logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Realizacja uziemienia w domu mieszkalnym z siecią TN-C i rozdzielnią w budynku gospodarczym

asterix85 06 Gru 2020 13:26 2556 27
  • #1 19093789
    asterix85
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Sieć TN-C, 3 fazowa, przyłącze z PGE, rozdzielnia i licznik znajdują się w wolno stojącym budynku gospodarczym. Tam poza oświetleniem w zasadzie nie korzystam z energii elektrycznej.
    Z rozdzielni w budynku gospodarczym poprowadzony przewód do domu mieszkalnego ok 40 m dalej.
    Poprzedni właściciel nie zrobił żadnego uziomu, wymienił instalację zrobił nową rozdzielnię w domu, ale przewody PE w rozdzielni wiszą w powietrzu, GSU/GSW oczywiście brak!
    Chcę zacząć od wykonania uziemienia instalacji, 12 m od domu stoi słup niskiego napięcia, bednarka ze słupa wkopana w grunt.
    Lokalny elektryk mówił mi że mnie podłączy skoro już jest na działce uziemienie od słupa... Wydaje mi się że ze względów bezpieczeństwa i bez zgody PGE wykluczone jest podłączenie się do bednarki od słupa...
    Koledzy pomóżcie gdzie najlepiej wykonać uziemienie, wbić szpilki połączyć do bednarki (grunt piaszczysty więc bez długich szpilek się nie obejdzie?)
    czy przy domu mieszkalnym czy jednak 40m dalej tam gdzie licznik w garażu... W garażu poza oświetleniem raczej nie korzystam z prądu. Czy też w jednym i drugim miejscu należy zrobić uziemienie?

A może pomiędzy garażem a domem zakopać 40m bednarki? Oczywiście po wkopaniu, wbiciu szpilek zamierzam zlecić przerobienie oraz pomiary rezystancji fachowcowi – aby elektryk dokonał podziału na PE i N
    Będę wdzięczny za pomoc
  • #2 19093894
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3470
    asterix85 napisał:
    Sieć TN-C, 3 fazowa
    Skad wiedza , że to TN-C ?
    asterix85 napisał:
    Chcę zacząć od wykonania uziemienia instalacji
    Jaki cel tego przedsięwziecia ? Jaką rolą ma spełniać ten uziom ?
    W układzie TN "uziemienie" dostarcza ZE przewodem PEN.
    asterix85 napisał:
    Koledzy pomóżcie gdzie najlepiej wykonać uziemienie,
    czy przy domu mieszkalnym czy jednak 40m dalej tam gdzie licznik w garażu...
    To zależy jaką rolę ma spełniać ten uziom.
    asterix85 napisał:
    pomiary rezystancji fachowcowi – aby elektryk dokonał podziału na PE i N + jeszcze raz powtórzyć te pomiary rezystancji jak zrobi się lato, będzie sucho bo może być tak że na piaskach trzeba dobić szpilek...
    Uziom ma pomijalne - znaczenie w wynikach pomiarów w ukladzie TN.
  • #3 19094625
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1133
    asterix85 napisał:
    Sieć TN-C, 3 fazowa, przyłącze z PGE, rozdzielnia i licznik znajdują się w wolno stojącym budynku gospodarczym. ...

Najpierw podaj dane:
    - jaki jest kabel ze słupa do budynku gospodarczego (BG),
    - jaki jest kabel z BG do domu.
  • #4 19094794
    asterix85
    Poziom 9  
    Jutro zadzwonię do ZE i ustalę czy na 100% to jest TN-C czy może jednak TT.
    Od słupa do budynku gospodarczego biegnie warkocz 4 żyłowy - 3 fazy i N
    Uziom chcę zrobić w celu zwiększenia bezpieczeństwa przed przed porażeniem prądem, wiem że najlepszy jest uziom fundamentowy ale skoro go nie ma to zostaje zrobienie uziomu otokowego . Potem przerobienie instalacji na TN-C-S i podłączenie przewodów ochronnych.
    Czy dobrze myślę?
  • #5 19094823
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3511
    asterix85 napisał:
    Jutro zadzwonię do ZE i ustalę czy na 100% to jest TN-C czy może jednak TT.
    Od słupa do budynku gospodarczego biegnie warkocz 4 żyłowy - 3 fazy i N
    Uziom chcę zrobić w celu zwiększenia bezpieczeństwa przed przed porażeniem prądem, wiem że najlepszy jest uziom fundamentowy ale skoro go nie ma to zostaje zrobienie uziomu otokowego i potem przerobienie instalacji na TN-C-S
    Albo pozostanie w systemie ochrony przeciwporażeniowej w układzie uziemienia ochronnego.
  • #6 19094864
    asterix85
    Poziom 9  
    Do wykonania uziemienia punkt rozdziału PEN potrzebuję uziemienia - tylko gdzie je zrobić przy domu czy przy budynku gospodarczym tam gdzie licznik?
  • Pomocny post
    #7 19094881
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    asterix85 napisał:
    do wykonania uziemienia punkt rozdziału PEN potrzebuję uziemienia - tylko gdzie je zrobić przy domu czy przy budynku gospodarczym tam gdzie licznik?
    Nie wymaga. Proszę się dowiedzieć, o co chodzi. były wypowiedzi w tym względzie na forum.
  • Pomocny post
    #8 19094898
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3470
    Doktor Musial napisał:
    Realizacja uziemienia w domu mieszkalnym z siecią TN-C i rozdzielnią w budynku gospodarczym
  • #9 19095045
    asterix85
    Poziom 9  
    Czyli jeżeli rzeczywiście mam TN-C (chcę to jeszcze potwierdzić na 100% w ZE) to robienie uziemienia otokowego jest zbędne - zwłaszcza że zaledwie 12 m od domu mam słup niskiego napięcia w którym przewód N powinien być połączony z bednarką wkopaną w grunt.
    Czy dobrze rozumiem? Koledzy ale co w sytuacji przerwania w WLZ przewodu N i braku własnego, przydomowego uziemienia?
  • #10 19095114
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4271
    Kolego, dopiero co zadałeś pytanie a w 10 poście już wydaje ci się, że wiesz wszystko.
    Masz rację. Wydaje ci się.
    Dałeś "plusa" doktorowi bez kompletnego zrozumienia jego tekstu

Co ma słup oddalony o dwanaście metrów od budynku do ekwipotencjalizacji w tymże budynku?
    Tyle samo co złącze kablowe w tejże odległości. Czyli nic.

Ty masz uziemić szynę PE/PEN w obiekcie bez względu na słupy linii napowietrznej. Chociażbyś miał ich cztery (z każdej strony budynku po jednym) to i tak twym obowiązkiem jest szynę PE/PEN uziemić.
    I oczywiście wykonać połączenia wyrównawcze.
    Setki postów na ten temat zostało napisanych.

asterix85 napisał:
    ...ale co w sytuacji przerwania w WLZ przewodu N i braku własnego, przydomowego uziemienia?
    Trzymaj się za kieszeń.
  • #11 19096982
    Rhaavir
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Rozumiem, że Zakład Energetyczny WYRAZIŁ zgodę na wykorzywstanie ich uziomu słupa ? Jeśkli tak to szacun :) :)

NAWET jak mamy PEN uziemiony i rozdzielony na słupie - to pozostaje pytanie o przekrój przewodu PE w WLZ - bo jesli Masz standardowe 10 mm2 to NIE podączysz ochronnika przepięciowego T1+T2 - wymaga on 16mm2.
    Dlatego nawet jak mamy rozdział na słupie i "przychodzi nam PE to I TAK NALEŻY wykonać uziom lokalny - chodzi o bezpieczeństwo.

Wykonaj uziom otokowy, rozdziel PEN w budynku, zapomnij o uziemieniu słupa.
  • #12 19097005
    kkas12
    Poziom 43  
    Rhaavir napisał:
    Rozumiem, że Zakład Energetyczny WYRAZIŁ zgodę na wykorzywstanie ich uziomu słupa ? Jeśkli tak to szacun

NAWET jak mamy PEN uziemiony i rozdzielony na słupie - to pozostaje pytanie o przekrój przewodu PE w WLZ - bo jesli Masz standardowe 10 mm2 to NIE podączysz ochronnika przepięciowego T1+T2 - wymaga on 16mm2.
    To są bzdety kolego, bo PEN na słupie dzieli tylko laik i paprok tak jak i partacz korzysta z odległego i nie swojego uziomu twierdząc, że tak jest dobrze.
    Natomiast z tym:
    Rhaavir napisał:
    Dlatego nawet jak mamy rozdział na słupie i "przychodzi nam PE to I TAK NALEŻY wykonać uziom lokalny - chodzi o bezpieczeństwo.

się zgadzam, chociaż pisałem o tym wcześniej w tym wątku a poza tym od kilku lat o tym klarujemy
  • #13 19097457
    asterix85
    Poziom 9  
    Potwierdziłem w ZE że to sieć TN-C
    W żadnym wypadku nie planuję podłączenia się do uziomu słupa - lokalny elektryk podczas wizyty to zaproponował bo blisko więc czując że coś jest nie tak podziękowałem za jego usługi.

[quote="kkas12"]Kolego, dopiero co zadałeś pytanie a w 10 poście już wydaje ci się, że wiesz wszystko.
    Absolutnie nie, wiem tylko że nic nie wiem. Przeglądałem elektrodę zanim napisałem post. Ale jako laik nie rozumiem z jednej strony w internecie krążą opinie o rozdzieleniu w TN-C PEN na PE i N oraz uziemianiu punktu podziału a z drugiej dr Musiał...

Ogranicznika przepięciowego nie planuję, mam w WLZ 10 mm² wiec chyba trzeba wymienić na większą średnicę? Jeśli tak to na razie nie planuję ogranicznika przepięciowego. Chcę ten bajzel uporządkować i uzyskać stan żeby działały różnicówki.

Wiec Koledzy czy dobrze rozumiem przy zasilaniu TN-C zrobić I uziom PEN w złączu kablowym przy liczniku 40 m od domu ? - A skoro uziemienie zacisku PEN może być wykonane jako osobne gdy długość WLZ jest znaczna... to zrobić II uziom z PEN przy domu 40 m dalej i połączyć w skrzynce bezpiecznikowej w domu (o to poproszę elektryka bo jestem laikiem)
    Do uzyskania jakiej rezystancji wbijać szpilki uziomu?

Podziału na PE i N nie robimy wewnątrz domu, to jest zbędne. Czy dobrze rozumiem?
    Zatem jak będą różnicówki działać w domu skoro przewody są dwużyłowe? N ma się łączyć z bolcem? Bez trzeciego przewodu PE ? nie trzeba czasem wymieniać przewodów do gniazdek na 3 żyłowe? Czy wystarczy połączyć N do bolca ochronnego i potem robić mostek na gniazdo bo skoro nie ma podziału na PE+N to jaki jest sens przewodu 3 żyłowego?

Zobaczcie jak zostały podłączone bolce ochronne w gniazdkach ręce opadają, będzie co robić...
    Załączniki:
    • Realizacja uziemienia w domu mieszkalnym z siecią TN-C i rozdzielnią w budynku gospodarczym do poprawy.JPG (126.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 19097476
    kkas12
    Poziom 43  
    asterix85 napisał:
    Ogranicznika przepięciowego nie planuję
    Prawo za ciebie zaplanowało. By mu się stało zadość powinieneś (musisz) go zastosować!
    asterix85 napisał:
    Podziału na PE i N nie robimy wewnątrz domu, to jest zbędne. Czy dobrze rozumiem?

Nic nie rozumiesz kolego.
  • #15 19097480
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Może zacznij od TEGO, bo na forum pisać od nowa/w kółko to trochę ciężko.
  • #16 19097553
    asterix85
    Poziom 9  
    Elpapiotr - dzięki za link bardzo ciekawy materiał natomiast jak zrobić 1 uziom do złącza przy liczniku 40 m od domu ? - A gdy długość WLZ jest znaczna zrobić II uziom przy domu 40 m dalej? Jaka rezystancja?
  • #17 19097575
    kkas12
    Poziom 43  
    Co cię obchodzi uziom w złaczu? Złącze nie twoje i uziemienie szyny PEN w złączu też nie twoje.
    Ty masz uziemić w budynku szynę PE za pośrednictwem uziemionej GSW z ktorej wezmą początek połaczenia wyrównawcze główne. A rezystancja uziemienia GSW a więc i szyny PE nie ma żadnego znaczenia dla ochrony przed porażeniem.
    Setki jeśli nie tysiące razy o tym pisaliśmy.
  • #18 19097608
    asterix85
    Poziom 9  
    Kkas12 mój błąd napisałem "złącze" a chodzi mi w tym całym wywodzie o to czy mam robić uziemienie 1 rozdzieli garażowej połączone z GSW na garaż (garaż drewniany do GSW poza wkopaną w ziemię bednarką i szpilkami nic więcej nie podepnę... ) w garażu jest licznik 40 m od domu - ponieważ długość WLZ jest znaczna czy tylko z robić uziom oraz GSW w rozdzielni przy domu 40 m dalej?
  • #20 19097666
    asterix85
    Poziom 9  
    Kkas12 dzięki za konkret. Ale skoro rezystancja uziemienia GSW a więc i szyny PE nie ma żadnego znaczenia dla ochrony przed porażeniem to ile tej bednarki wkopać w ziemię żeby zapewnić ochronę jest różnica między rezystanacją uziomu 10 –2000 Ωm. Do którego będzie podłączona szyna PE ?
  • #21 19097997
    kkas12
    Poziom 43  
    asterix85 napisał:
    ...to ile tej bednarki wkopać w ziemię żeby zapewnić ochronę jest różnica między rezystanacją uziomu 10 –2000 Ωm.
    Ręce opadają jak się takie pytania czyta :(
    Już zakiełkowało, że można na skróty. Już kiełkuje cwaniactwo jak się wykpić.

Kolego ty masz wykonać otok więc tyle bednarki należy wkopać ile będzie trzeba.
    A te Ωm naprawdę sobie daruj
  • #22 19098350
    asterix85
    Poziom 9  
    Kkas12 od razu węszysz cwaniactwo zamiast wprost napisać, nie wszyscy na tym forum są elektrykami i próbuje wyjaśnić problem żeby wiedzieć jak zapobiec cwaniactwu "fachowców" tym bardziej że lokalny "fachowiec" zaproponował że można się przecież podłączyć do bednarki słupa! Więc nie chcę żeby kolejny raz ktoś mi kit wciskał.

Na działce czysty piasek i co rezystancja zupełnie nie ma znaczenia ? Jeśli po zrobieniu otoku w porze suchej rezystancja będzie z kosmosu a teraz zimą w normie? Do bednarki można pogrążyć szpilki żeby zwiększyć powierzchnię kontaktu z gruntem. Ktoś pomoże mi wyjaśnić o co chodzi? Kkas12 napisałeś: "rezystancja uziemienia GSW a więc i szyny PE nie ma żadnego znaczenia" to załóżmy że wyjdzie w lecie w totalnie wysuszonym piasku 10000 Ωm to też jest ok? Czy przy uziemieniu szyny PE - GSW chodzi tylko o ewentualne odprowadzenia ładunku z uderzenia pioruna co w przypadku przerwania PEN na słupie lub w WLZ odpowiednia wartość rezystancji w uziemieniu otokowym nie jest ważna dla bezpieczeństwa przez zapewnienie połączenia z ziemią o odpowiedniej wartości? Oczywiście temat ochrony przed porażeniem jest bardzo rozległy i zależny też od wielu innych czynników, ale między rezystancją uziemienia 10 a 10000 Ωm jest różnica i jak to wytłumaczyć jeśli kkas12 pisze że to nie jest istotne... co w sytuacji przerwania PEN po stronie ZE i rezystancji uziemienia otokowego np: w lecie 10000 Ωm ? Pozdrawiam
  • #23 19098362
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Kolego, choćbyś wrzucał w ziemię tony bednarki, od pewnej długości nic to nie zmieni, i rezystancja tego uziemienia nie ulegnie poprawie.

No i mała podpowiedź - ekwipotencjalizacja, to jest klucz do wypowiedzi kolego kkas12

Przy okazji :

• #25 19098555
    asterix85
    Poziom 9  
    stonefree napisał:
    asterix85 napisał:
    lokalny "fachowiec" zaproponował że można się przecież podłączyć do bednarki słupa
    A fakturę i protokoły pomiarów zaproponował?
    Nie drążyłem z nim tematu bo jak podczas oględzin przy domu powiedział o tym połączeniu do bednarki słupa pomyślałem raczej trzeba szukać innego. Choć ten "fachowiec" wszystkim w okolicy robił...
  • #26 19098568
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    asterix85 napisał:
    Nie drążyłem z nim tematu bo jak podczas oględzin przy domu powiedział o tym połączeniu do bednarki słupa pomyślałem raczej trzeba szukać innego. Choć ten "fachowiec" wszystkim w okolicy robił...
    Jak to się mówi, od sąsiada do sąsiada... Później, po latach wszelkie usterki wyłażą na wierzch. Znam to z autopsji, wycinając np. przewody w białej izolacji ułożone w ziemi.
  • #27 19098583
    asterix85
    Poziom 9  
    elpapiotr napisał:
    Jak to się mówi, od sąsiada do sąsiada... Później, po latach wszelkie usterki wyłażą na wierzch. Znam to z autopsji, wycinając np. przewody w białej izolacji ułożone w ziemi.

No właśnie i potem są wypadki, nieszczęścia, pożary którym można było zapobiec robiąc jak należy.
  • #28 19099273
    kkas12
    Poziom 43  
    Kolego pisałem ci o ekwipotencjalizacji więc na tym zagadnieniu się skup a nie na dywagacjach o rezystywności gruntu w rożnych porach roku, bo naprawdę nie wiem czemu ma to służyć i co chcesz w ten sposób udowodnić.
    Wielokrotnie wyjaśniałem (nie tylko ja) na czym polega owa ekwipotencjalizacja i dlaczego rezystancja uziemienia nie ma znaczenia w ochronie przeciwporażeniowej.

Nie jest możliwe wykonanie uziomu fundamentowego, więc zastąp go uziomem otokowym. Jest to rozwiązanie najbardziej zbliżone do uziomu fundamentowego.
    Uziom taki jest uziomem wyrównawczym o nieistotnej rezystancji.
    Gdybyś planował wykonanie instalacji odgromowej to wtedy rezystancja uziemienia nie powinna przekracza 10 omów.
    I nic tu nowego nie wymyślisz, a dążenie do jak najniższej rezystancji jest tylko nie mającą uzasadnienia fanaberią mającą tylko odbicie w kosztach bez żadnego wpływu na poprawę bezpieczeństwa.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię realizacji uziemienia w systemie TN-C w domu mieszkalnym, gdzie rozdzielnia i licznik znajdują się w budynku gospodarczym. Użytkownik wskazał na brak uziemienia oraz problemy związane z podłączeniem do istniejącej bednarki od słupa niskiego napięcia. Uczestnicy forum podkreślili, że uziemienie powinno być wykonane lokalnie w budynku mieszkalnym oraz w budynku gospodarczym, a nie korzystać z uziomu słupa. Zwrócono uwagę na znaczenie ekwipotencjalizacji oraz konieczność wykonania uziomu otokowego, aby zapewnić bezpieczeństwo przed porażeniem prądem. Użytkownik potwierdził, że sieć to TN-C i zadał pytania dotyczące długości WLZ oraz rezystancji uziemienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA