Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Uni-t UT171B opinie lub co w zamian

kassans 01 Dec 2020 23:43 1575 14
Testo
  • Testo
    moze-byc
    Level 28  
    kassans wrote:
    Zależy mi na pomiarach napięcia AC na napięciu stałym w zasilaczach impulsowych.

Tętnienia znaczy?
    Szukaj takiego o dużym pasmie (częstotliwości maksymalnej). Poza tym do woli.
  • Testo
    moze-byc
    Level 28  
    Brymena mam, posiadam i bardzo sobie chwalę. Inna sprawa że właśnie jest w drodze na naprawę, mam nadzieję, gwarancyjną, ale o moja wina :P
    kassans
    Level 32  
    romarcin wrote:
    Uni-t nie podaje w specyfikacji dokładności pomiaru dla 100 kHz. Piszą tylko ogólnie "Bandwidth 100 kHz", a dokładności pomiaru AC są podane dla pasma do 1 kHz https://wzorcowaniemiernikow.pl/k/ut171b-uni-t-multimetr-cyfrowy-trms/ .
    Jedynie Brymen BM869s ma specyfikację z podaną dokładnością pomiaru do 100 kHz

No i to są jakieś konkrety miałeś może tego Brymena ?

moze-byc wrote:
    Brymena mam, posiadam i bardzo sobie chwalę. Inna sprawa że właśnie jest w drodze na naprawę, mam nadzieję, gwarancyjną, ale o moja wina :P

Coś zrobił i w jakim modelu ? :D
    moze-byc
    Level 28  
    kassans wrote:
    No i to są jakieś konkrety miałeś może tego Brymena ?

Tego nie, model BM887. Ogólnie kupiony do majsterkowania, ale praca z nim świetna. Wiadomo, rezystancja, napięcia, TRMS, dokładność i pasmo świetne co jako elektronik bardzo doceniłem. Ogólnie nie ma co pisać - działa jak powinien). Za to jako że wziąłem model z pomiarem rezystancji izolacji (wewnątrz przetwornica do 1kV) to szukałem jak mogę to wykorzystać w elektronice .Okazało się że da się mierzyć (bardziej oceniać sprawność) warystorów. Wysokie napięcie, do warystora i pokazuje przy jakim napięciu zaczyna przewodzić. Prawdopodobnie da radę zmierzyć upływność kondensatora (podaje rezystancję i aktualne napięcie na zaciskach więc z prawa ohma wyliczysz) ale nie sprawdzałem tej teorii. W sumie jak wróci z naprawy może zrobię dokładne testy i coś naskrobię.
    kassans wrote:
    Coś zrobił i w jakim modelu ?

Upadł ze schodów w dół. Upadł i przestała uruchamiać się przetwornica wysokiego napięcia. Uznałem że pewnie coś "nie łączy", chciałem zajrzeć, mam oscyloskop to liczyłem że sam naprawię i tak go naprawiłem że pokazuje cuda na każdym pomiarze :P Mam nadzieję że w serwisie nie ogarną.
    moze-byc
    Level 28  
    kassans wrote:
    Ja dotychczas używałem Unit UT139C i UT70B

Noo, to troszkę niższa półka. Ale warto.
    kassans wrote:
    Ewentualnie zauważą i zrobią prezent na święta

Wogóle jaja były by nie mam ani karty gwarancyjnej, ani pudełka. Dobrze że koleś z Allegro po roku od zakupu ma faktury to mi wysłał.
    BTW, Brymeny w Polsce serwisuje Biall - kup tak by mieć gwarancję od ich serwisu a nie jakiegoś losowego sklepu który ją anuluje bo porysowany :)
    spy
    Level 27  
    romarcin wrote:
    Uni-t nie podaje w specyfikacji dokładności pomiaru dla 100 kHz.

Być może, jednak tutaj można zobaczyć, jak wygląda rzeczywistość (UNI-T UT181A, FLUKE 289, Brymen 869s): https://www.youtube.com/watch?v=PjNXbKlr3MI Co prawda droższy UNI-T, ale zawsze coś. Plus na końcu filmu uwalenie UNI-T wyładowaniem ESD.

Dodano po 1 [minuty]:

romarcin wrote:
    Jedynie Brymen BM869s ma specyfikację z podaną dokładnością pomiaru do 100 kHz

Bo tam mu się kończy pasmo :) Uni-T powinnien pójść wyżej, ale z drugiej strony, kto ich tam wie. :)
    kassans
    Level 32  
    Przyjechał Brymen, na pewno na plus fajne miękkie przewody które są dołączone do multimetru 2w1 szpikulec lub banan :D . Względem UT139C dużo szybszy piszczek, lepiej sobie radzi z pomiarem diód LED.
    kassans
    Level 32  
    spy wrote:
    Owszem, fajna cegła. Najbardziej cenię sobie w nim to, że mogę podpiąć go na stałe do układu i kręcić zakresami, bez obawy, że go uszkodzę. I pomiar też jest szybki.

Nie jest źle UT70B jest większy :D Mi przypadł do gustu Auto power off który działa tylko wtedy kiedy faktycznie multimetru się nie używa.
    moze-byc
    Level 28  
    kassans wrote:
    Mi przypadł do gustu Auto power off który działa tylko wtedy kiedy faktycznie multimetru się nie używa.

O to to to. Przy okazji, by go włączyć po autowyłączeniu wystarczy nacisnąć przycisk podświetlenia.
    spy
    Level 27  
    Dobrze wiedzieć. :)

Warto też mieć świadomość o progu, przy jakim działa licznik częstotliwości. Zaczyna pokazywać bodajże od 120mV przy zakresie mV i 350mV przy zakresie V. Pamiętam, że trochę mnie to zdziwiło, ale w sumie do przeżycia.