Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Problem z pompą obiegową Grundfos

micrac91 07 Dec 2020 17:49 639 5
    micrac91
    Level 2  
    Witajcie.
    Mam problem z pompą obiegową do CO Grundfos 25/40. Słychać,ze chodzi, natomiast nie 'gania' wody i grzejniki na parterze mam zimne.
    Myślałem, że to wina kondensatora, ale po wymianie problem nie ustąpił. Jak zmieniałem kondensator , to zwróciłem uwagę na zwoje w środku. Rzućcie prosze okiem na zdjęcia. Czy one przypadkiem nie są uszkodzone? Problem z pompą obiegową Grundfos Problem z pompą obiegową Grundfos Problem z pompą obiegową Grundfos
  • Helpful post
    78db78
    Level 42  
    Odkręcasz zaślepkę z przodu wirnika i śrubokrętem obracasz żeby pompa ruszyła. I jak się obraca to musi dawać obieg chyba że łopatki oberwane albo filtr masz zapchany przed pompą jeśli założony.
    micrac91
    Level 2  
    Zdemontowałem pompe Problem z pompą obiegową Grundfos

Pokręciłem, zamontowałem z powrotem i zaczęła działać poprawnie tj. pompuje wodę. Ciekawe na jak długo :)
    Tylko zawory które zamykają/otwierają dopływ wody do pompy, które nigdy wcześniej nie były ruszane, zaczęły kapać. Jest szansa, że się to ułoży?
  • Helpful post
    78db78
    Level 42  
    Dlatego zawory kulowy trzeba od czasu do czasu zamykać otwierać wtedy nie kapie. A pompa obiegowa przed sezonem trzeba ruszyć śrubokrętem a nie rozkręcać, niektóre piece mają funkcje uruchamiania pompy nawet w lecie żeby zapobiec zastaniu.
    micrac91
    Level 2  
    Rozruszałem pompe, która była zastana po poprzednim sezonie.