Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

kocioł na pellet + sterownik InterElectronics 76v1 - jak to ustawić

Pe_Ka 06 Dec 2020 11:03 966 0
Optex
    Pe_Ka
    Level 10  
    Dzień dobry wszystkim.
    Pisze na forum serwisu ogrzewania, bo nic innego odnośnie ogrzewania nie znalazłem.
    Potrzebuję zasięgnąć opinii odnośnie mojego systemu ogrzewania.
    Instalacja z grzejnikami, uprzednio "napędzana" kotłem zasypowym. Teraz mam kocioł olejowy DeDietrich GT/GTM 113 z założonym palnikiem DEFRO Biopell 15kW. Sterownik InterElectronics 76v1 (https://kupsterownik.pl/strona-glowna/105-sterownik-ie-76v1.html) + czujnik temp spalin. Termostat pokojowy Auraton. Pompa obiegowa sterowana dodatkowym termostatem. Schemat instalacji prostacki, po prostu pompa za kotłem, odejścia na grzejniki i CWU, powrót.
    Sam obiekt do ogrzania to mały dom jednorodzinny 120m2. Stary przedwojenny budynek, docieplone poddasze (25cm wełny), parter w trakcie termomodernizacji (15cm wełny), stolarka nowa.

Z czym potrzebuję pomocy:
    1. Ustawienia sterownika - ustawiałem wg instrukcji + "na czuja".
    - sterownik w tej chwili w mojej ocenie zbyt często się rozpala - nie potrafię znaleźć przyczyny wygaszania
    - np. pracuje w trybie grzania gdy nie ma sygnału pracy z termostatu i temperatura kotła jest większa od ustawionej granicznej + histereza
    - temperatura spalin oscyluje w granicach 150-170 st (ustawiona jest na 100)
    - jaki powinnien być kolor dymu? w tej chwili dymi tylko przy rozpalaniu w trakcie pracy nie ma wogóle koloru widac tylko ruch ciepłego powietrza - zastanawiam się czy nie za duża prędkośc wentylatora?
    - popiół sypki, jasnoszary, trochę czarnej sadzy na ściankach komory spalania
    - jest sens szukać kogoś z analizatorem spalin do pelletu?
    2. Optymalizacja procesu spalania
    Zamontowałem licznik ciepła i wychodzi mi po miesiącu pracy efektywność na poziomie 82%. W internetach czytam że oczekiwany wynik może być na pozomie 92-94%. Pytanie czy moja wrtośc może wynikać z tego że to taki homemade (kocioł olejowy (gazowy) + palnik pelletowy) czy bardziej z pracy (ustawień) sterownika oraz "specyfiki" układu hydraulicznego.
    3. Co do samej instalacji.
    - domyślam się że warto zadbac o ochronę temperatury powrotu. W jakim iśc kierunku? Zawór 3d v 4d z jedną pompą, sprzęgło, bypass? Może wogóle pójśc w jakiś bufor?
    - czy próbować zastosować jakiś układ sterowany z regulatora pokojowego lub pogodowego?
    4. No właśnie pokojowego czy pogodowego
    Spotkałem się kilka razy z opinią że tylko i wyłącznie pogodowy, pokojowy to bez sensu. Na mój chłopski rozum chyba bardziej precyzyjnie jest sterowanie wg zadanej temp. wew. niz wg temp zew. na podstawie krzywych grzewczych?
  • Optex