Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SA-BFT800 - Nie działa odtwarzacz Blu-ray no disk - problem z wejściem w service

piluim 30 Nov 2020 19:05 426 1
    piluim
    Level 9  
    Witam, jak w tytule znalazłem instrukcję serwisową do tego modelu problem z tym, że kombinacja klawiszy do service mode jest taka sama jak do resetu ustawień fabrycznych i soundbar zachowuje się dokładnie jak opisano w instrukcji pod kategorią initialized mode.
    Czy ma ktoś pomysł jak odpalić service mode? Chciałem odczytać ewentualne błędy bez rozebrania i grzebania w bebechach na ślepo.
    w instrukcji jest opis jak na dołączonym printscreen SA-BFT800 - Nie działa odtwarzacz Blu-ray no disk - problem z wejściem w service

dołączam również pełną instrukcję serwisową.panasonic_...t800gn.pdf Download (17.63 MB)Points: 4 for user
    piluim
    Level 9  
    nie dawało mi to spokoju przewertowałem cały internet i okazuje się, że w serwisówce jest błąd. Service mode w tym Blu-Ray i pewnie w innych Panasonic odpala się przez kombinację klawiszy gdzie zamiast przycisku power trzeba wcisnąć przycisk play na jednostce głównej czyli:
    Vol+ i Open disc i wciskamy play trzymając wszystkie 3 wciśnięte przez pięć sekund lub dłużej w trybie standby po chwili pojawi się hello, puszczamy przyciski i za chwilkę pojawi się napis Serv dalej zgodnie z instrukcją kody działają dobrze.

Mam zatem pytanie po sprawdzeniu mam błąd napędu:
    DRV NG po wciśnięciu 3 i 8

sprawdzając błędy na DVD/BD po wciśnięciu 4 i 2
    wypluwa:
    F00 - czyli brak ostatniego zapisanego błędu
    060101 - data błędu
    040902
    000403- błędy dysku bad disc i błąd napędu
    CD - przy dysku CD
    FB01C0 - i podsumowanie błąd dysku CD, disk distinction NG, Without Cartridge, Disk cartridge not opened, size 12cm

Macie jakieś podejrzenia co może być powodem uszkodzenia napędu? jaki może być koszt naprawy?
    Napęd wydaje odgłosy próby czytania dysku kilka razy rozpędza płytkę, odgłosy jak przy normalnym ruchu lasera w cdromie gdy mamy problem z płytką (takie stukotanie i przesuwanie taśmy lasera) i wypluwa komunikat no disc.