Krone TEBS-E 2013 - Błąd ABS czujnik Krone TEBS-E 2013 - Błąd ABS czujnik
  • #2
    Chavez
    Level 25  
    Przełącz jeszcze raz czujniki stronami i zrób jazdę próbną. Jak masz cały czas błąd ten sam to jest usterka w modulatorze.
  • #3
    stanisławpiotr
    Level 32  
    Pierwszy błędem się nie przejmuj po wykonaniu jazdy testowej jeśli będzie ok sam zgaśnie bez kasowania. Co do drugiego błędu podstaw kabel i czujniki a powinno być ok. Wiele razy zdarzyło mi się przy tym błędzie mierzyć kabel i czujnik nie znajdując usterki , bł nie gasł - ale po podstawieniu kabla z czujnikiem błąd zmieniał swój stan na zapamiętany i dało się go skasowaniu.
  • #4
    janko83
    Level 11  
    stanisławpiotr wrote:
    Pierwszy błędem się nie przejmuj po wykonaniu jazdy testowej jeśli będzie ok sam zgaśnie bez kasowania. Co do drugiego błędu podstaw kabel i czujniki a powinno być ok. Wiele razy zdarzyło mi się przy tym błędzie mierzyć kabel i czujnik nie znajdując usterki , bł nie gasł - ale po podstawieniu kabla z czujnikiem błąd zmieniał swój stan na zapamiętany i dało się go skasowaniu.


    Podstawić tzn.?
  • #5
    MAN Electronics
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Pewnie chodzi o drugi "z półki"
  • #6
    janko83
    Level 11  
    Drugi nic nie zmienił.
  • #7
    stanisławpiotr
    Level 32  
    Na odpiętej naczepie sprawdź rezystancje wejść czujników obrotów na modulatorze. Oraz na podłączonej do samochodu na włączonym zapłonie sprawdź napięcia na wyjściach modulatora. Oba pomiary wykonaj między pinami jak i potencjał do masy.
  • #8
    diablo23248
    Level 27  
    Dziwna sprawa. Skoro czujnik "czyta" prędkość niby wszystko powinno być ok. Spróbuj wgrać jeszcze raz plik konfiguracyjny. Czasem to pomagało. Jeśli nie, obawiam się usterki wewnętrznej modulatora
  • #9
    janko83
    Level 11  
    Dopiero teraz miałem okazję zbadać naczepę... Pomiarów jeszcze nie zrobiłem, ale zauważyłem że w czasie jazdy można skasować błąd. Jak tylko zatrzymam się błąd czujnika C wraca i na postoju nie można go usunąć. Próbowałem kilka razy i za każdym razem taka sama sytuacja.
  • #10
    diablo23248
    Level 27  
    Zrób test wieńca kół C i D. Zobacz, czy na postoju modulator czasem nie "widzi" prędkości na kole C.
  • #11
    janko83
    Level 11  
    diablo23248 wrote:
    Zrób test wieńca kół C i D. Zobacz, czy na postoju modulator czasem nie "widzi" prędkości na kole C.


    Z tego co zauważyłem na postoju cały czas 'widzi', około 1.8 km/h
  • #12
    serwis_gh
    Diesel injection systems specialist
    Usterka zwarcia do masy eliminuje wykonanie testu wieńca. Wymień oba czujniki albo zmierz czy jeden z nich nie zawiera do masy przyczepy. Ta usterka jest nawet częstsza jak przerwa w czujniku.
    Proponuję sprawdzić usterkę po odpięciu kostki z TEBS czy zmienia wartości ze zwarcia na przerwę.
  • #13
    janko83
    Level 11  
    serwis_gh wrote:
    Usterka zwarcia do masy eliminuje wykonanie testu wieńca. Wymień oba czujniki albo zmierz czy jeden z nich nie zawiera do masy przyczepy. Ta usterka jest nawet częstsza jak przerwa w czujniku.
    Proponuję sprawdzić usterkę po odpięciu kostki z TEBS czy zmienia wartości ze zwarcia na przerwę.


    Na C założyłem nowy, na D przełożyłem z C i nadal modulator wybija błąd na C...
  • #14
    MAN Electronics
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wgraj jeszcze raz plik konfig jak sugeruje "diablo23248" jak nie zmieni nic to zmień modulator
  • #15
    janko83
    Level 11  
    MAN Electronics wrote:
    Wgraj jeszcze raz plik konfig jak sugeruje "diablo23248" jak nie zmieni nic to zmień modulator


    Wgrałem i nic to nie pomogło. Czy polecicie kogoś kto regeneruje takie modulatory lub może ktoś ma na zbyciu używkę do sprzedania?