logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI geforce gtx 1660, amd 5 ryzen 1500x, gigabyteB450M-DS3H-CF

Jano8 04 Gru 2020 09:47 465 3
REKLAMA
  • #1 19088552
    Jano8
    Poziom 2  
    Witam
    Ostatnimi czasy napotkałem się na problemy ze swoim komputerem,
    Pojawiły się to około 3 tygodni temu gdy grałem w cs:go nagle komputer zaczął się zacinać to znaczy mimo faktu że gra pokazywała stan fps w granicach 300 to obraz oraz dźwięk się zacinały, zrobiłem alt+tab i włączyłem menedżer zadań i dodatkowo myszka nie chodziła normalnie tak jakby odczyt był zakłócony. Problem się powielał nie tylko w cs:go ale także w grze World of tanks do tego stopnia że teraz nawet jak oglądam coś na youtube to te same problemy się pojawiają (zacięcia obrazu i dźwieku problem z poruszaniem kursora myszki). W ramach samodzielnego rozwiązania problemu wymieniłem karte graficzną która i tak już od dawna planowałem wymienić i nic to nie pomogło, zrobiłem format komputera tzn systemu i obu dysków i też to nic nie pomogło na koniec zamieniłem miejscami kości ram, mam dwie kości na szynach ddr4 po 8gb i miałem je na slotach 1 i 3 i przełożyłem je na sloty 2 i 4 i to też nic nie dało. Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 19088730
    -Xeno-

Poziom 15  
    Ocena: 15
    Obajwy pasują do szeregu potencjalnych problemów. Natomiast w serwisie na początek wykonalibyśmy testy dysku (a konkretnie linear read) oraz pamięci RAM. Dopiero później wszystkie pozostałe. I to też zalecam zrobić. Tego typu objawy często spotykamy właśnie przy problemach dyskowych (nawet przy SSD, a nawet ostatnio częściej niż przy HDD).
    Konto firmowe:
    GRUPA BS - Serwis komputerów, laptopów i tabletów
    Daliowa 2, Kraków, 30-612 | Strona WWW: www.grupabs.pl
  • REKLAMA
  • #3 19088909
    Jano8
    Poziom 2  
    Dobrze a czy mogę jakoś wykonać te testy w domu, czy potrzebuje jakiegoś programu.
  • #4 19088928
    -Xeno-

Poziom 15  
    Ocena: 15
    Jest bardzo wiele różnych programów, ale poglądowo, aby określić czy są problemy z transferem to AIDA64 lub Victoria (for Windows) - posiadają przystępne wizualizacje nie wymagające wiedzy przy interpretacji. Testy najlepiej wykonać uruchamiając komputer na zewn. systemie (tj. np. bootowalny pendrive z dowolnym sytemem). Odczyt prędkości powinien być z grubsza zbliżony do deklarowanego. Jeśli pojawią się liczne opóźnienia i spadki to może sugerować problemy z dyskiem i to one mogą stać za obniżeniem wydajności w grach i pracy systemu.

Można to wykonać samodzielnie, bądź odwiedzić lokalny serwis, który zapewne wykona takie testy bezpłatnie.
    Konto firmowe:
    GRUPA BS - Serwis komputerów, laptopów i tabletów
    Daliowa 2, Kraków, 30-612 | Strona WWW: www.grupabs.pl
REKLAMA