logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dźwięk transformatora w głośniku przy mostku TDA7294 - jak wyeliminować?

kopernik8 15 Paź 2005 14:16 2569 11
REKLAMA
  • #1 1900611
    kopernik8
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Witam!
    od samego początki jak złożyłem owy wzmacniacz w głośniku słychać dzwiek trafa.Ten dzwiek czasem na chwile przycicha i powraca spowrotem.
    Trafo 300W 2x30V
    kondy 4x4700uF
    Sygnał na mostek podawany jest z opampa ktory odwraca faze, ale jak go wymę so to ten pierd też jest tyle ze ciszej.
    Oscylogram na wyjsciu wyglada jak na rysunku, zmiany ok 10mV i f 50Hz
    Załączniki:
    • Dźwięk transformatora w głośniku przy mostku TDA7294 - jak wyeliminować? aaa.GIF (1014 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1900935
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Znając życie źle prowadzona masa. Za cienkie przewody lub pętla masy.
  • #3 1902375
    oczko85
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Czy ten mostek to układ z Norda?? Ja mialem ten sam problem. Tak jak kolega mówi ważna jest masa. Ja siedzialem nad tym układem troche czasu (praca dyplomowa). W domu jak wlaczylem bylo slychac buczenie a raczej pierdzenie, w szkole była zupełna cisza wzmacniacz chodzil idealnie( jakies filtry sieciowe tam maja bo to pracownia). Wkoncu sprzedalem to i zrobilem na stk4050 i nic nie buczy:) Pokombinuj z masa powinienes to chociaz wyciszyc. Powodzenia
  • #4 1902524
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Najprościej można to sprawdzić rozpinając te końcówki i zasilić je każdą z osobna w standardowy sposób i zasilać je po kolei i w tedy sprawdzić czy jest przydźwięk na każdej z osobna, jeżeli nie będzie, to znaczy, że z masą jest coś nie tak.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1905901
    kopernik8
    Poziom 21  
    PCB mam takie jak w załączniku...sek w tym ze tam raczej juz sie nic nie poprawi :|
    Najwyżej musiał bym trawic nową :[

Gdy wejscia dam na masę to ten przydzwiek pozostaje i jest w odwrotych fazach na wyjsciach kostek.
    Załączniki:
    • Dźwięk transformatora w głośniku przy mostku TDA7294 - jak wyeliminować? Clipboarda.jpg (103.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1905967
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Może i nic nie poprawisz, ale dla stwierdzenia można się odpiąć z zasilaniem od jednej końcówki, a głośnik podpiąć pod tą jedną i masę i zobacz czy jest nadal przydźwięk. Tak ślicznie zrobione, że aż dech w piersi zatyka, nigdy takiej ładnej nie udało mi się zrobić, według tego to moje są ohydne, ale za to cicho jak w grobie.
    Pozdrawiam
  • #7 1906203
    Artur G.
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Czolem,
    Czy po dotknięciu do masy przydźwięk ustaje? - jeżeli tak to przeczytaj prosze ten wątek
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic284007.html
    kondensatory równolegle do każdej z diód w mostku powinny pomóc.

Pozdrawiam

Artur G.
  • REKLAMA
  • #9 1906950
    kopernik8
    Poziom 21  
    Powitać!
    Wiec zniekształcenie nie ma źrodła w trafie i w mostku prostowniczym, dodanie kondensatorów nic nie zmieniło (oscylogram bez zmian).
    Zniekształcenie występuje tylko na kostce od strony opampa(w/g pcb ktore załączylem wczesniej) po zamianie kostek zniekształcenie pozostaje w tym samym miejscu, czyli TDA są sprawne.
    Zaekranowanie przewodu sygnałowego do tej kostki nic nie zmiania.

Może to wina opampa?
    Ja już dzisiaj wymiękłem:P
  • Pomocny post
    #10 1907977
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Witam
    Według mnie jest tam dośc prosty błąd prowadzenia mas.
    Dołączenie kondensatorów elektrolitycznych do masy za układami wejściowymi.( C15, c130
    Prady te płynące przez mase są "pobierane" przez układy wejściowe i wzmacniane.
    Zasadą prowadzenia mas w takich układach, jest rozdzielenie masy na tzw: wejściową, i zasilania, do której dołączsz wszytskie elementy filtrujące zasilanie, i odsprzęgające układ. Do masy wejścia podłączsz wszstkie elementy, które maja związek ze wzmocnieniem układu.
    Tak poprowadzone masy gwarantuję sukces.
    Nie wiem , na jakim programiku była ta płytka robiona, ale jesli ma taką opcję, to zapomniano mu zaaplikowac opcji "analog/audio" (lub coś podobnego), lub jesli nie ma takiej opcji, to jes poprostu "za głupi" ...
    jk
  • #11 1907984
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4191
    Te zakłócenia wyglądają tak, jakby prąd z jednej z diód w prostowniku płynął przez masę wejścia.
    (jednej - bo są z częstotliwością 50Hz; a kształt impulsu wygląda jak prąd diody w prostowniku).
  • REKLAMA
  • #12 1909044
    kopernik8
    Poziom 21  
    Powitać@

Teza SILVERSOUND była trafna, faktycznie masa C15 i C13 byla na przedłuzeniu masy opampa i to generowało owe zniekształcenie. Przełączenie masy tam gdzie trzeba dało oczekiwane rezultaty :)

wiec temat uważam za zamkniety :)

A to co zmontowalem mozna obejzec tu: (w galeria)
    http://kopernik8.madpage.com/web/index.php?page=10
    login : roman
    haslo : qaz123

Podsumowanie tematu

✨ Problemem był słyszalny dźwięk transformatora (przydźwięk 50 Hz) w głośniku wzmacniacza z mostkiem TDA7294, który pojawiał się od początku użytkowania. Przyczyną okazało się nieprawidłowe prowadzenie masy na płytce PCB, gdzie masa kondensatorów elektrolitycznych (C15, C13) była podłączona bezpośrednio do masy opampa, co powodowało przenikanie prądów prostownika do ścieżek sygnałowych i generowało zakłócenia. Propozycje rozwiązań obejmowały poprawę prowadzenia mas, rozdzielenie masy na wejściową i zasilania, dodanie kondensatorów filtrujących równolegle do diod mostka prostowniczego oraz kondensatora 0,22 µF do uzwojenia wtórnego transformatora. Ostatecznie przełączenie masy kondensatorów na właściwe punkty masy eliminowało przydźwięk i zniekształcenia, potwierdzając, że źródłem problemu była błędna topologia masy na PCB, a nie uszkodzenie elementów TDA7294 czy transformatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA