Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Corolla - Szukam opinii nt. Toyota Corolla rocznik 2019.

pawel.roszak00 06 Dec 2020 16:49 2025 7
    pawel.roszak00
    Level 5  
    Jak w temacie,
    przymierzam się do kupna tego samochodu. Na co dzień wykonuję trasy ok. 20km do pracy. Nie ukrywam że lubię sobie czasami trochę szybciej pojeździć dlatego ważnym jest żeby auto choć trochę się zbierało. Chcę kupić raczej sedana. Jakie macie opinie o silniku 1.2 - czy jest odpowiednio dynamiczny czy może lepiej wybrać mocniejszą wersję? No i jakie są najczęstsze usterki dla tego samochodu?
    gadek80
    Level 29  
    Akurat używam już trzeciej Toyoty Yaris, ale to w dalszym ciągu Toyota,
    Toyoty ludzie kupują nie ze względu na ich wygląd, chociaż to się już zmieni w nowych modelach, bo wyglądają naprawdę extra. Toyoty kupuje się ze względu na to, że po prostu się nie psują.
    Pierwszą Yariską zrobiłem 170.000km jako przedstawiciel po górzystych i krętych głównie drogach nie za bardzo o nią dbając i nic się nie zepsuło. Zawieszenie bez zarzutów nie tłukło się nie miało żadnych luzów.
    Na około 15 aut w jednym psuje się sprzęgło ale najczęściej wydarza się to jeszcze na gwarancji, także wymiana bezpłatna.
    Obecnie używam Hybrydy i jestem mega zadowolony, jeżeli cena u Ciebie Hybrydy nie będzie większa jak 10.000 to warto się zastanowić.
    Średnie zużycie w hrybrydzie to około 4,7 litra, najmniej zszedłem na 3,7. Dodatkowo wygoda z jazdy, gdyż nie myślisz który kiedy bieg, nię męczysz nogi sprzęgłem, nie stresujesz się ruszaniem pod górę.
    Komfort jest z tego że jeździsz bez zastanawiania się na skręcając na skrzyŻowaniu czy w korku. Ja polecam.
    servicemen
    Level 28  
    gadek80 wrote:
    Na około 15 aut w jednym psuje się sprzęgło ale najczęściej wydarza się to jeszcze na gwarancji, także wymiana bezpłatna.

Chciałbym zobaczyć ten serwis który wymieni Ci sprzęgło na gwarancji.

W temacie Toyoty o którą pytasz , użytkuję takie auto od 1,5 roku, 2.0 hybryda 180 KM. Powiem tak, do miasta fajny. Do bezstopniowej skrzyni trzeba się przyzwyczaić, mnie osobiście strasznie irytuje do tej pory. Jeżdżę głównie podmiejsko i trasy, spalanie ok 7,5 litra. Maleńki zbiornik paliwa 35-40 litrów. Jak chcesz pojechać 160 po autostradzie spalisz ponad 10l. Irytują drobiazgi które w innych autach masz bez problemu. Doświetlanie zakrętów, brak włączania świateł po wyłączeniu/włączeniu alarmu itp Fabryczne opony Falken bardzo śliskie. Generalnie auta do miasta i dla osób z delikatną nogą.
    andrzej20001
    Level 43  
    Jak do roboty 20km to tylko Yaris GR , szybciej dojedziesz i endorfiny tam i z powrotem. Samo zdrowie.
    gadek80
    Level 29  
    servicemen wrote:
    Chciałbym zobaczyć ten serwis który wymieni Ci sprzęgło na gwarancji

Wymieniają, gdyż jest to wada już znana producentowi. Opieram się na doświadczeniu pracy, gdyż dwóm moim kolegom padło sprzęgło i wymieniali.
    Racja że hybryda nie jest dla rajdowców i do bezstopniówki trzeba się przyzwyczaić, ale jeżeli chcesz po prostu jeździć a nie sprawdzić granic przyczepności na zakrętach to będzie się podobać.
    A zużycie paliwa jest duże jak w każdym aucie przy prędkościach autostradowych.
    Dla mnie mimo że lubiłem ostro pojeździć ma więcej to auto zalet jak wad.
    Lecz wracając do tematu autora, auto musi Ci się podobać, bezawaryjność Toyoty jest bezdyskusyjna.
    servicemen
    Level 28  
    gadek80 wrote:
    bezawaryjność Toyoty jest bezdyskusyjna

Tak jasne , wejdź na pierwsze lepsze forum Toyoty, poczytaj z jakimi problemami się ludzie zmagają to zobaczysz jaka ona bezawaryjna.
    gadek80
    Level 29  
    Znam 70 użytkowników Toyoty Yarris 5 Avensis każdy od nowości zrobił autem około 200.000km. Jak wspomniałem sprzęgło to może 4-5 przypadków, raz buczący nadmuch i tyle.
    grzesiekw12
    Level 21  
    Corolla w benzynie jakoś jeździ bez większych awarii choć stara. Pytanie do tych licznych szczęśliwców czy zaglądali pod taką corollę po 5 max 8 latach, pewnie nie. Ciekaw jestem czy te nowe wypusty są jakoś zabezpieczone przed korozją, czy kontynuują tradycję lidera korozyjności. Przy takich cenach powinni to jakoś dopracować, no ale jakoś trzeba napędzać rynek :D Co do awarii, to d4d nie jest taki cud. Psuje się jak inne tylko ceny części duuuuże, popatrz sobie na ceny wtrysków sprzęgła