kwok wrote: Najpierw
gugul wrote: Skrzynka też jest wymieniona i to miesiąc temu. Wstecznych nie było przed i nie ma po wymianie
Potem
gugul wrote: Sprawdzona przez elektromechanika. Więc raczej sprawna. Tym bardziej że na niej jest prąd na swiatla wstecznych..
To wreszcie masz te wsteczne czy nie?
Odnośnie sprawdzenia to żart miał być? Ten fachowiec miał makietę scenika i podłączonego pod to clipa? Może sprawdził wizualnie i powiedział że nie spalona? Tego nie da się sprawdzić na 100% bez auta albo makiety (symulatora) a nawet jeśli to czasem i tak nie ma pewności że sprawna.
Czy auto zapali na biegu i hamulcu?
Masz garść czujników - sprawdź je miernikiem. Wyniki mają być jak na fotkach. Sprawdź czujniki przy pedale, dwa tak samo jak te ze skrzyni a położenia jak na filmiku z jutuba.
Czujniki na skrzyni to 1 światło wsteczne i sygnał dla sterowników o włączonym wstecznym, 2 czujnik luzu - informacja o luzie lub włączonym biegu (do przodu i tyłu)
Czujniki na pedale 1 pedał całkowicie wciśnięty - umożliwia włączenie rozrusznika, 2 pedał zwolniony - wyłącza tempomat po lekkim naciśnięciu, 3 czujnik położenia pedału - służy do zwolnienia hamulca, podobno można skalibrować moment zwolnienia hamulca w stosunku do położenia pedału. Chodzi o to żeby ręczny puścił tuż przed "braniem sprzęgła".
Potem do sprawdzenia okablowanie, najlepiej żarówką H7 i jeśli dobrze to kolejna skrzynka do wymiany.
Świateł wstecznych nie mam do tej pory od kilku miesięcy, jeszcze przed wymianą skrzynki bezpieczników i po wymianie także.
Co do sprawdzenia tej skrzynki przez elektryka to nie wiem jak on sprawdzał.. Mnie zapewnił ze jest dobra.
Cały błąd pojawił sie kilka miesiety temu i wówczas na innym forum znaleźliśmy problem że to czujnik neutralnego (czarny przy kole). Wymieniałem go i problem znikł na kilka tygodni. I tak kilka razy na nowy zamiennik,ale po kilku tygodniach to powracało.
W miedzy czasie szukając problemu przez ddt4all.. Skasowalem dane w UCH. Był wymieniany sterownik silnika, moduł UCH na wersje N2 (wcześniej byla N3), karta i blokada kierownicy. Po tym ponownie pojawił się błąd DF015 i już nie znika. Z racji tego że nie miałem świateł drogowych to wymienilem skrzynkę bezpieczników. Światła drogowe są.
Ale DF015 dalej jest i brak swiatel wstecznych.
Z hamulca na luzie nie da sie auta odpalić mimo wymiany 2 dni temu na orginalny czujnik czarny (sprawdzałem go przed założeniem i był ok).
Ale po wymianie nadal brak świateł wstecznych i jest DF015
Wczoraj wieczorem sprawdzilem miernikiem wg filmu z yt czujnik sprzęgła (biało-czarny) i działa...
Przy okazji na pedale sprzęgła sprawdzilem takze te dwa niebieski i zielony czujnik i też są ok.
Nie sprawdzalem kostek i kabli.
Także raczej zostaje mi sprawdzenie kostek i kabli tak jak wspomniałeś żarówka h7.
A jakie po kolei krok po kroku punkty sprawdzać?? Bo rozumiem, że do żarówki dodać przewody I na kostkach na chwile sprawdzać?? Ale czy wtedy trzeba mieć włączony np zapłon, bieg wsteczny, itp???
Jak żarówka sie zapali tzn że ten sprawdzony frg obwodu jest ok czy nie???
Dodano po 3 [minuty]:a dodam.
Nie mam tempomatu.
Mam skrzynie NDO.
2 czujniki na skrzyni po 2 piny