Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mostek TDA7294 i dzwiek trafa w głośniku

kopernik8 15 Paź 2005 14:16 2083 11
  • #1 15 Paź 2005 14:16
    kopernik8
    Poziom 21  

    Witam!
    od samego początki jak złożyłem owy wzmacniacz w głośniku słychać dzwiek trafa.Ten dzwiek czasem na chwile przycicha i powraca spowrotem.
    Trafo 300W 2x30V
    kondy 4x4700uF
    Sygnał na mostek podawany jest z opampa ktory odwraca faze, ale jak go wymę so to ten pierd też jest tyle ze ciszej.
    Oscylogram na wyjsciu wyglada jak na rysunku, zmiany ok 10mV i f 50Hz

    0 11
  • #2 15 Paź 2005 16:35
    Wojtek.zse
    Poziom 31  

    Znając życie źle prowadzona masa. Za cienkie przewody lub pętla masy.

    0
  • #3 16 Paź 2005 09:36
    oczko85
    Poziom 13  

    Czy ten mostek to układ z Norda?? Ja mialem ten sam problem. Tak jak kolega mówi ważna jest masa. Ja siedzialem nad tym układem troche czasu (praca dyplomowa). W domu jak wlaczylem bylo slychac buczenie a raczej pierdzenie, w szkole była zupełna cisza wzmacniacz chodzil idealnie( jakies filtry sieciowe tam maja bo to pracownia). Wkoncu sprzedalem to i zrobilem na stk4050 i nic nie buczy:) Pokombinuj z masa powinienes to chociaz wyciszyc. Powodzenia

    0
  • #4 16 Paź 2005 10:52
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Najprościej można to sprawdzić rozpinając te końcówki i zasilić je każdą z osobna w standardowy sposób i zasilać je po kolei i w tedy sprawdzić czy jest przydźwięk na każdej z osobna, jeżeli nie będzie, to znaczy, że z masą jest coś nie tak.
    Pozdrawiam

    0
  • #5 17 Paź 2005 16:29
    kopernik8
    Poziom 21  

    PCB mam takie jak w załączniku...sek w tym ze tam raczej juz sie nic nie poprawi :|
    Najwyżej musiał bym trawic nową :[

    Gdy wejscia dam na masę to ten przydzwiek pozostaje i jest w odwrotych fazach na wyjsciach kostek.

    0
  • #6 17 Paź 2005 16:57
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Może i nic nie poprawisz, ale dla stwierdzenia można się odpiąć z zasilaniem od jednej końcówki, a głośnik podpiąć pod tą jedną i masę i zobacz czy jest nadal przydźwięk. Tak ślicznie zrobione, że aż dech w piersi zatyka, nigdy takiej ładnej nie udało mi się zrobić, według tego to moje są ohydne, ale za to cicho jak w grobie.
    Pozdrawiam

    0
  • #8 17 Paź 2005 22:39
    _jta_
    Specjalista elektronik

    Ja proponuję jeszcze kondensator 0.22uF równoległy do uzwojenia wtórnego.

    0
  • #9 17 Paź 2005 23:09
    kopernik8
    Poziom 21  

    Powitać!
    Wiec zniekształcenie nie ma źrodła w trafie i w mostku prostowniczym, dodanie kondensatorów nic nie zmieniło (oscylogram bez zmian).
    Zniekształcenie występuje tylko na kostce od strony opampa(w/g pcb ktore załączylem wczesniej) po zamianie kostek zniekształcenie pozostaje w tym samym miejscu, czyli TDA są sprawne.
    Zaekranowanie przewodu sygnałowego do tej kostki nic nie zmiania.

    Może to wina opampa?
    Ja już dzisiaj wymiękłem:P

    0
  • Pomocny post
    #10 18 Paź 2005 14:10
    SILVER SOUND
    Poziom 28  

    Witam
    Według mnie jest tam dośc prosty błąd prowadzenia mas.
    Dołączenie kondensatorów elektrolitycznych do masy za układami wejściowymi.( C15, c130
    Prady te płynące przez mase są "pobierane" przez układy wejściowe i wzmacniane.
    Zasadą prowadzenia mas w takich układach, jest rozdzielenie masy na tzw: wejściową, i zasilania, do której dołączsz wszytskie elementy filtrujące zasilanie, i odsprzęgające układ. Do masy wejścia podłączsz wszstkie elementy, które maja związek ze wzmocnieniem układu.
    Tak poprowadzone masy gwarantuję sukces.
    Nie wiem , na jakim programiku była ta płytka robiona, ale jesli ma taką opcję, to zapomniano mu zaaplikowac opcji "analog/audio" (lub coś podobnego), lub jesli nie ma takiej opcji, to jes poprostu "za głupi" ...
    jk

    0
  • #11 18 Paź 2005 14:13
    _jta_
    Specjalista elektronik

    Te zakłócenia wyglądają tak, jakby prąd z jednej z diód w prostowniku płynął przez masę wejścia.
    (jednej - bo są z częstotliwością 50Hz; a kształt impulsu wygląda jak prąd diody w prostowniku).

    0
  • #12 18 Paź 2005 20:26
    kopernik8
    Poziom 21  

    Powitać@

    Teza SILVERSOUND była trafna, faktycznie masa C15 i C13 byla na przedłuzeniu masy opampa i to generowało owe zniekształcenie. Przełączenie masy tam gdzie trzeba dało oczekiwane rezultaty :)

    wiec temat uważam za zamkniety :)

    A to co zmontowalem mozna obejzec tu: (w galeria)
    http://kopernik8.madpage.com/web/index.php?page=10
    login : roman
    haslo : qaz123

    0