Hej, mieszkam w starej kamienicy, w pokoju 25m2, bez centralnego, reszta domu ma się dobrze ponieważ pomieszczenia są blisko siebie.
Jednak w moim pokoju piec kaflowy ogrzewany wkładami elektrycznymi się nie sprawdza.
Warunki:
- Powierzchnia pokoju to 25m5, wys. 3m, obniżony sufit na wysokość 2,5m
- Jest to stara, nieocieplona kamienica
- Okna już uszczelniłem
- Z liczników wychodzi, że obecny piec kaflowy z wkładami wciąga 2,9 kW mocy z sieci
- Włączam go na 8h taryfy nocnej, od 22:00, do 6:00
- Efekt jest taki, że w nocy jest zimno, nad ranem ciepło i do nocy znów zimno, najzimniej, ok. 3:00, 4:00
Pytania:
Czy 100W/m2 wystarczy dla tych warunków?
Jaki grzejnik elektryczny najlepiej zastosować?
Może lepiej zastosować dwa?
Moje rachunki w zimie wzrastają o 250-350 PLN, w nowym roku Miasto ma zrobić ogrzewanie centralne, jakie grzejniki wybrać żeby nie stracić na interesie? Jeśli będą droższe fajnie żeby dało się je też dobrze odsprzedać na wtórnym rynku.
Z góry Dzięki.
Szymon
Jednak w moim pokoju piec kaflowy ogrzewany wkładami elektrycznymi się nie sprawdza.
Warunki:
- Powierzchnia pokoju to 25m5, wys. 3m, obniżony sufit na wysokość 2,5m
- Jest to stara, nieocieplona kamienica
- Okna już uszczelniłem
- Z liczników wychodzi, że obecny piec kaflowy z wkładami wciąga 2,9 kW mocy z sieci
- Włączam go na 8h taryfy nocnej, od 22:00, do 6:00
- Efekt jest taki, że w nocy jest zimno, nad ranem ciepło i do nocy znów zimno, najzimniej, ok. 3:00, 4:00
Pytania:
Czy 100W/m2 wystarczy dla tych warunków?
Jaki grzejnik elektryczny najlepiej zastosować?
Może lepiej zastosować dwa?
Moje rachunki w zimie wzrastają o 250-350 PLN, w nowym roku Miasto ma zrobić ogrzewanie centralne, jakie grzejniki wybrać żeby nie stracić na interesie? Jeśli będą droższe fajnie żeby dało się je też dobrze odsprzedać na wtórnym rynku.
Z góry Dzięki.
Szymon