Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Telewizor - jasny salon do 85 cali

xXxNoName88xXx 01 Dec 2020 22:58 1143 6
    xXxNoName88xXx
    Level 4  
    Odpowiedz na poniższe pytania aby sprofilować Twoje potrzeby odnośnie poszukiwanego telewizora:
    1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? Okolo 4-4.5m.
    2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu? Wprost oraz pod kątem do 45 stopni. Planuje jednak telewizor zamocować na ruchomym mocowaniu.
    3. Jaki telewizor posiadasz obecnie? Stara Toshibka (ma około 8 lat) 42 cale
    4. Jaką markę preferujesz? LG, Sony, Samsung
    5. Jakiej wielkości telewizora szukasz? 65"- 85" (jeżeli LED)
    6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora? Cyfrowy Polsat + Internet + PS5.
    7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Netflix, YT, plyty blu ray.
    8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC? Konsola
    9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora? Głównie dla netflixa, youtuba i pewnie oglądania filmów na innych serwisach.
    10. Oglądasz wieczorami czy w dzień? W dzień i w nocy, nie mniej mam bardzo jasny salon, po jednej stronie taras, na wprost 4 okna, niemal z każdej strony wpada światło bo to duży otwarty salon
    11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora? Do 10 000zl

Czytając trochę na forum, widziałem że poleca się często i gęsto OLEDA, nie mniej sądzę że przy moim naświetleniu będzie to tragedia a nie wybór.
    Zastanawiałem się też na Samsunga pozycjami Q90T/R lub Q95T/R ale wpadłem też na opinie że w sumie Q90 i Q80 to niemal to samo tylko marża większa.

Myślałem o pozycji od sony LED, dokładnie 85XH90 i 65XH95 (+ tutaj wtedy jakiś zestaw do kina domowego).

I Teraz na koniec, bo z gwarancjami się cyrk od września zrobił. Czy opłaca się przedłużać gwarancję w marketach czy jednak lepiej bezpośrednio przez producentów? Sony mam sprawdzone i oni to przez Wartę robią ale reszta jest mi mniej znana (sony sprawdziłem bo mieli spoko ofertę właśnie pełnego ubezpieczenia na 5 lat sprzętu).
  • Helpful post
    Ludwik XVI
    Moderator of RTV - what to buy
    Q90R to 2019, Q90T to 2020. Więc marza nie ma tu za wiele do gadania ;). Ściema handlowca aby wypchnąć stare modele.
    Ja bym chyba poszedł w XH90. Jasny, dobry ekran. Jedynie kąty widzenia mogą być dla Ciebie za słabe.

Przy 4m brałbym i tak OLED 65CX od LG. Światło mu nie przeszkadza. Jasność jest ok do oglądania w dzień. No a wieczorem jest doskonała jakość.
    xXxNoName88xXx
    Level 4  
    Ludwik XVI wrote:
    Q90R to 2019, Q90T to 2020. Więc marza nie ma tu za wiele do gadania ;). Ściema handlowca aby wypchnąć stare modele.
    Ja bym chyba poszedł w XH90. Jasny, dobry ekran. Jedynie kąty widzenia mogą być dla Ciebie za słabe.

Przy 4m brałbym i tak OLED 65CX od LG. Światło mu nie przeszkadza. Jasność jest ok do oglądania w dzień. No a wieczorem jest doskonała jakość.

Najkrótszy punkt jak dzisiaj zmierzyłem oglądania to 3-3.5m.

A co sądzisz o Q95T? Co i jak się ma tu do rzeczy i czy się opłaca tą wersję wyżej brać?
    OLED 65 CX oczywiście wiem że to genialny wybór i pewnie jeżeli nic mnie nie przekona innego to pójdę tą drogą. Zobaczymy co inni napiszą ale dzięki wielkie za pomoc :)

Ps. Nie wiem czy miejsce odpowiednie ale jaki zestaw kina domowego polecacie? Taki zesta 3.1 lub 5.1 bo mam kable poprowadzone w ścianach do głośników kina :)
  • Helpful post
    diego240
    Level 20  
    xXxNoName88xXx wrote:
    Ludwik XVI wrote:

Najkrótszy punkt jak dzisiaj zmierzyłem oglądania to 3-3.5m.

A co sądzisz o Q95T? Co i jak się ma tu do rzeczy i czy się opłaca tą wersję wyżej brać?
    OLED 65 CX oczywiście wiem że to genialny wybór i pewnie jeżeli nic mnie nie przekona innego to pójdę tą drogą. Zobaczymy co inni napiszą ale dzięki wielkie za pomoc :)

Ps. Nie wiem czy miejsce odpowiednie ale jaki zestaw kina domowego polecacie? Taki zesta 3.1 lub 5.1 bo mam kable poprowadzone w ścianach do głośników kina :)

A co inni mają ci odpowiedzieć :), każdy doradca branżowy, każdy specjalista ci doradzi że lepiej kupić mniejszy TV a cieszyć się najlepszą jakością obrazu jak właśnie wspomniany Oled CX niż kupować kolosa który bedzie prażył ci oczy.
    Co nie którym to pisze bo sam spróbowałem, nagrać smartfonem w trybie spowolnionym TV LCD i zarazem OLED, i wszystko widać.
    Generalnie chodzi o migotanie podświetlenia w TV LCD którego nasz mózg nie rejestruje ale oczy jak najbardziej, i to migotanie jest znaczne w LCD a w Oledzie z racji braku podświetlenia jest gładko i przyjemnie a do tego praktycznie bez emisji niebieskiego światła
  • Helpful post
    Ludwik XVI
    Moderator of RTV - what to buy
    Q95T jest za drogi jak na LCD.
    Kasa jak za OLEDa a jakość gorsza. Jeśli brać LCD to tylko w miarę sensowne cenowo podstawowe modele z FALD na 120Hz i VA.
    Wysokie/Top modele LCD nie mają ekonomicznego sensu.
    xXxNoName88xXx
    Level 4  
    Git :) Poszło zamówienie na CX, dam znać jak dojdzie i będzie wisiał już na ścianie :) Pozdrawiam i do miłego :)
    xXxNoName88xXx
    Level 4  
    A więc zamykając temat :)

Przed odbiorem CX okazało się że jest mega oferta na GX - a że u mnie i tak telewizor tylko wiszący może być, to się skusiłem w Euro RTV AGD (bon 2300 + golarka brauna) i sam telewizor za 9000 zł

Czyli jakby nie patrzeć to za 6700 miałem TV + gwarancja przedłużona co by mieć jakieś zabezpieczenie.

A teraz odnośnie TV.

Chyba pisanie o tym, że obraz to żyleta, przepiękne kolory, odświeżanie, jakość głośników itd itp... Naprawdę można by pisać ogrom dobrego o telewizorze. Co jest jeszcze na ogromny plus to 6 głośników, które robią za lepszy dźwięk niż subufery do 1500 zł, które widziałem/słyszałem.
    Dodam jeszcze, że ogromnie cieszy mnie synchronizacja pełna pilota TV z dekoderem, naprawdę mocno ułatwia to życie, kiedy masz jeden pilot od wszystkiego :)

Mam cholernie jasny salon, światlo jes tak rozpraszane że niemal nie ma odbić. Dodam jedynie że to model GX a nie CX więc może zachowywać się delikatnie inaczej od CX-a. Dodam jeszcze że kąty widzenia to petarda... Gdzie bym nie stał, obraz żyleta :)

Wypalanie: wg statystyk 1-2% telewizorów mają ten problem i to też często z powodu używania ich w nie odpowiedni sposób (głównie podbija ten status komercyjne zastosowanie z stałymi elementami po 24h dziennie).

Jakie są minusy TV?

- obsługa głosowa - niby takie coś zaj... ale działa tak średnio, musze jeszcze wyczuć jakie są komendy itd i dopracować temat
    - uchwyt w zestawie z telewizorem - solidny, ciężki ale na moje jest zbyt delikatny mimo wszstko dla 65 calowego kolosa. Plusem jest to, że po domknięciu masz praktycznie na płasko TV, ale minus jest taki, że zbyt delikatnie się odchyla od ściany, przez co jest trochę kłopotu z kablami. Nie robi się tego często ale jednak zaliczam do minusu

No i tyle by było na tą chwilę.
    Netflix HBO itd itp działają genialnie, spotify śmiga... Przyznam że chyba nie potrzebuje już telewizji satelitarnej bo niemal wszysctko jest lepsze i ładniejsze przez neta :)

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc w doborze i przekonaniu mnie do końca w temacie OLED-ów. Jednak jak zobaczyłem te telewizory z telewizorami QLED na jednej wystawce, to chyba nigdy nie wrócę do LED-owych ekranów :P

Piękna sprawa ogólnie :)