Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Klawesyn DML-306 - strojenie głowicy UKF

pazuzu66 01 Dec 2020 23:06 1050 6
    pazuzu66
    Level 10  
    Proszę o info ewent. o pomoc.

Posiadam radio Klawesyn DML-306, ktoś wyrzucił w zasadzie sprawne (trzeszczące potencjometry i obluzowane elektrolity na zasilaniu). Lampy nie są moim hobby ale gdy przeczytałem, że to ostatni odbiornik radiowy Diory na lampach postanowiłem się im zainteresować i posłuchać lampowego brzmienia radia, taka nostalgia.
    Postanowiłem przestroić głowicę ELWRO z lampą ECC85, tak aby coś usłyszeć.
    Po zapoznaniu się z kilkoma wątkami w temacie, np.:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3449739.html

dokonałem modyfikacji:
    C1 najpierw 15pF potem dodałem równolegle jeszcze 5pF,
    C2 5pF
    C3 12pF
    C11 6,8pF
    C12 8,2pF
    C13 usunięty
    L3: usunąłem cztery zwoje po dwa na górze i na dole
    na koniec
    odlutowałem rdzeń cewki L3 i go przesuwałem (niewielkie zmiany w jakości odbioru).

Po wielu próbach dostrojenia trymerami C14 i C9 oraz rdzeniami cewek L6 i L8 udało się osiągnąć max. górnego zakresu na poziomie 103MHz, dalej nie idzie.
    Radio na kawałku drutu odbiera najsilniejsze stacje z sposób zadowalający.

Co można jeszcze zrobić aby osiągnąć 108MHz?

Jeszcze jedno lampa ECC85 RFT wymiennie z Philips SQ
    pazuzu66
    Level 10  
    Dziękuję rnb_bolli za zainteresowanie tematem, zapomniałem dodać, że ta głowica jest z roku 1972 i posiada warikap BA 507 i parę dodatkowych elementów w stosunku do schematu radia KLAWESYN, ponoć jest możliwe uzyskanie pełnego zakresu CCIR UKF, pytanie jak rozszerzyć zakres pasma do tych 20MHz bo obecnie mam ok. 12MHz, które mogę przesuwać ale do tych max. 103MHz
    Radiowiec 2
    Level 31  
    Kolego! Spróbuj zewrzeć cewkę heterodyny o jeden zwój. Zlutuj po prostu! Wtedy po zestrojeniu osiągniesz 108 MHz a w dół ustawisz przesunięciem rdzenia. Powinno byc ok.
    ml
    Level 29  
    Swego czasu usiłowałem przestrajać głowice DEA na wysokie pasmo - niestety nigdy poza jednym przypadkiem nie udało mi sie osiagnac pełnego zakresu a było to max 15-16MHz, czułość była słaba chociaż może to wina wyeksploatowanych ECC85. Teraz skłaniam sie ku konwerterom trzyzakresowym - dużo szybsza i łatwiejsza robota, pełne pasmo i brak zmian w układzie głowicy. Czułość też nieco lepsza, problemem pozostaje selektywność tych odbiorników. Poza tym - do przestrajania niezbedne jest posiadanie kondensatorów o właściwym współczynniku termicznym, ładowanie pierwszych lepszych spowoduje rozstrajanie głowicy w funkcji zmian temperatury a przecież grzeje w niej lampa.
    Radiowiec 2
    Level 31  
    ja gdzieś na forum "Trioda.pl" widziałem głowicę zrobioną według klasycznego układu strojoną przy pomocy kondensatora zmiennego. Płytka , lampa cewki wszystko było jak trzeba. Patent według radiowców z dawnego NRD. Tylko Oni pracowali do 104 MHz, no ale rozciągnięcie zakresu w góre było w tej głowicy bardzo łatwe. Poszukaj na Triodzie i zbuduj. Bedziesz miał fajne radio.
    pazuzu66
    Level 10  
    Dziękuję za odpowiedzi, kol. Radiowiec 2, ja już jak napisałem wcześniej usunąłem po dwa zwoje z góry i z dołu a trymerem to raczej przesuwałem zakres, a nie go rozciągałem, nie chcę wprowadzać masywnych modyfikacji w rodzaju wymiany głowicy czy konstrukcji własnej.
    Edit:
    jest taki wątek:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic525388.html
    którego link zamieszczono tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=16984609#16984609
    spróbuję metody Kol. wada