logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec gazowy - sterowanie, podstawowe ustawienia, ogrzewanie podłogowe - Immergas

Lukes1992 29 Lis 2020 17:52 5355 8
REKLAMA
  • #1 19077732
    Lukes1992
    Poziom 12  
    Ocena: 116
    Cześć,

Od miesiąca mieszkam w nowym domu i jestem w kropce.
    Mam problemy ze sterowaniem piecem gazowym i jestem totalnie zagubiony.

Moja instalacja to piec gazowy Immergas Victrix Zeus 45L.
    Na parterze mam podłogówkę na 45 metrach w kilku pętlach. Całość zbiega się w skrzynce rozdzielczej, gdzie jest jakiś kosmiczny rozdzielacz z pompą mieszającą Grundfos za którą jest siłownik nieznanej mi firmy co ma stresowanie jakieś 1,5,2,0,3,0,3,5 i tak do góry.
    W salonie jest Tybox, który kablem jest podłączony do tej pompy Grundfos i jak jest temperatura osiągnięta to wyłącza pompę.
    Na piętrze mam wszędzie grzejniki poza łazienką, gdzie jest podłogowe. W jednym pokoju jest skrzynka gdzie jest zawór RTL.
    Na poddaszu są grzejniki.

Moje problemy/pytania:
    1. Mam na piecu ustawioną temperaturę 35 stopni c.o i 40 c.w.u.
    Czy to OK? W domu jest bardzo ciepło... W pokojach grzejniki mam poprzykręcane. W łazience na górze ponad 26 stopni ma podłoga i jest super. Na dole mam trochę gorzej. Podłoga ma od 23 do 25 i jest 24-26 stopni w pomieszczeniu.
    Na tyboxie jest ustawione że w dzień ma być 24 a w nocy 21.
    Jednak temperatura jest w dzień 24-26, a w nocy 23-25... Jak przyjdą goście to trzeba wietrzyć.

Mam coś jeszcze obniżać, czy sterować już tylko przy zaworach/grzejnikach/mieszaczu podłogowego.
    Jak jest lepiej i taniej? Jak dla testu obniżyłem temperaturę c.o do 30 stopni to nadal było gorąco... Tylko grzejniki trochę słabiej grzały...

2. W nawiązaniu do 1 jak mam ustawić tego grundfosa pompę i ten siłownik.
    Obecnie mam ustawiony na 4 siłownik na max 7. Nie wiem co daje zwiększanie lub zmniejszanie.
    Grundfos jest ustawiony na poziom 2 na 3 w ustawieniu ciśnienie proporcjonalne.
    Mogłem wybrać też ciśnienie stałe lub coś innego, ale nawet czytając instrukcje nie pojąłem co jest najlepsze.

3. Przy piecu jest pompa cyrkulacji IBO, która chyba nie jest zbyt dobra i wydajna. Ustawiłem jej działanie programatorem gniazdka tak by działała 15 minut co godzinę i cały czas rano i wieczorem.
    Bez cyrkulacji ciepła woda do punktów jest grzana 10-30 sekund zależności od miejsca poboru.
    Jak cyrkulacja chodzi to czeka się max 3 sekundy.
    Jak stosuję te warianty 15 min na godzinę to nie dało to super rezultatów. Czeka się około 7-10 sekund.
    Czy da się coś zrobić?
    Może wymiana pompy by pomogła?
    Nie mogę ustawić więcej programów...

Nie chcę też mieć tony płatności za rachunki. Rury od cyrkulacji są nieocieplone więc na pewno są straty, ale w zimę idzie to w budynek, więc jestem w stanie to przeżyć...

4. Jak działa ten zasobnik z komfortem? Nie wiem czy mam to dobrze ustawione.
    U mnie mam tak, że 40 stopni leci woda te 45 L, a potem jest mega ochłodzenie. Kocioł podnosi temperaturę do 80 stopni i grzeje zasobnik. W tym czasie woda leci letnia. Nawet nie lekko ciepła. Jest tak niezależnie od tego czy puszczam wodę lekko czy mocno.
    Nawet w ciągu dnia nie zauważam tego, bo dwie osoby na prysznic mają ciepłą wodę cały czas. Jedyny problem mam realnie przy kąpaniu w wannie bo puszczam wodę na raty. Żeby coś napuścić muszę 3 x to zrobić.
    Czy po spuszczeniu wody z zasobnika nie powinno go przepływowo grzać? W karcie pieca opisana jest jego wydajność przepływowa 40 stopni - 12-13 litrów na minutę. Nie powinna ta woda tak lecieć jak nie ma w zasobniku?
    Jak żyją ludzie z piecami przepływowymi? Przecież jakoś wodę muszą grzać.

Zaczynam się trochę męczyć z tym ręcznym sterowaniem i nie wiem czy nie zaproszę kogoś od Tech Sterowniki by obejrzał co da się zrobić. Jak dla mnie sterowanie Tyboxem na zasadzie włącz wyłącz pompę to porażka przy podłogówce.. Nie wiem też jak ustalić jaka jest temperatura powrotu. Kurde jest tyle tematów.

Dodam tylko, że to segment środkowy i obok grzeją mnie sąsiedzi... Może dlatego jest niskie zapotrzebowanie na ciepło...
    Moi sąsiedzi za bardzo się nie znają. Nawet podłogówki nie brali tylko mają grzejniki bo nie dopłacali. I mają na kotłach minimum 45... Są zadowoleni bo pokręcą głowicami na grzejnikach i wszystko ustawią. Nie wiem może ta podłogówka jest za gęsto. Albo budynki nowe tak mają... A jedna strefa nawet nie działa (kilka metrów w jadalni).
    Nawet nie mam się kogo poradzić za bardzo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19079043
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2614
    Daj jakieś rysunki jak to jest połączone, albo chociaż zdjęcia.

Sąsiedzi są zadowoleni, bo mają jednolity system. Co Cię podkusiło robić system mieszany? Trzeba było wszędzie robić podłogówki albo wszędzie grzejniki i miałbyś święty spokój. Ustawiłbyś krzywą grzewczą na kotle i wszystko by hulało. Poza tym nie byłyby potrzebne dodatkowe pompy, mieszacze. Wszystko pracowałoby na pompie tej wbudowanej w kocioł. Miałbyś tylko kocioł i jeden rozdzielacz.
    Niestety układy mieszane to największy problem, bo mało który hydraulik wie jak to ogarnąć i odstawiają takie szopki, że szkoda gadać.

Co do cyrkulacji ciepłej wody - rury powinny być zaizolowane, aby nie traciły ciepła. Pompę możesz uruchamiać tak jak uruchamiasz, ale szybciej się ona popsuje od takiego ciągłego załączania i wyłączania niż pracując ciągle. Tyle, że przy pracy ciągłej będziesz miał nieco większe straty energii.

Oczywiście masz rację, że sterowanie podłogówką sterownikiem pokojowym oraz pompą na zasadzie załącz-wyłącz to porażka i świadczy tylko o dużych brakach w wiedzy hydraulika, który to zamontował.
    Podstawą regulacji temperatury przy podłogówce jest regulacja pogodowa z tzw. krzywą grzewczą. Taką krzywą grzewczą realizuje się w kotle wyposażonym w czujnik temperatury zewnętrznej oraz w taki algorytm pracy jego wewnętrznego sterownika.
    Lub też montując zawór mieszający z siłownikiem sterowanym regulatorem pogodowym. Piszesz o firmie Tech - podpowiem, że firma ta ma w swojej ofercie sterowniki pogodowe w których istnieje dodatkowa możliwość podłączenia regulatora pokojowego i działa to super. Jako jedna z nielicznych firm oferuje w tych regulatorach bardzo fajny sposób współpracy regulatora pogodowego z regulatorem pokojowym, który nie psuje regulacji pogodowej. Polega to na tym, że sterownik pokojowy wpływa tylko na temperaturę zadaną obiegu grzewczego powodując jej obniżenie, a nie całkowite wyłączenie pompy, tak jak masz to obecnie. Regulator pogodowy wylicza sobie aktualną temperaturę zadaną wg krzywej grzewczej, a sygnał z regulatora pokojowego, który się pojawia po dogrzaniu pomieszczenia do zadanej temperatury, powoduje tylko obniżenie o określoną wartość np. 3 czy 5 czy też inną wartość stopni Celsjusza temperatury wody w obiegu podłogowym. Przez co podłoga nie jest całkowicie wychładzana, a tylko delikatnie obniżana jest jej temperatura. Kiedy temperatura w pomieszczeniu zacznie się obniżać i spadnie poniżej zadanej wartości na regulatorze pokojowym to wartość zadana temperatury wody w obiegu jest podnoszona do wartości wyliczonej przez regulator pogodowy.

Jeżeli potrzebujesz fachowej pomocy w doborze układów sterowania i regulacji to jestem w stanie Ci pomóc, także i z doborem automatyki Tech, bo bardzo dobrze znam ich produkty i bardzo często instaluję.

Ale aby cokolwiek pomóc, muszę znać cały Twój układ. Jak jest zbudowany, jakie zastosowano podzespoły, jakie przekroje rurek. Wszystko jest do ogarnięcia, ale może się okazać, że trzeba będzie nieco przerobić układ hydrauliczny. W takim układzie mieszanym podstawą jest sprzęgło hydrauliczne, oddzielne pompy obiegowe dla grzejników i podłogówek. Ponadto dla podłogówek bardzo ważnym jest mieszacz z siłownikiem i regulatorem pogodowym.
    Oczywiście można to też zrobić na mieszaczu z termostatem, ale trzeba się liczyć z mniejszą dokładnością regulacji temperatury i większymi wahaniami temperatury w pomieszczeniach.
    Musiałbym też znać parametry domu oraz ilość i wielkość grzejników.
    bez tych informacji to możemy tylko gdybać.
  • REKLAMA
  • #3 19079184
    Lukes1992
    Poziom 12  
    Znaczy od razu sprostuję.
    Sąsiedzi mają też podłogówkę, ale w dużo mniejszym zakresie. Wszędzie mają grzejniki, a podłogówka w łazienkach, wiatrołapie i kuchni (łącznie około 15 metrow w całym domu bez podziału na konkretne pomieszczenia - przy czym w łazienkach głównym źródłem ciepła jest drabinka, a podłogówką to raczej komfort 21 stopni) na dwóch zaworach RTL (jeden w schowku na parterze, jeden w pokoju na piętrze). Czyli ten system był mieszany w standardzie - tylko w tamtym bym się połapał, a w moim już gorzej. Poza tym w tamtym udział podłogówki był znikomy, więc na pewno dla laika jest łatwiejszy.
    Tylko pojedyncze domy całkowicie zrezygnowały i otrzymały rabat, ale to były osoby, co pierwsze kupowały i trzeba było robić jakieś zmiany by do tego mogło dojść.
    A ja jak brałem to na dniach były wylewki więc rzutem na taśmę szybką decyzję z żoną podjęliśmy... i tak wyszło.

Ale tamten system miał też ogromny minus. 30 metrów to ja mam salon + jadalnia (to małe segmenty) i w tych metrach były w standardzie dwa ogromne grzejniki, które były na najlepiej ustawnych ścianach. Mając tam grzejniki nic by się nie dało zrobić (żadnej zabudowy, czy mebla pod ścianę). Sąsiedzi teraz na to narzekają bardzo (jedni zdjęli grzejnik by zrobić wysokie witryny, inni mają sofę podsuniętą pod grzejnik), ale coś za coś. Deweloper nie proponował nam ogrzewania ściennego. Dopiero niedawno ogarnąłem co to w ogóle jest...

W ogóle to po tym jak chciałem dołożyć 30 metrów podłogówki salon to zaczęły się awantury między kierownikiem jakimś i hydraulikiem, bo hydraulik chciał to upchnąć na zaworze RTL bez podziału na pomieszczenia, a ten kierownik powiedział, że jest chyba ****** i że do takiego metrażu podłogówki dzielonej na różne strefy trzeba oddzielić obiegi i zrobić pompę by dało się tym sterować per pomieszczenie i by jakoś to działało. Więc wyrzucili mi starą, małą skrzynkę z RTL i dali wielką skrzynkę z innym rozdzielaczem, pompą i tym zaworem + siłownikiem. W ogóle inaczej położyli podłogówkę bo poszczególne obiegi nie nachodzą na siebie tylko w wiatrołapie zaczynają się wszystkie starty, a bokiem salonu powroty.

W załączeniu trochę zdjęć.
    Grzejników w domu jest łącznie:
    Parter: 2 (mały wiatrołap + średnia drabinka).
    Piętro: 4 (trzy pokoje grzejniki średnie + łazienka drabinka)
    Poddasze: 3 (open space)
    Mogę to pomierzyć potem, bo jestem w pracy. Nie mam też zdjęcia Tyboxa ale jest on w salonie z dala od sprzętów i okien, więc nie powinien zakłamywać. Tybox idzie przewodem do pompy i steruje nią włącz/wyłącz.

Piec gazowy - sterowanie, podstawowe ustawienia, ogrzewanie podłogowe - Immergas Piec gazowy - sterowanie, podstawowe ustawienia, ogrzewanie podłogowe - Immergas Piec gazowy - sterowanie, podstawowe ustawienia, ogrzewanie podłogowe - Immergas Piec gazowy - sterowanie, podstawowe ustawienia, ogrzewanie podłogowe - Immergas Piec gazowy - sterowanie, podstawowe ustawienia, ogrzewanie podłogowe - Immergas
    Piec gazowy - sterowanie, podstawowe ustawienia, ogrzewanie podłogowe - Immergas

Od razu napiszę, że nie mam pojęcia co w tej skrzynce na dole robić :(
  • #4 19091547
    Lukes1992
    Poziom 12  
    Czy ktoś może mi pomóc?
  • REKLAMA
  • #5 19092388
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2614
    Szczerze mówiąc jest to tradycyjnie spierniczona instalacja przez pseudoinstalatora i tu słowa kierownika, że jest on ******, są jak najbardziej trafione, ale z tego co widać to chyba kierownik także zasługuje na to samo określenie.
    Jak widać instalator ten nie ma kompletnie pojęcia o instalacjach i sposobie sterowania.
    Aby doprowadzić to do porządku, wymaga całkowitej przebudowy tej instalacji, kucia i układania dodatkowych rur, aby odseparować zasilania grzejnikowe od zasilań podłogówek.
    Na dzień dzisiejszy, aby to ogarnąć i żeby jako-tako działało to proponuję:
    1. Dołożyć do kotła czujnik temperatury zewnętrznej.
    2. Ustawić na regulatorze maksymalną temperaturę grzewczą.
    3. Ustawić krzywą grzewczą na kotle tak, aby temperatura CO była w granicach 40-50'C.
    4. Ustawić na rotametrach jednakowe przepływy.
    5. W dolnej skrzynce ustawić na mieszaczu temperaturę podłóg tak, aby uzyskać stabilną temperaturę w łazience na dole 24-25'C. To jest ten element, który nazywasz siłownikiem. W rzeczywistości to nie jest siłownik tylko zawór mieszający termostatyczny. Tym zaworem ustawiasz temperaturę wody zasilającej podłogówki, a tym samym moc grzewczą całej podłogówki. Taki układ nie jest dobry, bo mierzy temperaturę wody na zasilaniu i co jakiś czas trzeba ręcznie doregulowywać
    Najlepszym rozwiązaniem byłoby zastąpić ten zawór termostatyczny, zaworem 3- drogowym z siłownikiem elektrycznym, a do tego dołożyć sterownik zaworu mieszającego z funkcją regulacji pogodowej z możliwością podłączenia regulatora pokojowego https://www.techsterowniki.pl/p/i-1
    Pytanie tylko czy uda się to zmieścić do skrzynki?
    6. Regulując rotametrami poustawiać odpowiednie temperatury w pozostałych pomieszczeniach.
    7. Piętro wyregulować termostatami przy grzejnikach, zaś podłogówkę zaworem RTL.
  • REKLAMA
  • #6 19093642
    Lukes1992
    Poziom 12  
    Poproszę techsterowniki niech mi wycenią i jak odbiję się trochę kasowo to może coś zmienie.
    Wszystkie grzejniki mają u mnie głowice, a podłogówka na piętrze ma zawór RTL.

Temat sprzęgła to temat już mityczny na tym forum tak jak i wentylacja mechaniczna / rekuperacja. Na elektrodzie to są odpowiedzi na wszystkie pytania. Ale ja nie mam sprzęgła i nie będę miał i mam nadzieje, że dom mi nie wybuchnie przez to.

Najbardziej martwi mnie to, że piec sam sobie zwiększa temperaturę i czy to dobrze. No i nie wiem jak ustawić temperaturę zasilania c.o skoro u mnie zawsze jest gorąco i muszę mieć zakręcone grzejniki. Ja mam 17 stopni przy całkowicie wyłączonym piecu jak na dworze jest 0 stopni.
  • #7 19095711
    Lukes1992
    Poziom 12  
    @Plumpi
    Czy mógłbyś mi tylko pomóc z jedną kwestią. Nie grzeje mi jedna strefa podłogowego w domu. I chciałbym wykluczyć zakręcenie strefy przed wezwaniem hydraulika do odpowietrzenia podłogówki.
    Jak mogę sprawdzić bezpiecznie czy strefy wszystkie są odkręcone:

Piec gazowy - sterowanie, podstawowe ustawienia, ogrzewanie podłogowe - Immergas Piec gazowy - sterowanie, podstawowe ustawienia, ogrzewanie podłogowe - Immergas Piec gazowy - sterowanie, podstawowe ustawienia, ogrzewanie podłogowe - Immergas Piec gazowy - sterowanie, podstawowe ustawienia, ogrzewanie podłogowe - Immergas Piec gazowy - sterowanie, podstawowe ustawienia, ogrzewanie podłogowe - Immergas Piec gazowy - sterowanie, podstawowe ustawienia, ogrzewanie podłogowe - Immergas Piec gazowy - sterowanie, podstawowe ustawienia, ogrzewanie podłogowe - Immergas Piec gazowy - sterowanie, podstawowe ustawienia, ogrzewanie podłogowe - Immergas Piec gazowy - sterowanie, podstawowe ustawienia, ogrzewanie podłogowe - Immergas Piec gazowy - sterowanie, podstawowe ustawienia, ogrzewanie podłogowe - Immergas Piec gazowy - sterowanie, podstawowe ustawienia, ogrzewanie podłogowe - Immergas Piec gazowy - sterowanie, podstawowe ustawienia, ogrzewanie podłogowe - Immergas
  • #8 19122188
    Lukes1992
    Poziom 12  
    Za namową fachowca próbowalem odpowietrzyć podłogówkę tak:
    - zamknąłem na piętrze zasilanie
    - zamknąłem wszystkie obiegi poza tym co grzał słabo i zostawiłem tylko jego.

Miał odpowietrznik automatyczny to odpowietrzyć.
    Faktycznie ta strefa zaczęła działać, ale po włączeniu wszystkich innych następnego dnia inna grzała słabiej.
    Czy możliwe jest, że powietrze przeszło do innej pętli?
  • #9 19133196
    Pesk87
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Proszę o pomoc

Posiadam zamontowany piec Hercules 26 3 ErP. Mam ogrzewanie podłogowe na parterze, natomiast na piętrze są grzejniki. Podłączone są regulatory temperatury, jeden odpowiedzialny za ogrzewanie podłogowe na parterze, drugi na piętrze w pokoju i ma odpowiadać za grzejniki. Jest zamontowana strefa niskiej temperatury. Posiadam dwa niezależne obiegi ale serwisant ustawił ogrzewanie podłogowe jako wiodące i jeżeli na regulatorze odpowiedzialnym za podłogę ustawie temperaturę 21 stopni to nawet jak na tym na piętrze zwiększę do 23 to podłogówka nie puści większej temperatury bo ona jest ogrzewaniem wiodącym. Czy jest możliwość podłączenia niezależnego, żebym mógł sterować dwoma strefami niezależnie?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problemy z ustawieniami pieca gazowego Immergas Victrix Zeus 45L oraz systemem ogrzewania, który łączy podłogówkę i grzejniki. Zgłasza, że w domu jest zbyt ciepło, mimo ustawienia temperatury na 35°C dla c.o. i 40°C dla c.w.u. Otrzymuje porady dotyczące poprawy instalacji, w tym dodania czujnika temperatury zewnętrznej, ustawienia krzywej grzewczej oraz regulacji przepływów. Wskazano również na problemy z mieszanym systemem ogrzewania, który może wymagać przebudowy. Użytkownik pyta o możliwość niezależnego sterowania strefami ogrzewania podłogowego i grzejników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA