logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana paska napędowego i rolek w skuterze 4T: kluczowe aspekty i uwagi

Ryder12 06 Gru 2020 12:51 4347 12
REKLAMA
  • #1 19093691
    Ryder12
    Poziom 4  
    Ocena: 23
    witam wczoraj jechałem i nagle skuter tak jakby przyhamował na 2 sekundy i gdy dodawałem gazu nawet na maksa koło się nie kręciło wydaje mi się że pasek po prostu pękł bo nawet jak jechałem pod jakąś większą górke to coś piszczało i to chyba był ten pasek własnie, chciałem się zaytać bo w internecie nie moglem znalezc, czy przy wymianie paska (i przy okazji rolek) musze zwracać na coś uwage? typu długość paska? czy jak w sklepie po prostu powiem że chcem pasek napedowy do skutera to bedzie ok?
  • REKLAMA
  • #2 19093812
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 624
    Nie, nie będzie, pasek musi mieś konkretną długość i szerokość. Rozbierz dekiel i sprawdź, czasami na starym pasku widać wymiary. Jeśli nigdy nie wymieniałeś paska, zobacz sobie filmy na yt.
  • REKLAMA
  • #3 19094431
    Ryder12
    Poziom 4  
    web69 napisał:
    Nie, nie będzie, pasek musi mieś konkretną długość i szerokość. Rozbierz dekiel i sprawdź, czasami na starym pasku widać wymiary. Jeśli nigdy nie wymieniałeś paska, zobacz sobie filmy na yt.

Odkręciłem pokrywę i wentylator (osłonka taka plastikowa) na wariatorze aż się stopiła, dlaczego?
  • #5 19095056
    JakuboS87
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Ryder12 Na 101% masz zużyty i uszkodzony korektor momentu obrotowego sprzęgła, lub wytarte okładziny cierne, dla tego stopił się ten wentylator
    to dość częsta usterka w tych silnikach GY6-50 Spowodowane jest to nieserwisowaniem.
  • #6 19095249
    hevet2
    Poziom 32  
    Ocena: 616
    JakuboS87 napisał:
    Ryder12 Na 101% masz zużyty i uszkodzony korektor momentu obrotowego sprzęgła, lub wytarte okładziny cierne, dla tego stopił się ten wentylator
    to dość częsta usterka w tych silnikach GY6-50 Spowodowane jest to nieserwisowaniem.

Co ty bredzisz?
  • REKLAMA
  • #7 19097735
    paweld69
    Poziom 28  
    Ocena: 356
    JakuboS87 napisał:
    Plastikowy wentylator jest z przodu na wariatorze , nie z tyłu gdzie dzwon i okładziny cierne. :cry:
  • REKLAMA
  • #8 19098996
    Ryder12
    Poziom 4  
    okazało się że spaliło się sprzęgło, jaki mógł być tego powód?
  • #10 19099641
    Ryder12
    Poziom 4  
    [quote="hevet2"]
    Ryder12 napisał:
    okazało się że spaliło się sprzęgło, jaki mógł być tego powód?

Jakie sprzęgło? Podaj typ silnika.[/qu

139QMB jakos tak
  • #12 19099837
    JakuboS87
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Ryder12 Pisałem przecież, że jest to wina sprzęgła
    Wiem bo przez ostatnich 14lat miałem chyba ze 3 razy taką właśnie usterkę
    Kiedyś miałem też nawet tak że były stopione rolki wariatora od temperatury i nie były to żadne rolki za jakieś śmieszne 30zł
    WINĄ TEGO ZA KAŻDYM RAZEM BYŁO ZUŻYTE SPRZĘGŁO i PASEK NAPĘDOWY
    Wytarty pasek, nadmierny luz na korektorze lub wytarte okładziny cierne

Ryder12 To sprzęgło miałeś tam seryjne, czy było z tuningowymi sprężynkami lub sprężyną centralną ?
    Sprawdzałeś w jakim stanie są na nim okładziny cierne ?
    Ile km przejechałeś na tym pasku ?
  • #13 19099860
    lukaszmech
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Stopił się bo pewnie piłował pasek na wariatorze ale sprzęgło jak jest liche i się ślizga to też pasek przeniósł temperaturę na przód i się stopiło trzeba by wymienić cały układ napędowy ze sprzęgłem i wariatorem i tyle nie ma co rzeźbić

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany paska napędowego i rolek w skuterze 4T, szczególnie w kontekście awarii, która objawiła się nagłym spowolnieniem i brakiem reakcji na gaz. Użytkownik podejrzewał pęknięcie paska, co potwierdzili inni uczestnicy, wskazując na konieczność zwrócenia uwagi na długość i szerokość nowego paska. Zwrócono również uwagę na możliwe uszkodzenia sprzęgła oraz korektora momentu obrotowego, co mogło prowadzić do przegrzewania się komponentów. Wskazano na potrzebę wymiany całego układu napędowego, jeśli występują uszkodzenia. Użytkownicy podkreślili znaczenie serwisowania oraz regularnych kontroli stanu technicznego skutera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA